Методът "хавала" храни тероризма. Как функционира?

Не бива да се стига до атентат, за да се активизират властите, смята Димитър Гърдев
Обновена: 21 яну 2019 21:53 | 21 яну 2019 21:35, Красимир Ангелов
17

1663 гледания   |  Още видео

В края на миналата седмица, при акция в цялата страна, бяха задържани 43 души, сочени като свързани с организиране и осъществяване на територията на страната ни на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод "хавала" в рамките на международна организирана престъпна група.

Още по темата
Как функционира методът за финансиране на терористични процеси?

"Има данни от целия ЕС за сериозен финансов поток. При този метод нямаме реално пренасяне на пари – нито през граница, нито през банки. Така се заобикалят важни контролни органи. Схемата е много трудно проследима, защото е нужно да имаш човек отвътре", обясни експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Според думите на госта в студиото на "Денят ON AIR" уязвимото на тази схема е изравняването между двата брокера, тъй като те взимат процент за тази услуга. Брокерите се наричат още "хавалдари".

"Схемата е наблюдавана от много време, но е много трудно да се проследи, така че да бъде прекратена. Ефективният начин е това, което се случи в България. Задължително трябва да се реагира към подобни деяния, иначе те ще се увеличат.

При акцията за задържане на над 40 човека се реагира много бързо. Не изтече информация. Но не бива да бъдем спокойни. Тези хора се занимават с много нелегални дейности. Законът ни за противодействие на тероризма е ефективен. Няма смисъл да се стига до атентат, за да се активизират властите", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Какво още каза експертът вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Да се чете контрагент!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Хахахааа, все нещо не разбрали?! Метода "хавала" е следният , отиваш при даден човек в София и му даваш 1000 долара , той се свързва с котрагент в Дамаск и чрез парола "контрагента" дава на на друго лице 1000 долара !!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изобщо, с родната ни тъпотия сме обречени пред всяка малко по-сериозна заплаха от глобален мащаб, било то и информационна война.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мацката също не е много на място. Някаква глупачка с къдра, която й влиза в устата, се опитва да разнищи пред камерите "важните неща", отнасящи се до международния тероризъм. Смех. Как тези парцали достигат до ефир?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя човек не е много на "ти" с камерата... Голямо плямпане пада.
6
0
 
4
 
! Отговори
ju,cin преди 2 месеца
Нязма как да оибяснят, защото така се е работело и преди стотици години. Метода е е въведено от евреите с цел да се спрат кражбите и търговеца получава за стоката си парите в района живеещо от друг търговец. Нормална работо . Няма нищо нередно освен за банките, губят от такси.
5
0
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 2 месеца
Бе да бяхте написали какво представлява този метод - цяла статия за това колко е сложен и труден за установяване и нито дума за това какво е всъщност.
4
0
 
6
 
! Отговори
Булгар булгар преди 2 месеца
Ама как функционира метода хавала.,как, как, как?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Hahahahahahahahahaha... Havali.. 😁😁😁
Как функционира?
2
0
 
9
 
! Отговори
Бъдхед преди 2 месеца
Не, защото тя и чичката не знае точно.
1
0
 
13
 
! Отговори
WTF преди 2 месеца
И как функционира методът? Някой разбра ли?