Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!

Офертата за изтребителите била под одобрения от НС бюджет
Обновена: 17 яну 2019 17:04 | 17 яну 2019 12:00, Веселина Йорданова
470
Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!
Снимка: архив, Ройтерс

Шведската държава смята, че офертата й за самолет Gripen носи повече предимства за страната ни и е под одобрения от парламента бюджет.

Още по темата

"Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", посочва Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.

Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности.

"Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", заявява още Валин.

Вчера парламентът ни даде разрешение на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.

В преговорите ще участват четирима министри. Депутатите одобриха и "отклонения" от вече приетите изисквания, като това се наложи най-вече заради обявения "таван" от 1.8 млрд. лв. Макар да стана ясно, че от американска страна очакват повече, от Министерството на отбраната се надяват да свалят цената.

Българската страна най-вероятно ще настоява за разсрочено плащане.

Посолството на САЩ приветства решението, както направиха и от компанията "Локхийд Мартин". От там подчертаха, че предложените от тях самолети отговарят на нуждите на страната ни в отбраната.

Очаква се първата среща по преговорите на военния министър Красимир Каракачанов да е в средата на февруари в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От американското посолство казаха, че американската оферта е най-добрата. А щом от американското посолство са казали - край на споровете, нашите подвиват опашка и изпълняват.
12
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашата оферта за Gripen е по-добрата---Ама самото самолетче - не е !Не е важно само номиналната цена, ако тя не е среднопретеглена към това, което получаваш за нея!Всички ТТХ-характеристики на Ф-16/70 са между 25 и 40% по-високи от тези на Грипен С/Д. Когато числата говорят, от Сааб трябва да замълчат! Просто предложеният самолет е по-слаб! Ако бяха предложили Грипен Е/Ф може да е друго, но С/Д просто си е много по-слаба машина!
11
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей голяма мъка по тея грипени, защо ли?
10
0
 
27
 
! Отговори
Бо и Цв.Цв преди 5 години
Аааа, манете ги тези швеците!
9
3
 
44
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Тя офертата може да е по-добра за България, ама не е добра за онези чичковци дето са приготвили големите куфари за комисионната от другата сделка
8
40
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев да отива при Путин, да си реже пръста и да му го даде като извинение за провала и да се моли да е достатъчно. Ние сме партньори със САЩ, някой неразбрал?
7
1
 
65
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Абе какво разбира Радев от изтребители?Питайте Цецо физкултурника и кухата лейка Екатерина Захариева,която ще "преговаря" за самолетите.Те най-добре знаят.
6
2
 
34
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
То реално в БГ и да искаш някакво обективно мнение кое е по-доброто за нас няма от де да го намериш, все некви лумппени пристрастни към сулльовци и ппульовци си защитават тяхното дори и да знаят, че другото е по-добро. Реално никой не извади неква съпоставка между двата вида изтребители +ове -уси и да се види черно на бяло. А не некви празни прикаски на оня дебббелак Каракачанов, че ф16 били най-доброто за нас... добре де ОК, ама ЗАЩО, направи съпоставка обективна за хората дет не разбират
5
4
 
57
 
! Отговори
Абсолютно са прави преди 5 години
Шведското Волво е много по-добро и качествено от Американсия шевролет. Когато страна която не е на позиция да ти налага закупуване на продукт то единствената причина да го искаш е цена и качество. Когато страна има възможност силово да пробутва *** си - то няма нужда нито да са качествени, нито евтини.
4
4
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,как,бе.Цецо защо ходеше всеки месец в Америка да му набиват канчето.Големи наивници сте.Знаете ли каква е комисионната от Ф16?30%!А как сега да изберат "Грипен"?Някой от шведското правителство да е дошъл тук и да ни натиска?Не,няма и да дойде.Нашите управници са мишки,не мъже!Срам ме е от тях.
3
53
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя и за Русия е много по добра ама вече бяхме с Русия 45 години, те фалираха, ние фалирахме и вече сме в НАТО и ЕС и ще имаме Ф16. Въпроса е приключен
2
10
 
56
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
краварски еничари ВЪН!
1
50
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Радев да не се гръмне сега, че нищо не можа да направи