Търси се: Спящите акции от боновите книжки на приватизацията

По предварителни разчети около 2 млн. имат акции за 2 млрд. лева
22 яну 2019 12:00,
71

Само преди няколко дни стана ясно, че държавата ще направи опит да събуди така наречените "спящи акции" в боновите книжки.

Кабинетът призова всеки, който има акции от масовата приватизация, да се поинтересува от тях. В противен случай те отново ще станат собственост на държавата.

По предварителни разчети около 2 милиона българи притежават акции за около 2 милиарда лева. Голяма част от хората, притежатели на бонови книжки с дялове от приватизирани части от държавната собственост, са ги забравили или не знаят за какво могат да им послужат те.

Други са загубили данните за притежаваните акции от техни предци, но по-голяма част от обикновените граждани, участници в масовата приватизация, не са потърсили информация какво се случва с техните дялове.

"Ние сме длъжни да помогнем на хората, които не са информирани и притежават вече 20 години бонове от масовата приватизация, да намерят информация и да получат дивидента, на който имат право, ако има такъв, без да срещат пречки в това", това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ-София и управител на Централен депозитар.

Информационната кампания, която ще е основата на обсъжданата концепция, е закъсняла с 20 години, смята Радослава Масларска, председател на УС на БАЛИП.

По думите й хората не са били наясно за какво са им нужни тези приватизационни бонове и как могат да се възползват от тях. 

По повод коментарите за вариант на нова национализация на частна собственост, Масларска акцентира върху същността на концепцията, предложена за обсъждане.

"Да не започваме от края на концепцията, а да погледнем нейните части. Хората е добре да знаят, че може би имат дивидент, който може би работи като един банков депозит. 30% от публичните компании, които са раздали дивидент, са основани със собственост от масовата приватизация, а той трябва да бъде потърсен в срок от 5 години", каза още Масларска.

Големански пък поясни, че след като мине общественото обсъждане и се натрупат мнения, ще бъде определено и дефинирано какво е спяща акция, а след това ще последват и законодателни промени, за да се решат въпросите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обичам родината, но мразя държавата"дрискотите без оглед на това каква е същността на темата!
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето аз видях ,че имам 90 акции от едното и 50 акции от друго дружество!Какво трябва да направя,едното видно е публично и се търгува,а другото е преименувано и не е публично?Потърси дали акциите се търгуват публично и каква е дохоноста им. Аз лично ти препоръчвам да се обадиш в предприятията и да ги попиташ дали се търгуват акциите им. Успех!
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обичам родината, но мразя държавата"
35
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак намериха какво да откраднат от приватизацията. След приватизацията - пак национализация и после пак престъпна приватизация. Ще си приберат квот могат в джобчето. Ние ще търпим и ще ги гледаме тези престъпници.
34
0
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Ето аз видях ,че имам 90 акции от едното и 50 акции от друго дружество!Какво трябва да направя,едното видно е публично и се търгува,а другото е преименувано и не е публично?
33
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво право ще ги вземат?Имаш ли идея, че всичко си има давност? Те не ги потърсили 20-сет години сега изведнъж им хрумнало!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обадих се на брокер, на майка ми акциите бяха с голяма доходност (на "Соди Девня"), но акции от масовата приватизация спрели да изкупуват 1999 г. А моите на АД "Св. Константин и Елена" не се търгуваха от брокера и цената беше толкова малка, че не си заслужаваше труда.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво право ще ги вземат? Дали държавата не иска да стане акционер в тези частни компании и после да прави каквото си иска като съсобственик. Два милиарда печалба да ти падне така, не е зле.
30
0
 
30
 
! Отговори
Георги Димитров преди 5 години
Ние на това 47-*** му викахме "национализация".
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо идеята за комунизъм се провали и е все още не изпълнима? Отговор:Поради маТРияла.Отвсякъде погледнато, днешното време е обсебено от идеята да трупа пачки, чудовищни грамади. Докато тия грамади се срутят по неизбежния си път и лавината им затрупа неспасяемо притежателите барабар със слугите. Видов ден. А Макрончо е запънал п87етис гръб към лавината. Е и? Почти смешно, въпреки драмата.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам бонова книжка с акции на предприятие, което не съществува от над 20 години. Никой не може да отговори кой е бил последния собственик. Какво от това?
27
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
имам акции в АГрополихим-ДЕВНЯ,но те не изплащат никъкви дивиденти от много години,следва да си търся правата по съдебен ред,моля отговорете ми.
26
2
 
13
 
! Отговори
Евро лев преди 5 години
Борисов, само остана да свиеш нали?
25
3
 
12
 
! Отговори
Въпрос? преди 5 години
Банев колко дивидент даде?
24
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
какво ли още ще измислят?...Какво,пак някоя мутродивотия....еее,хора,лаком еднокнижник кога са "грижи за държавата",девиза на гражданите й е:-"Терминал 2,бързо!"..
23
1
 
40
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
МНОГО ОТ ТЕЗИ ХОРА НЯМАТ НИЩО ЗАЩОТО МНОГО ДРУЖЕСТВА БЯХА ФАЛИРАНИ УМИШЛЕНО И СА СЪС СМЕНЕН СОБСТВЕНИК И ПРЕИМЕНУВАНИ НЯМАТЕ АКЦИИ ВСИЧКО Е ЛЪЖА НА ЛЪЖЕДЕМОКРАДИТЕ СИНОВЕТЕ И ДЪЩЕРИТЕ НА ФАШИСТИ КОИТО ЧРЕЗ ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕРМИНИ ВИ ОКРАДОХА И ВЪРНАХА ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО В ЧАСТНИ РЪЦЕ ВРЕМЕ Е ЗА КУМОНИЗЪМ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И НАРОДНО ИМУЩЕСТВО...
22
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как беше израза - "Да изтупаме брашнения чувал"
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредния номер за усвояване на държавно имуществоневероятни са в измисляне на начинисигурно има доста събирачи на бонови книжки които искат да си ги осребрят като разделят парсата с банкянското папуасче
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам на недоразумението Горанов и на цалата управляваща шайка да отнемат всяко второ или в повече движимо или недвижимо имущество в полза на държавата. Главатарят им и без това беше казал, че не си е скъсал комунистическото членство.
19
0
 
22
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Боновите книжки бяха издадени , за да може икономическия ресурс и една част от предприятията да останат в български ръце, защото никой не разполагаше с голям паричен ресурс!Първо стана хиперинфлацията и после се случи приватизацията, а това не беше случайно!!!Агент Кайл Бърджис!ЦРУ!!!