20% от българите с тревожни и депресивни разстройства

Най-честата диагноза в центровете за психично здраве - шизофренията
Обновена: 19 яну 2019 14:37 | 19 яну 2019 14:33, Василия Пейчева
76
20% от българите с тревожни и депресивни разстройства
Снимка: pixabay.com

20% от населението боледува от тревожните и депресивни разстройства във вида от лека до умерена степен на тежест. Тежките влизат в групата на голямото депресивно разстройство и са в друга група. Това каза д-р Владимир Наков, главен експерт по психично здраве от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пред "Фокус".
 
"Те могат да бъдат успешно амбулаторно лекувани. А най-честата диагноза в центровете за психично здраве са пациенти, които са с диагноза шизофрения - близо 40%. Това е първата група заболявания, тъй като това не е само едно заболяване, а група от заболявания", обясни той.

"Следващото най-често срещано заболяване е разстройството на настроението или т. нар. афективни разстройства, като те са около 20%“, добави д-р Владимир Наков, като подчерта, че около 2/3 от хората, които постъпват в центровете за психично здраве, имат такъв тип проблеми.

"Това са т. нар. тежки психични разстройства или психози - шизофрения или биполярно психично разстройство. В биполярното психично разстройство са включени и депресивните разстройства", допълни още той.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е следствие от хубавия живот в БГ
71
0
 
14
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Съгласна съм, че несигурността поражда много тревоги... а за родителите изпбщо не си прав, че ако имаш пари са една грижа по-малко..... най-лесно е да ги оставиш в дом или да наемеш чистачи и гледачи, но те нямат нужда и не искат това. Те имат нужда от твоето време и внимание в залеза на живота, дори и да са здрави и самостоятелни... някои неща не се купуват с пари...
70
11
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Голяма част от депресиите през зимата се дължат на комбинацията от зрял боб и кисело зеле. Като те напъне, седнеш на тоалетната чиния и излизат само остри , задушливи и миризливи газове и те обзема депресия.
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20%??Най-малко 50% от *** са пълен хухавел.Само вижте за кого гласуват и .............нема нужда.Боко-тиквата, Шкембе-войводата, Сайдера (официално освидеетелстравн с шизофрения), Мони-бонбони, Чакламите на Доган.............това са 70+% от плебса.Нчма нормален човек който да се кланя на тия ненормалници.Така че..............правете си сами изводите.
68
1
 
17
 
! Отговори
до 61 преди 2 години
Много голям процент хора не ползват нет, не се интересуват от новините. Така че информацията не е основ. фактор.Причината е несигурната среда- днес си на работа, утре може да не си. Днес имаш хляб на масата, утре може и да нямаш. На раб. място "бизнесменът" върши какви ли не подлости, с една цел- да ореже заплатата или да не я плати. Половинката- в същото положение. Родителите възрастни, болни- имаш пари, наемаш болногледачка, 1 ангажимент отпада. Нямаш пари- и тях гледаш сам. Всичко е пари.
67
1
 
19
 
! Отговори
Абе, БГ смешки 2 преди 2 години
А ти не си ли БГ, какво си? А и да не мислиш, че в западна Европа и Щатите е по-различно? И там масово антидепресантите и алкохола ги нямат за нищо...А и не го раздавай толкова осъдително, защото това може да застигне всеки, никой не е застрахован. Ако не можеш да влезеш в обувките на другия, поне прояви малко съпричастност или поне си трай. Хората с проблеми имат нужда от разбиране и съвети, а не от нападки. И масово става въпрос за хора привидно успели и щастливи
66
1
 
10
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Ох и аз преди излизане проверявам по няколко пъти печката, ютия, контакти и т.н, дори да не съм ги включвала... а откакто зарядно на айфон, оставени включено в контакта, но не и в телефона буквално се взриви пред очите ми и отказаха не само бушоните на апартамента, а и централните, съвсем прихясах...
65
19
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
е кой ви е виновен че ви хлопа дъската бе българи ! аз не виждам нормални хора напоследсък ... 1 луд , 2ри наркоман , 3 алкололик ,4 комплескар -селски , 5ти не знае на кой свят се намира ....е кво да стане от такъв народ ....ЛУДИ сте в тая държава ей ... просто мислете с главите си -разума никога няма ви подведе .... НО не ние сме луди !
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, но определено и аз съм в "кюпа"на психическите разстройства. Проверявам си вратата по няколко пъти, ютията, печката. Обсесивно-кумпулсивно разстройство си е от всякаде. Гледам народа около мен, всеки изчакал и се "лекува" с алкохол или хапчета.Връщам се от бач изнервена до безобразие и единственото спасение е да си отворя бира.Гадно е да живееш от уикенд до уикенд, но уви няма друг начин.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80% определихте миналата година като ***, сага и останалите 20%.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Размисли....Явно не е това начина за постигане на целите. Избрали са най-примитивния и после реват, че нямало било "кадри".
61
0
 
19
 
! Отговори
Размисли.... преди 2 години
До До депресарДааа, уви статията казва много истини,освен бройката и истинските причини, но коментиращите изтъкват техните гледни точки,които описват най-сериозния проблем в страната, лошото е,че процента е може би 60-80,а не 20От моите познати и приятели 95 % са с тези оплаквания, включително и аз, но всеки се спасява поединично, кой с ракийка, кой с химия, кой...както знаеСпоред мен всичко иде от постоянната несигурност и заливане с негативна информация от всякъде,но...явно това е целта..
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ForeverОсвен това в по-големия си обем информацията е силно изкривена или откровено лъжлива. А най-лошото е да напълниш главата си с фалшива информация.
59
0
 
11
 
! Отговори
До Forever преди 2 години
Точно така е... напоследък си давам сметка как механично си проверявам телефона и след час фейсбук, вайбър, новини се чувствам адски претоварена и изтощена от ненужна информация и онлайн комуникация
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези 20% са онези другите, дето не са 80%.
57
0
 
26
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Не винаги. Често хората се стресират от съвсем други неща. Аз се сринах за 1 път, когато майка ми се разболя от рак... баща ми и брат ми гледаха безпомощно, тя беше отчаяна, и аз трябваше да се справя сама с всичко А бях с бебе на 2-3г на ръце и работех. Мъжът ми ме подкрепяше само на думи... Много се стегнах и се справих и после започнаха паник атаките и депресията... преди това дори не знаех какво е това.. иначе имах пари
56
0
 
18
 
! Отговори
Forever преди 2 години
Прекалено сме преинформирани в днешния глобален,дигитален свят,някъде бях прочела да щадим повече ушите и очите си.И това ми се струва че много влияе.
55
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 54И в основата на всичко това стоят ниските доходи и ниският жизнен стандарт.
54
0
 
24
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Така е... явно на всеки този стрес влияе различно. Наскоро четох статия, че хората между 30 и 50г са най-стресирани и нещастни - работа, грижи за семейство и малко деца, родители с все повече нужда от грижа...
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До депресарАми трябва ви както казва 52 - хоби. Време само за вас си без уговорки от другите членове на семейството. Обратното също е вярно. Доста бързо ще си починете и възвърнете сили.