Осигуровки, болнични... 12 искания от работодателите. А заплатите?

Бизнесът обещава да вдигне доходите, за да компеснира 50-50 осигуровки
23 яну 2019 11:00,
237

Бизнесът настоява осигурителната тежест да бъде разделена по равно между работодатели и служители. Те настояват 2019 г. да бъде последната, в която първите три дни болничен да се плащат от работодателите.

Досега работодателят поемаше 60% от осигурителната тежест, а работникът 40%. Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват. Напротив, бизнесът обещава по-високи заплати, с които да се компенсира въпросната разлика.

Фирмите са решени да поискат от управляващите поправки в Кодекса на труда, в които да се въведе нов тип договор.

"Работодателите имат 12 искания – все в посока облекчаване на бизнеса. Прави са. Те искат да спрат да плащат 3 дни от болничните. Осигуровките са резултат от последната пенсионна реформа. Тя не се проведе както трябваше, защото още на следващата година почнаха да се намаляват осигуровките. Минималната заплата няма да се намали, но няма и да се увеличи с новите искания на работодателите. Разходите за труд зависят от наличната технология и дигитализация. Колкото по-нова е технологията, толкова повече намаляват разходите", посочи финансистът Мика Зайкова в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев уточни, че предприемачите плащат всичко – и заплати, и осигуровки.

"Друг въпрос е кой как ги дели. Дори съм склонен предприемачите да плащат 100% от осигуровките, за да се знае, че те ги плащат. Осигуровките намаляват, но приходите от тях растат. Осигуровката е данък върху труда. Работниците гледат чисто накрая на месеца колко взимат", подчерта той.

"Трябва да се борим за намаляване на социалната осигуровка, сиреч данък върху труда. Истинските проблеми са фалшивите ТЕЛК-ове", добави още Каролев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари