20% от българите с тревожни и депресивни разстройства

Най-честата диагноза в центровете за психично здраве - шизофренията
Обновена: 19 яну 2019 14:37 | 19 яну 2019 14:33,
76
20% от българите с тревожни и депресивни разстройства
Снимка: pixabay.com

20% от населението боледува от тревожните и депресивни разстройства във вида от лека до умерена степен на тежест. Тежките влизат в групата на голямото депресивно разстройство и са в друга група. Това каза д-р Владимир Наков, главен експерт по психично здраве от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пред "Фокус".
 
"Те могат да бъдат успешно амбулаторно лекувани. А най-честата диагноза в центровете за психично здраве са пациенти, които са с диагноза шизофрения - близо 40%. Това е първата група заболявания, тъй като това не е само едно заболяване, а група от заболявания", обясни той.

"Следващото най-често срещано заболяване е разстройството на настроението или т. нар. афективни разстройства, като те са около 20%“, добави д-р Владимир Наков, като подчерта, че около 2/3 от хората, които постъпват в центровете за психично здраве, имат такъв тип проблеми.

"Това са т. нар. тежки психични разстройства или психози - шизофрения или биполярно психично разстройство. В биполярното психично разстройство са включени и депресивните разстройства", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е следствие от хубавия живот в БГ
61
0
 
14
 
! Отговори
До 72 преди 5 години
Съгласна съм, че несигурността поражда много тревоги... а за родителите изпбщо не си прав, че ако имаш пари са една грижа по-малко..... най-лесно е да ги оставиш в дом или да наемеш чистачи и гледачи, но те нямат нужда и не искат това. Те имат нужда от твоето време и внимание в залеза на живота, дори и да са здрави и самостоятелни... някои неща не се купуват с пари...
60
11
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Голяма част от депресиите през зимата се дължат на комбинацията от зрял боб и кисело зеле. Като те напъне, седнеш на тоалетната чиния и излизат само остри , задушливи и миризливи газове и те обзема депресия.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20%??Най-малко 50% от *** са пълен хухавел.Само вижте за кого гласуват и .............нема нужда.Боко-тиквата, Шкембе-войводата, Сайдера (официално освидеетелстравн с шизофрения), Мони-бонбони, Чакламите на Доган.............това са 70+% от плебса.Нчма нормален човек който да се кланя на тия ненормалници.Така че..............правете си сами изводите.
58
1
 
17
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Много голям процент хора не ползват нет, не се интересуват от новините. Така че информацията не е основ. фактор.Причината е несигурната среда- днес си на работа, утре може да не си. Днес имаш хляб на масата, утре може и да нямаш. На раб. място "бизнесменът" върши какви ли не подлости, с една цел- да ореже заплатата или да не я плати. Половинката- в същото положение. Родителите възрастни, болни- имаш пари, наемаш болногледачка, 1 ангажимент отпада. Нямаш пари- и тях гледаш сам. Всичко е пари.
57
1
 
19
 
! Отговори
Абе, БГ смешки 2 преди 5 години
А ти не си ли БГ, какво си? А и да не мислиш, че в западна Европа и Щатите е по-различно? И там масово антидепресантите и алкохола ги нямат за нищо...А и не го раздавай толкова осъдително, защото това може да застигне всеки, никой не е застрахован. Ако не можеш да влезеш в обувките на другия, поне прояви малко съпричастност или поне си трай. Хората с проблеми имат нужда от разбиране и съвети, а не от нападки. И масово става въпрос за хора привидно успели и щастливи
56
1
 
10
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Ох и аз преди излизане проверявам по няколко пъти печката, ютия, контакти и т.н, дори да не съм ги включвала... а откакто зарядно на айфон, оставени включено в контакта, но не и в телефона буквално се взриви пред очите ми и отказаха не само бушоните на апартамента, а и централните, съвсем прихясах...
55
19
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 години
е кой ви е виновен че ви хлопа дъската бе българи ! аз не виждам нормални хора напоследсък ... 1 луд , 2ри наркоман , 3 алкололик ,4 комплескар -селски , 5ти не знае на кой свят се намира ....е кво да стане от такъв народ ....ЛУДИ сте в тая държава ей ... просто мислете с главите си -разума никога няма ви подведе .... НО не ние сме луди !
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, но определено и аз съм в "кюпа"на психическите разстройства. Проверявам си вратата по няколко пъти, ютията, печката. Обсесивно-кумпулсивно разстройство си е от всякаде. Гледам народа около мен, всеки изчакал и се "лекува" с алкохол или хапчета.Връщам се от бач изнервена до безобразие и единственото спасение е да си отворя бира.Гадно е да живееш от уикенд до уикенд, но уви няма друг начин.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80% определихте миналата година като ***, сага и останалите 20%.
52
0
 
19
 
! Отговори
Размисли.... преди 5 години
До До депресарДааа, уви статията казва много истини,освен бройката и истинските причини, но коментиращите изтъкват техните гледни точки,които описват най-сериозния проблем в страната, лошото е,че процента е може би 60-80,а не 20От моите познати и приятели 95 % са с тези оплаквания, включително и аз, но всеки се спасява поединично, кой с ракийка, кой с химия, кой...както знаеСпоред мен всичко иде от постоянната несигурност и заливане с негативна информация от всякъде,но...явно това е целта..
51
0
 
11
 
! Отговори
До Forever преди 5 години
Точно така е... напоследък си давам сметка как механично си проверявам телефона и след час фейсбук, вайбър, новини се чувствам адски претоварена и изтощена от ненужна информация и онлайн комуникация
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 20% са онези другите, дето не са 80%.
49
0
 
26
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
Не винаги. Често хората се стресират от съвсем други неща. Аз се сринах за 1 път, когато майка ми се разболя от рак... баща ми и брат ми гледаха безпомощно, тя беше отчаяна, и аз трябваше да се справя сама с всичко А бях с бебе на 2-3г на ръце и работех. Мъжът ми ме подкрепяше само на думи... Много се стегнах и се справих и после започнаха паник атаките и депресията... преди това дори не знаех какво е това.. иначе имах пари
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54И в основата на всичко това стоят ниските доходи и ниският жизнен стандарт.
47
0
 
24
 
! Отговори
До 54 преди 5 години
Така е... явно на всеки този стрес влияе различно. Наскоро четох статия, че хората между 30 и 50г са най-стресирани и нещастни - работа, грижи за семейство и малко деца, родители с все повече нужда от грижа...
46
0
 
20
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Може всеки трети да е на антидепресанти... но всеки втори е на алкохол, а често и на алкохол и други опиати! Комбинации много - алкохол и кокаин, алкохол и ривотрил
45
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стресът, хора, всичко това са състояния на организма, когато е подложен на стрес. Няма значение какви личности сте, просто се "изключвайте" когато ви атакуват външни фактори. Единственото важно, за което си струва да се трвожите са близките ви. Казвам ви го като човек, който е преборил тежка форма на стрес, проявяваща се в крещене насън и сомнамбулизъм.
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44И аз търпя работата си заради парите. Плюс е, че имам доста хобита, които помагат много. Въпреки всичко, да живееш от уикенд до уикенд, не винаги дава желаните резултати. :)За съжаление, вярвам, че парите са основен извор на повечето проблеми. Темата е дълга, но човек никога не е живял в толкова материален свят, а нещата се задълбочават и ще става по-зле.Изход винаги има - напуснете България. Нещата може и да потръгнат.
43
0
 
24
 
! Отговори
До депресар преди 5 години
Много добре си направил. Но явно си бил сам, без ангажимент към други хора. Аз също съм си мислела да го направя, но няма как, защото всичко тотално ще се срине... дете ученик, мъж с финансови проблеми в момента, живеем под наем, родители пенсионери... и се опитвам да държа баланс, колкото и да нямам сили вече емоционално и физически... много съм изтощена