Как да възпитаваме децата си: Да приказваме или да шамаросваме?

Нов проект налага пълна забрана за физическото наказание
Обновена: 15 яну 2019 14:25 | 15 яну 2019 14:15, Анисия Иванова
133

Да отгледаш и възпиташ дете не е шега работа. Нещо, което мнозина изследователи и теоретици се опитват да дефинират.

Появи се проект за нова национална стратегия, която налага пълна забрана за физическо наказание спрямо децата и криминализиране на домашното насилие.

Къде е тънката граница между строгостта и необмислените телесни наказания?

"Това, докъде ще доведат шамарите, всъщност зависи от степента, интензитета и от ползите, до които те ще окажат. Възпитанието е доста сложна материя. Вярвам, че понякога е допустимо да издърпаш ухо, да удариш шамар. Не твърдя обаче, че трябва да се стига до насилие", коментира в студиото на "България сутрин" поетесата Маргарита Петкова.

Според психолога и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов да посегнеш на дете е нравствено престъпление и признание за безсилието, че не можеш по друг начин да влезеш в контакт с него и да го убедиш, че то трябва да направи това, което изискваш от него.

"Ежедневният тормоз над едно дете от най-ранна възраст и за най-малките неща не води до нищо добро. Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз и неговата неприкосновеност", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата се възпитават с пример. Подражават. И имат нужда от идеал, от образец.Абсолютно погрешно е да им се показва всичко, води единствено до омерзение.Хубаво забраняват физическото насилие вкъщи, да се видят какво допускат и направо пропагандират чрез медиите.
34
1
 
13
 
! Отговори
Кан преди 5 години
Майка ми крещеше като луда, когато не правех каквото ми казва, но никога не бе е била. Но мисля, че щеше да е по-добре ако ме биеше. Беше ми писнало от това викане.
33
4
 
14
 
! Отговори
Абе... преди 5 години
До ОняАбе никой не ти казва да си биеш детето за щяло и нещяло всеки път, когато не си на кеф. От време на време обаче се налага да му се покаже и по по-директен начин къде са поставени някои граници. Не може тогава да дойде някакъв агент от някаква държавна агенция да идва и да те вкара в затвора, защото си шамаросал детето си. А това дете дали ще стане по-добър човек с баща в затвора? Не казвам да го осакатяваш от бой. Тези искат да имат възможността и за един шамар да те опандизят.
32
6
 
10
 
! Отговори
емигрант преди 5 години
Едно потупване лекичко по задните части на ,,бубчето-детенце" е препоръчително.След преминаване на тази бариера е престъление.Така са ме възпитавали моите всички от фамилията-баба, дядо, мама , татко, леля , вуйчо, чичо, стринка, братовчеди.....Е....не станах Брад Пит или Сталоун, но.....си знаех, че ако нещо съм превишил задните ми части ще бъдат поне леко червени.....
31
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боят и униженията могат фатално да увредят детската психика. Момчетата започват да клонят към са.ди.зъм или хо.мо.сексуализъм, когато пораснат, а момичетата стават фри.гид.ни. Ако искате "мъжко момче" - пратете го да тренира бойни изкуства или футбол. Ако искате здрава дъщеря - мило и кротко и разяснявайте нещата от живота. Ако сте стигнали до крясъци и шамари - вината е във вас, лекувайте си нервите.
30
0
 
11
 
! Отговори
Некомпетентни са преди 5 години
Двамата от видеото да се разходят да проведат експеримент в махалата. Или при СОПчетата, които побъркват цели класове
29
8
 
4
 
! Отговори
Оня преди 5 години
До 28Затова има хора които познават специално детската психика. И какво? ще удряш детето си всеки път когато не ти хареса какво прави защото не те разбира като му говориш? хаха отиди на лекар после и то ще дойде само на погребението ти за да ти се радва
28
1
 
22
 
! Отговори
Баща преди 5 години
Има деца и деца. Едната ми щерка никога не съм я шамаросвал. Няма и нужда. Другата е по-буйна и от момче. От време на време се налага и да си поиздялкваме треските, но това никак не променя взаимоотношенията ни. Тя е момичето на тате, а и тя без мен не може. Да ме извинява този пишман-психолог, ама явно няма богат опит с деца!
27
9
 
4
 
! Отговори
Оня преди 5 години
До Анонимен 26в 99% от случаите ако се замислиш за поведението на детето не е негова вината. Няяякъде назад във времето нещо са объркали... мързяло ги е и са я оставяли на бабите ли или са заети и само филмчета е гледала кой знае. Те са си виновни да се оправят сега и боя само ще влоши нещата според мен
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психолозите са хора, които говорят с хората - това изисква поне и двете страни да говорят и да осъзнават какво говорят. А ако детето е под 2 години и прави всякакви поразии ми се иска да видя как биха се справили само с говорене.... Ако детето отива към запалената печка и е готово да се лепне за нея ще му махаме с пръст или ще му говорим, че там боли.... Ако искате рисувайте диаграми ако искате проекти детето докато не се опари само трудно ще му обясните какво означава да се допре до печката.
25
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми ми удряше шамари от 2годишна възраст, крещеше ми редовно и за всичко, дори за това, че чета книга, а не "играя с децата". И че съм отличник, а не се "социализирам". Веднъж ме би и с пръчка, защото съм "дебел". Като дете мислех, че е за мое добро. Като пораснах, разбрах, че просто ме е използвал за разтоварване. Не съм го виждал от 15 години, а на погребението му ще отида само, за да си доставя кеф. Не, не съм гей. Имам семейство, деца и съм лекар.
24
0
 
13
 
! Отговори
Христо-Премиер! преди 5 години
В качеството си на зам. председател на Агенция за Закрила на Детето този льольо какво точно е направил? Или само е дремал на държавна хранилка и сега се натиска пак за някой лев? Агенцията въобще работа за 5 стотинки свършила ли е под негово ръководство?
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден един колега каза, че дъщеря му започвала да раздава юмруци ако у дома им няма шоколад. !?!?!?!?!?!?!? Юмруци?Няк'во ***?Ако няма шоколад?Такива шамари ще яде, че ще й се вземе акъла на малката ***!
22
0
 
14
 
! Отговори
Хана преди 5 години
Аз няма да си бия децата, но ако ми се оплаче, че някоя учителка го е ударила няма да ходя да я бия. Така че не трябва да се бият, но не трябва и да се глезят. И ако иска Айфон да отиде да работи и да си изкара пари.
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не се мъчете да създавате деца в този свят!Не си струва.
20
6
 
5
 
! Отговори
Оня преди 5 години
До аман от психароТо и с бой пак може да отгледаш разглезен пикльо ако му даваш такъв пример.Трябва си комуникация, търпение, граници, честност и справедливост. А който си бие децата...явно това е виждал като малък... тъжно
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с това "Аз и неговата неприкосновеност", най-големите глупости се копират и привнасят от вън. Само вижте кои страни са на първо място по психари и самоубийства, ще ви улесня ...... всички онези при които децата командват родителите си, страни в които децата играят ролята на родители, за който ме е разбрал!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е зле лигльовците да бъдат шамаросвани, но да се бият деца за нищо е пълна олигофрения.Мен ме биеха като имах оценка по-ниска от 6.В 5-ти клас на класното по математика имах 5 и баща ми освен, че ме би ми каза, че ще паса патките и ме попита: - И какво сега бе, ще останеш да повтаряш ли?От тази олигофрения ме боли още.Шамарите ги преглътнах лесно.Ако се чудите що за човек е баща ми - беше военен от армията на НРБ.
17
2
 
20
 
! Отговори
халтави психолози преди 5 години
Психолозите са вредни за нацията. Искат нация от разлигавени деби.ли. Те и без друго масово децата стават такива заради 'позитивните' си йога майки
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележителни са резултатите от гласуването в тези коментари! Забележете, че огромното болшинство е за "умерен бой". Няма такова нещо като "умерен бой", нито "умерено унижение на личното фостойнство". Шамарите са признак за безсилие и липса на аргументи, както и отсъствие на всякакво възпитание в първите години на детето. Тогава то "не разбира", след това - "не слуша". Шамаросвайте си децата, няма прпблем, не е моя работа. Последствията ще ги усетите първо в пубертета им, после като остареете.

Спонсорирани публикации