Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева

Анализ показа: Близо 1/3 от всички пенсии в Силистра са инвалидни
Обновена: 21 яну 2019 18:05 | 21 яну 2019 16:00, Веселина Йорданова
196
Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева
Снимка: архив, Ройтерс

До 2500 лв. достига цената на фалшив ТЕЛК, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг.

Още по темата

Образувани са досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ по този начин, а проверките започнаха след нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

След едномесечен анализ вътрешното ведомство и прокуратурата са установили, че има области в страната, където процентът на инвалидни пенсии е изключително висок, предаде "24 часа".

28,6% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Във Враца - 20%, в Разград - 18%, в Перник - 16%, в Монтана - 17,5%, като в силистренските села - Овен, Поройно, Векил, Кожарево се създавало едва ли не впечатлението, че всички пенсии са инвалидни. В тези села 1/3 или 1/2 от пенсионерите са с инвалидни пенсии, обобщи Иван Гешев.

По време на проверката са свалени обяснения от около 200 души, стана ясно от думите на главния секретар Ивайло Иванов. В 70% от случаите хората изобщо не знаели от какво са болни, кога са били хоспитализирани, от колко души се състои комисията ТЕЛК.

Само за миналата година 1,7 млрд. са изплатени за инвалидни пенсии, съобщи Иван Гешев, като с тях вървят и всички останали безплатни услуги, които общо са 39.

В Силистра разследващите се натъкнали и на престъпна схема, според която посредници прибирали по 600 лв., за да уредят документите за инвалидна пенсия, без изобщо човекът да е стъпил пред ТЕЛК, като в дома на бивша кметица на силистренско село са открити документи, лични карти, които изобщо не трябвало да бъдат там. Все още обаче обвинени няма, тепърва престои това да се случи.

По данни, които съобщи шефът на НОИ Иван Иванов, най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени 1 566 000 000 лева като пенсии за общо заболяване, като за първите 9 месеца на 2018 година всяка четвърта пенсия е била поради общо заболяване. 60-70 % от хората, които получават инвалидни пенсии са под 65 години.

Имало и куриозен случай, при който жена с 98% слепота работи като шивачка.

Проверките продължават. Засега най-активно се работи в регионите, където са най-разпространени инвалидните пенсии, но те ще обхванат всички области в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде на бас дали са повече телковете като брой от помощите за малолетни майки? Всички знаят къде са проблемите в социалното подпомагане и как мизеруват реално ивредени хора на фона на милиарднитв бюджети на асп, министерства, нзок което им отказва грижи щото няма пътеки за палиативни грижи и тн
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това си е чиста проба измама. Виждам, че сте склонни да оправдавате Андрешковците, но от това страдат хората, които наистина имат нужда. Измамниците да връщат парите с лихвите или поне да имсе спрат плащания, на коото имат право, докато не покрият откраднатото! Не ме интересува колко са бедни или гладни.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хм!Айде поне да им отнемат правото на социални услуги доживот! --абе на паво пускай Динко, да ги приключва, нали така!Амин!Закривай!
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравеопазването е леш,тотал щета!!Бе то май и в другите сфери е така.
44
2
 
16
 
! Отговори
Хм! преди 5 години
Те хубаво са ги подгонили, ама да видим дали ще ги хванат! А ако кажат да върнат парите, това съвсем не го иждам. Айде поне да им отнемат правото на социални услуги доживот! И това ще е нещо.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТончоСега се усетихте , когато някои лекари и посредници направиха милиони. *** държава.---тонче, абе вие, "240-те разбойника" колко направихте само от "законното" увеличаване на тока, водата и реската газчица, на гърба на хорицата , а ?
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИНУЖДАВАТ НИ да ставаме измамници и лъжци.Като ти дадат една пенсия от 250 лева и те изхвърлят отвсякъде, какво да направи човек? Всеки е оставян да се спасява сам както може, че с тия 250 лева си жив умрял. И хората започват да мислят как да не умрат. Ако имат някаква хронична болест и 2500 лева спестени - ми ще ги дадат ама поне ще си осигурят за известно време сравнително приличен живот.Ако държавата се грижеше повече за пенсионерите - това нямаше да го има. Или поне щеше да е по-малко.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гол и босЗа какво да дават данъци,като ги крадат редовно и бъркат в хазната?Има хора без приходи или с 160 до 300 лева пенсия,как да платят храна,консумативи,ток и да им останат пари да платят данъка за жилището си?Хора не се заблуждавайте,чудят се как да свият от вас,за да попаднат в някопй ненаядено гърло,не се поддавайте,всички хора имат право на достоен живот и социален минимум,днес ще спрат еди пари,утре други уж под маската,че се борят с ромите,а ще пострадат всички!
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подгониха "инвалидите"!---предлагам да бъдат обесени по централните площади!амаха, за крадзци със крадци! те не знаят ли, че за кокошка нЕма прошка , но "законите" се пишат заради "милионите"!Амин!
39
0
 
15
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Човек с ТЕЛКДоживотен ТЕЛК - само с подкуп. То на хора без крака не дават, пък ти отиваш на собствен ход и чакаш...
38
6
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Ейй провокатор / ке / --пишеш може би просто за подгряване на обстановката--- инвалидна пенсия е мнаого общо ,това са хора с различна степен на инвалидизация....ти какво ще спечелиш ,че на някой ще му спрат 30 % инвалидност---защо не спруя кражбата на КТБ или на кражбите с поръчките ,айде моляви се занимавате с жалкото държавно подаяние на някой възрастни и болни хора за такива работи човек е по-добре да си мълчи за да не стига до там и тези пари от никого не са желани !
37
1
 
6
 
! Отговори
dred преди 5 години
До Човек с ТЕЛК 4е как защо...в БГ всичко се прави така че си зависим от нечие мнение, становище и заключение...това е почвата за корупцията...'ще ти дам ама дай първо сухото ти' и те така!!
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 10Да беееее,народа крадял,а политиците и чуждите агенти не крадяли и не си купували имения,хотели и острови,вица на деня!Само наредените на лапачка в енергетиката печелят миларди годишно от вашия гръб,да не говрим за останалите 11 милиарда,които изчезват някъде всяка година,но не народа ги краде!Пенсии и социални трябва да има,няма народа да гладува и боледува,за да са добре една хайка престъпници!За .иганите също,защото като няма средства ще обере някоя баба или извърши престъпление
35
1
 
30
 
! Отговори
Aha преди 5 години
До селянинТочно така си е. На една позната баща и, с ампутиран крак - на всеки 2 години - преосвидетелстване. Явно са чакали да му порасне нов...щото, без пари - толкоз.
34
1
 
5
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До до 10Ей, има още нормално мислещи българи. Реших, че съм сам :)
33
1
 
17
 
! Отговори
дедо преди 5 години
хората без значение от къде сме, искаме да получим максимум пари с минимум усилия...разликата е, че в БГ имаме почва това да никне и расте
32
6
 
8
 
! Отговори
малко е несериозно . преди 5 години
Когато в държавата се крадат милиарди с който можехме да направим царе инвалидите не само в Б-я а в С-я и Гърция ...така да се манипулира общественото мнение т.е. държавата иска да се отърве от даването на пари за да има за крадене и затова чрез единични примери за корупция атакува всички болни хора без значение на / етноса / то си има статистики на коя място сме по прод. на живот ,болести и прочие...естествено е нежеланието да има социална държава да е облечено с фрапиращи примери с цел ...
31
1
 
20
 
! Отговори
Човек с ТЕЛК 4 преди 5 години
... Може ли хора с заболявания , за които е ясно , че няма как да има пълно оправяне ... а никакво ... или само частично ... Да бъдат разкарвани , като Панаирджийски мечки , на всеки три години ... първо по лекари ... И после на комисия ?!?! Лично на мен двама или трима доктори са ми го казвали учудени - "ЧОВЕК , ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ ТЕ РАЗКАРВАТ ПО КОМИСИИ , КАТО ПРИ ТЕБ НЕЩАТА СА ЯСНИ ?!?!..." А в същото време едни други "хора" , в частност - роми ... СИ КУПУВАТ ТЕЗИ РЕШЕНИЯ НА ВСЕКИ ТРИ ГОДИНИ !!!
30
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше!!!!Надявам се да не е само предизборен шум, който така да си остане. Доколкото знам в БГ има към 800 хиляди инвалидни пенсии... все едно сме воювали с Русия и Турция едновременно. После се чудим защо нямало пари за нормалните пенсионери. С подобни кражби и Норвегия не би устискала да плаща...ние как успяваме...мистерия.
29
4
 
38
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
E чак сега ли им светна лампата на прокуратурата,че се дава подкуп за ТЕЛК?!Егати прокуратурат,егати властта!!!Кияци!!!