Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?

Изследване на Тренд: Партията на Борисов с аванс от 1,2% пред левицата
Обновена: 24 яну 2019 13:31 | 24 яну 2019 10:42, Красимир Ангелов
512
Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП са рамо до рамо броени месеци преди изборите за европарламент, категорични са социолозите. Повечето проучвания показват минимална разлика в полза на управляващата партия, но вчера бе публикувано и изследване на АФИС, което дава предимство на социалистите.

Още по темата
Според последното изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода 10-17 януари, ГЕРБ все пак задържа първото място на евровота. За партията на Бойко Борисов биха гласували 18,3% от българите, а за БСП – 17,1%. Следват ДПС с 6,9% подкрепа, Обединените патриоти с 3,5%, Демократична България с 2% и Воля с 1,6%. Цели 45% от анкетираните пък са категорични, че няма да отидат до урните.

Социолозите отчитат, че партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с тези на изборите за местен парламент. Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ, но за сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. От "Тренд" обаче уточняват, че в предварително зададените опции е заложено на общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ) на изборите през май. При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал, категорични са социолозите.

Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Графика: Тренд

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия или коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Така в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

От проучването става ясно още, че не се наблюдават сериозни промени в оценката на хората за работата на основните институции.

Цели 66% от анкетираните са категорични, че не одобряват работата на парламента, срещу едва 21% с положително мнение. Одобрението към работата на правителството е малко по-голяма от това на Народното събрание, но и то остава ниско – 27%. Неодобрение към работата на кабинета изразяват 60% от анкетираните. На фона на това най-голямо остава доверието към президентската институция. Цели 54% оценяват положително работата на държавния глава Румен Радев срещу 28% неодобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
13
 
7
 
! Отговори
Курнела Крадлата преди 5 години
Ако искате пак България да фалира гласуеайте за изчадия от бсп те са лъжци крадци и убийци те са най големия враг на България
228
11
 
15
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Гласувайте всички за БСП. И те не стават, но това е единствената възможност да натрием носа на Тиквата и герберастите.
227
14
 
9
 
! Отговори
Българин - родолюбец преди 5 години
Чудя се кой би гласувал за изчадия от бсп та те фалираха пет пъти България
226
14
 
9
 
! Отговори
Курнела Крадлата преди 5 години
ГЕРБ пак ще победи крадливите комунистически изчадия 100%
225
16
 
9
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
Защо винаги когато бсп е на власт България фалира ????
224
2
 
4
 
! Отговори
Футуролог-заключение преди 5 години
Р.Ралин е бригадир при Й.Тито и антифашистки партизанин привърженик на идеята България да влезе в Югославската федерация и като такъв е бил следен и разработван от ДСРадой Ралин не е бил опасен но покрай култа към онзи с мавзолея ако заеме високи постове във БКП би могъл да мобилизира над 1 000 000 за тази идеясправка:Слави ТрифоновСлед книгата си "Люти чушки" самият Тодор Живков го е награждавал със сумати ордени и Р.Ралин си ги е приел но е отказал да бъде награждаван от днешния ни ели
223
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА МУТPИ, ОСТАВКА!
222
4
 
11
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
Не на мутро комуниститите оставка
221
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се изчисти държавата от мутри за да се вдигнат доходите поне двойно
220
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхме ги червените БСП протести един файтон хора и то половината мразят и тях ((((
219
7
 
10
 
! Отговори
нито една от резонни преди 5 години
И ГЕРБ и БСПса две страни на една и съща монета. Само ,, Възраждане на К. Костадинов. Мъжкар удържа си на думата и 400 000 лв от субсидиите ги дариха за ин витро процедури. А и програмата им е за суверитет на БЪЛГАРИЯ.
218
3
 
19
 
! Отговори
джони преди 5 години
Каква инфлация, какви анализи пичове. Оставене анализите на специалистите. Аз съм *** младеж. *** младеж, който вижда :40% от населението ни живее под прага на бедността.2 милиона българи напуснаха страната. 1 МИЛИАРД обществени поръчки УСВОЕНИ само от една строителна фирма за последните 10 години.Пенсионери с доход под 150 лева. Двоен стандарт на храните. Доган си има ЦЕНТРАЛА,Боко си има Цацаров. Да ви кажа ли за нас кво остана ? ще го цензурират , сорка.
217
3
 
20
 
! Отговори
Футуролог-мнение преди 5 години
Орешарски не е виновен нито е от БСП но най-вече сам се прекара и опетниТози Орешарски управляваше България като Чаушеско без абсолютно никакви париИскаше да вземе 1 милиард заем но от ГЕРБ и протестърите такъв кучешки вой нададоха че и тях не му позволиха да ги вземеПосле на тръгване за изпроводяк фалира КТБИдва Бойко Методиев Борисов и на втория месец тегли заем от 18 милиардамашала
216
4
 
20
 
! Отговори
коз преди 5 години
Наистина ли все още има хора , които гласуват за пожарникаря ?! *** верно сме *** народ ***
215
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На евровота съм за гъби! Ще гласувам на парламентарните избори!
214
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мyтро-полицейско е управлението на Герб!ОСТАВКА НА МУХАЛБОИКОВО НЕДОРАЗУМЕНИЕ
213
4
 
9
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
АЗ , НЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЕС И НАТО ,БЕ....!ЩО МЕ СЛАГАТЕ В СМЕТКАТА...!!???
212
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мyтро-полицейско е управлението на Герб!Оставка!
211
1
 
2
 
! Отговори
stoian79 преди 5 години
NIKOI NISHTO NE VODI.PROSTI SI MERIATINTIMNITYE CHASTI NA KOI E PO DALAG I DEBEL.
210
11
 
6
 
! Отговори
ДРУГАРИ , СМЕШНИЦИ.. преди 5 години
НЯМА ТАКАВА ПАРТИЯ!!!!ЗАЩОТО ВСЯКА ТАКАВА , КОЯТО СЕ ОПИТА ДА НАПРАВИ НЕЩО ПОДОБНО ---ПРОСТО ЩЕ ФАЛИРА , КАТО ПРИ ....ЛУКАНОВ , ВИДЕНОВ , ОРЕШАРСКИ И ПР.....ЗА ВАС ЩЕ ОСТАНЕ САМО ----ЗАДЪЛЖЕНИЕТО , ДА ПЛАЩАТЕ , ЗА ТЕХНИЯ МАСРАФ И ДАЛАВЕРИ НА АНГРО...!КОМУНИСТИ , НАИСТИНА НЯМА!!!!ИМА САМО БАЛАМИ ---КОИТО СИ МИСЛЯТ , ЧЕ НЕКОЙ , ГО Е ГРИЖА ЗА ТЯХ...!