Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева

Анализ показа: Близо 1/3 от всички пенсии в Силистра са инвалидни
Обновена: 21 яну 2019 18:05 | 21 яну 2019 16:00, Веселина Йорданова
196
Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева
Снимка: архив, Ройтерс

До 2500 лв. достига цената на фалшив ТЕЛК, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг.

Още по темата

Образувани са досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ по този начин, а проверките започнаха след нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

След едномесечен анализ вътрешното ведомство и прокуратурата са установили, че има области в страната, където процентът на инвалидни пенсии е изключително висок, предаде "24 часа".

28,6% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Във Враца - 20%, в Разград - 18%, в Перник - 16%, в Монтана - 17,5%, като в силистренските села - Овен, Поройно, Векил, Кожарево се създавало едва ли не впечатлението, че всички пенсии са инвалидни. В тези села 1/3 или 1/2 от пенсионерите са с инвалидни пенсии, обобщи Иван Гешев.

По време на проверката са свалени обяснения от около 200 души, стана ясно от думите на главния секретар Ивайло Иванов. В 70% от случаите хората изобщо не знаели от какво са болни, кога са били хоспитализирани, от колко души се състои комисията ТЕЛК.

Само за миналата година 1,7 млрд. са изплатени за инвалидни пенсии, съобщи Иван Гешев, като с тях вървят и всички останали безплатни услуги, които общо са 39.

В Силистра разследващите се натъкнали и на престъпна схема, според която посредници прибирали по 600 лв., за да уредят документите за инвалидна пенсия, без изобщо човекът да е стъпил пред ТЕЛК, като в дома на бивша кметица на силистренско село са открити документи, лични карти, които изобщо не трябвало да бъдат там. Все още обаче обвинени няма, тепърва престои това да се случи.

По данни, които съобщи шефът на НОИ Иван Иванов, най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени 1 566 000 000 лева като пенсии за общо заболяване, като за първите 9 месеца на 2018 година всяка четвърта пенсия е била поради общо заболяване. 60-70 % от хората, които получават инвалидни пенсии са под 65 години.

Имало и куриозен случай, при който жена с 98% слепота работи като шивачка.

Проверките продължават. Засега най-активно се работи в регионите, където са най-разпространени инвалидните пенсии, но те ще обхванат всички области в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
29
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
идват избори почват арести фалшиви телкове а къде бяха 2 години я стига стези простотии
27
10
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
До Анонимен 10,нещо много си се объркал,в случая не крадат политиците,краде НАРОДЪТ,но няма политици на които да им стиска да накарат тоя мързелив и крадлив народ да работи,да плаща сметки,данъци и т.н.,както е по целия свят,само за богоизбраните българи законите не важат
26
7
 
39
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Когато придружих баща ми които е на 80години в ТЕЛК Бургас в последния кабинет в ляво в дъното на коридора. Две бабушкери вероятно лекарки. Едната толкова стара , че миришеше на пръст. Баща ми влиза, а по младата" ЕЙ виж го, как се е барнал" и в крайна сметка одобрение нямаше . А той глух с операция на главата , и други болести. Една ромка в коридора ме попита . Пари дадохте ли? а аз не сме, е тогава вашата работа няма да стане.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБабите не са длъжни да гледат деца и внуци,нито да поемат отговорността на родителите или държавата,да не говорим,че има и внуци без баби или в конфликт,не може да вменяваш вина на баби и родители,това само в България го има,след 18г. възраст никой никому не е длъжен,вкл. и бабите!
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли "сигнална лампичка" за НЯКОИ ОЯДЕНИ *** В ТАЗИ СТРАНА?!?Каква лампичка бе, човек. Та всичко това става именно с благоволението на тези ***.
23
2
 
15
 
! Отговори
малко е несериозно . преди 5 години
Като казват цяло село били инвалиди те в селото останали 25-бабички и те искат всичките да са здрави , а пък да се твърди че не трябва да има човек на някаква степен инвалидност щом е болен това означава ,че сития на гладния не вярва-- теоретично е възможно човек да работи последния си дъх, ако ще на финала и по корем да се влачи в концлагерите е било така--значи многото болници не лекуват фалшив и болни и всичко лекувано вече е идеално здраво ,вижте колко народ постоянно е по болниците....
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България вече сигурно сме под 5 милиона население,а ТЕЛК са 6 милиона.Все що е джангз е с ТЕЛК.
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук, разбира се, има и един друг момент - разните му там комисии, агенции и т.н. са съставени от българи.Които се продават, както се вижда, за жълти стотинки.
20
1
 
40
 
! Отговори
Човек с ТЕЛК 3 преди 5 години
... Колкото пъти се явя на ТЕЛК КОМИСИЯТА по местоживеене ... Толкова пъти така наречените "РОМИ" винаги са едно 70-80 процента от всички явили се ! Абсолютно винаги са доста повече от Българите ! Виждал съм как карат хора с джип за 200 бона и те се "нареждат" с нас на опашката и чинно чакат за решение , докато навън висят "приятелчетата" им със скъпи мобилни телефони и маркови дрехи ! Става дума точно и отново пак за ... РОМИ ! Няма ли "сигнална лампичка" за НЯКОИ ОЯДЕНИ *** В ТАЗИ СТРАНА?!?
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не подгонят тези, които искат парите едновременно с "инвалидите"?
18
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж под маската за борба с ромите,ще ви спрат дори смешните пари за социални,помощи, пенсии по болест,детски и др.Но... закона е един за всички и ще пострадат и българите от такава наглост!Освен това, след като спират тези пари и помощи,престъпността ще се увеличи,а парите няма да се влеят за държавата,а в някой крадлив джоб!Мислете с главите си!Това е антисоциално и антибългарско,пари за едни има,за най-бедните няма!
17
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майките пък бяха толкова корумпирани че няма накъде. 500 майки се биха за половин милиард, когато спокойно можеха да отидат и да работят, да оставят бабите да гледат децата и да изкарват пари. Много случаи се казаха когато хора търсят камериреки и не намират! защото жените ги ГНУС. А тази работа е добре заплатена, като едното нищо 1000 лева се взимат дори и 1200
16
8
 
9
 
! Отговори
малко е несериозно . преди 5 години
Преди малко така на ум преброих в Пловдив до към 95г имаше 10 болници от тях 1- я няма ,,Белодробна,, а ако ви кажа ,че така наум по имена веднага ми идват още 11 нови болници 2 от които са с по3-4 крила грамадни--и всичко е пълно ,а хората в страната са по -малко извода е ,че народа е много по-болен от преди--следователно и инвалидизацията ще е по-голяма , да може с рушвет на някои да са вдигнали % на инвалидност ,но да се твърди ,че това са здрави прави хора правещи се на инвалиди.....
15
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЖЕНА с 98 процента слепота - ШИВАЧКА? че тя не трябва да вижда да два сантиметра пред себе си как шие. Масово навлязоха роми и хора които си купуват ТЕЛК заради привилегии например безплатно паркиране, затова никой не вярва на тези които наистина са инвалиди.
14
4
 
34
 
! Отговори
мак преди 5 години
Много се краде и ***. Редно е да им спрете незабавно ТЕЛК, но да не си мислите, че ще ви върнат откраднатото. Според тези данни в телковете се вихри страхотна корупция и там също трябва да има наказани.
13
2
 
36
 
! Отговори
ЧОВЕК с ТЕЛК 2 преди 5 години
... Значи на една голяма част от така нареченото "Ромско население" в това подобие на "Държава" може да се дава ТЕЛК РЕШЕНИЕ за счупен нокът или неправилно дишане ?!?! Всички знаем ЗАЩО и КАК им се дават и как си плащат тези "решения" !!! И после от това обаче СТРАДАТ точно БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ , като мен !!! Никак НЕ случайно и майките бяха толкова време пред Парламента ... Не че постигнаха нещо голямо ! :( ... ТАКАВА КОРУПЦИЯ , НАГЛОСТ , БЕЗОЧИЕ едва ли има й в пропадналата част на Африка ... :(
12
4
 
40
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Ми то хубаво,ама що не почнат проверките в махалите - филипинци,факултето,татарли, че и са по-близо и по-много- там всички са 100% на пенсии,помощи - 2 Милиона тръгнали по силистренските села ,дето дедото бачкал Цял живот ,а послъгал малко та от 200лв да взима 250лв пенсия .онея нито Един лев не са внесли в хазната
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая система е толкова сбъркана,че нямям думи.Да,ама никой не иска да я пипа и да бърка в джобове на определени големи риби.
10
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крадливи мафиотски герберисти !!!
9
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как определяте дали един ТЕЛК е фалшив?Има толкова много болести,които не се виждат с просто око или са хронични и не винаги се засичат с анализи.Това е още един удар върху населението,нищо повече!Защо няма увеличение на минималната заплата и мин. пенсия,а раздавате бонуси на чиновници,колкото цената на половин апартамент?Сега и инвалидите и болните ще ударите,а крадците в парламента няма кой да хване!