Търси се: Спящите акции от боновите книжки на приватизацията

По предварителни разчети около 2 млн. имат акции за 2 млрд. лева
22 яну 2019 12:00,
71

Само преди няколко дни стана ясно, че държавата ще направи опит да събуди така наречените "спящи акции" в боновите книжки.

Кабинетът призова всеки, който има акции от масовата приватизация, да се поинтересува от тях. В противен случай те отново ще станат собственост на държавата.

По предварителни разчети около 2 милиона българи притежават акции за около 2 милиарда лева. Голяма част от хората, притежатели на бонови книжки с дялове от приватизирани части от държавната собственост, са ги забравили или не знаят за какво могат да им послужат те.

Други са загубили данните за притежаваните акции от техни предци, но по-голяма част от обикновените граждани, участници в масовата приватизация, не са потърсили информация какво се случва с техните дялове.

"Ние сме длъжни да помогнем на хората, които не са информирани и притежават вече 20 години бонове от масовата приватизация, да намерят информация и да получат дивидента, на който имат право, ако има такъв, без да срещат пречки в това", това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ-София и управител на Централен депозитар.

Информационната кампания, която ще е основата на обсъжданата концепция, е закъсняла с 20 години, смята Радослава Масларска, председател на УС на БАЛИП.

По думите й хората не са били наясно за какво са им нужни тези приватизационни бонове и как могат да се възползват от тях. 

По повод коментарите за вариант на нова национализация на частна собственост, Масларска акцентира върху същността на концепцията, предложена за обсъждане.

"Да не започваме от края на концепцията, а да погледнем нейните части. Хората е добре да знаят, че може би имат дивидент, който може би работи като един банков депозит. 30% от публичните компании, които са раздали дивидент, са основани със собственост от масовата приватизация, а той трябва да бъде потърсен в срок от 5 години", каза още Масларска.

Големански пък поясни, че след като мине общественото обсъждане и се натрупат мнения, ще бъде определено и дефинирано какво е спяща акция, а след това ще последват и законодателни промени, за да се решат въпросите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само аз ли не мога да проверя с ЕГН и ПИК ? Дава ми грешка..
17
2
 
29
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Само да припомня как се рзадаваха боновите книжки, всеки който има над 18 години получава бонова книжка с равен брой акции!Младежът , който имаше жълто покрай устата взимаше бонова книжка с равен брой акции с работника имащ 30 годишен стаж!Всички работници си вложиха книжките в предприятията къдетоо работеха и повече не ги видяха, нито видяха дивидент!А пенсионерите и младежите, една част от тях ги продадоха на брокери,други се споминоха , а трети заминаха за чужбина!Агент Гаред Деивсън!ЦРУ!
16
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто няма пари държавата. Телкове, бонови книжки... и скоро многомилиарден заем. Няма икономика, чужди инвеститори напускат, мисля, че паднахме на нивото на западнала африканска държава, упрвлявана от военна хунта. Мъка, много мъка
15
4
 
45
 
! Отговори
T преди 5 години
Знам за хора с порцеланови сервизи за хиляди левове. Тези от парламента сетили ли са се да тръгнат по домовете и да им ги вземат, понеже май в последната една година не са сервирали манджюрляци в тях. Щом не си рязал кюфте в чинията за 100 лева, взимаме ти я! Има хора с акции в Гугъл, Епъл и т.н., които си ги стискат от 5 години и нищо не правят с тях. Може ли такова нещо?! Я веднага да ги предадат на държавата! Ако не си ползвате всички зъби, трябва да се национализират неизползваните.
14
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАК НЕЩО НИ МИСЛЯТ ДА ПРЕЦАКАТ ХОРАТА.
13
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази масова приватизация е супер измамата на века!Бившите комунисти за два дена станаха горди капиталисти открадвайки срещу НИЩО строените от народа заводи!Уж раздадоха бонове а на другия ден ги "изкупиха" от работниците срещу заплахата да останат без работа!Повечето предприятия ги нарязаха за скраб..други продадоха на международни мошеници за 1 лев,трети ги оставиха да работят наполовина и така.. !Питайте драгалевския мнг ел Костов!Той знае нещата
12
3
 
15
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Когато се мине през крадливата кешова и работническо-мениджърска приватизация, как ще накараш хората да изкарат боновите си книжки???Вече и сиренцето в капана за мишки не върши работа, защото хората не вярват на никой и на нищо!!!Агент Джими Макуъд!ЦРУ!!!
11
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина за жалост е тежко икономически неграмотен, абослютно незаинтересован за собствените си финанси, очакваш от някой велик вожд да го издържа до живот, да мисли и взема решения вместо него.
10
1
 
36
 
! Отговори
До ? преди 5 години
При Баневи... Там си ги търси.от тези 2млрд поне 80% няма да бъдат потърсени. После отиват в бюджета, той на излишък и се разпределя за 30-40 минути декември месец. Та това е идеята, да не сте си помислили, че някой иска да ви даде нещо?
9
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Горанов му е станало тясно в апартамента с нулевия наем - трябва да се разшири човека.
8
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов се ненаяде бре, сега решил да прилапа още 2 млрд..Как ще вземе акциите на хората? Не че не е възможно в тази наща мила татковина, но да видим.Национализация а?Имаш едни дялове/акции в едни предприятия. Дали вземаш дивидент или не си е лично твой проблем. Какво налага да ти вземат тия акции?
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подигравка! Дори имената на фондовете са сменени до неузнаваемост, ако още ги има.
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитват се за създадат бизнес на финансови брокери. Бъдете сигурни, че нещата ще са така организирани, че обикновеният човек да не може да мине без тях. И често заради надеждите да получи нещо ще се раздели с още пари срещу празни обещания. Това е българската държава - каквото и да направи, то е опит да изскубе още нещо от простия народ.
5
0
 
29
 
! Отговори
? преди 5 години
И къде можем да проверим дали имаме тези "бонови книжки"?
4
1
 
33
 
! Отговори
Абе преди 5 години
тия не ги ли откраднаха вече, колко пъти ще ги крадат! На моя фонд даже шефа му го застреляха преди години...
3
3
 
49
 
! Отговори
национализация? преди 5 години
"В противен случай те отново ще станат собственост на държавата." - това официална кражба наречена национализация на ценни книжа ли ще бъде? Всеки собственик е в правото си разполага със своите ценни книжа както намери за добре, никой не може да го приниуждава да продава, да дарява, разменя и т.н. Явно правителството на бойко търси всякакви начини да вземе пари и да си попълва дупките в бюджета.
2
1
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Време е Банев пак да струпа някой инвестицонен фонд :)
1
4
 
54
 
! Отговори
... преди 5 години
Смеееееееех! Е моко казано за тази ИЗМАМА КОЯТО ПРОКЛЕТИЯ КОСТОВ, ПОКЛЕТ ДА Е ТОЙ И ФАМИЛИЯТА, направи със всички българи и това което те поколения наред са градели и правили! Минала година се позаинтеесувах за моите бонове! Оказа се, че дивидентите от тях за които не съм ги търсил съм ги изгубил и ми дължат дивиденти само за 5 години! И колко мислите, че съм взел за 5 години дивиденти? 1.22лв. :))))))))) чудя се къде да си купя вила и какъв самолет да си взема! :))))))))))))))))))))))))))))))))