Либерален енергиен пазар, но в монопол, парадокс?

Бизнесът алармира за изкривяването на пазара
22 яну 2019 09:45, Павел Гълъбов
12
Либерален енергиен пазар, но в монопол, парадокс?
Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Цените на тока скочиха отново. В края на миналата седмица бизнесът е купувал електроенергията за дейността си на 211 лв. за МW/h. Сега цената на тока е 155 лв. за MW/h. Поредният скок накара бизнеса и синдикатите да поискат втора среща с премиера Бойко Борисов.

Още по темата

"За съжаление нищо от това, което се направи, не постигна нужния ефект. Дневната цена на тока поскъпва. Това се дължи и поради квотите за въглероден диоксид. Разходът на ток расте. Няма как цената да е същата. Най-вероятно има изкривяване на пазара, щом цената драстично се променя. Една от причините за това е, че пазарът ни е малък", отбеляза в "България сутрин" бившият директор на ECO проф. Валентин Колев.

Според него ценовата политика не дава възможност за пълна либерализация на пазара.

"Цената за битовите потребители трябва да се повишава. Битовият потребител няма никаква отговорност за покриване на вредните емисии", посочи той.

Пред Bulgaria ON AIR Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал подчерта, че проблемите в енергетиката са от 20 години.

"За разлика от други страни, у нас цената за ток расте скокообразно. Българският индустриален бизнес плаща най-високата цена на тока – това го прави неконкурентоспособен. Има проблеми с енергийната и газова свързаност. Не се вземат адекватни мерки и затова продължават големите изменения в цената. Говорим за либерализиран пазар с пълен монопол – БЕХ и НЕК. Когато имаме един доставчик, сиреч държавата, това изкривява пазара. Голямата част от производителите работят с дългосрочни договори. Това ги прави неконкурентоспособни", изтъкна още той.

 


12
Още от Страната
А каракалът си крачи: Кой не си свърши работата?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Купете си ток от вятърните централи на колегите бизнесмени. От Гинка Енергото си купете ток. От Валю Топлото. Софраянски има слънчеви централи. Купете си от тези честни частници евтин ток. Колеги сте, ще се разберете. За народа оставете енергията от държавните АЕЦ Козлодуй.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Либералният пазар скача, когато е студено и има недостиг на ток. Само бизнесът, който има пари ще се топли и ще работи. Бедняшкият бизнес, просешкият, цървулски биснес ще стои на студено и ще мръзне. Ще чака напролет да се хване за зелено и да се стопли. Дрипльовците, които се имат за биснесментета и не могат да си плащат, ще духат да се стоплят.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По принцип енергийните ресурси-енергийни източници и използването им за производство по вид енергийни продукти с определените им физични измерения в единици е монопол първо на обществото след туй на държавното управление след коет на подразделенията за разработване и производство кат вид организация и организации в административното деление на обществото и отговорност с последващ търговско-финансов отчет от реализациите с маркетингови-менажерски операции за правилно осъществяване на дейностите.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ами като е скъпо няма да взимат от "свободният" пазар.
то беше ясно че този свободен пазар няма да е свободен.
Искам да си направя соларки и да продавам, мога ли? не защото в най добрият случай ще ям бой.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 6
За Борисов 1 и 2 ли питаш?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къде са предните правителства ,като продаваха квотите на България за вредни газове?
5
0
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 4 седмици
Сега не били доволни от либерализацията на пазара. А къде са Теменужка Петкова и другите герберски "експерти", които с пяна на уста обясняваха колко либерализацията е полезна. Сега пак бат' ви Бойко (човек с пожарникарско образование) да ви оправя. Това е потенциала на гербаджиите, това могат.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И кво сега, представителчетата на Мутро-Олигархията чакат отново Цар Тиква да разпореди сваляне на цените на тока.
И това ако е държава ...
А къде са институциите, защо взимат заплати.
Ама оня смешния Иликтричката, на пенсионна възраст ...
3
3
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 4 седмици
Няма случай, в който нашата държава е била добър стопанин/собственик.
2
2
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 4 седмици
Sega Ahmed Dogan shte balansira cenata na toka....Proverka i sledstvie shreshtu nego sled min 10 godini...Neka mine davnosta parvo....
1
12
 
7
 
! Отговори
Ахмак преди 4 седмици
Глупости. В учебниците го пише - пазар на електроенергия е равнона провал. И добре че е държавта иначе сега цената на тока щеше да е 5 пъти над сегашната. Сега поне държавата успява да регулира нещата.