Радев с остри критики, поиска радикална промяна на властта

Президентът: Ситуацията у нас е критична, а демокрацията губи позиции
Обновена: 28 яну 2019 12:08 | 28 яну 2019 11:10, Веселина Йорданова
587

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев разкритикува остро работата на правителството и парламента при отчета на втората година от мандата си.

Държавният глава поиска радикална промяна на политическата среда и стила на управление и определи ситуацията у нас като "критична". Той смята, че въпросът пред предсрочните избори не е "дали", а "кога", но смята, че трябва реформа в изборните правила.

Президентът призна, че не вижда база за партньорство със сегашния курс на управление и обвини правителството, че нарушава баланса при властите. Радев каза, че би подкрепил и нов политически проект, ако той работи за модернизацията на България.

Президентът апелира прокуратура, МВР и комисии да навлязат и в "старателно отбягвания периметър на властта".

Радев обяви и че ще формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти, които да предложат алтернатива на "институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната". Съставът му ще бъде обявен с указ в следващите дни.

Корупция, скандални обществени поръчки, лобистко законодателство, липса на промяна на живота на хората към по-добро, растящи бедност и неравенство, чувство за безпътица, демографска катастрофа, бяха само част от неговите критики.

"Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване, последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво, все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби и се избягва общественото обсъждане", заяви президентът, според когото законадателният процес елиминира гражданското участие.

"Сривът на доверието и противоречията в управляващата коалиция блокират възможностите за конструктивни реформи. Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в управленските решения се разшири и като обхват и размер на разпределяне на публичните средства", разкритикува още президентът.

По думите му 2018 г. е катастрофа за чуждестранните инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция.

Според него през изминалата година президентската институция често е била последната бариера за лобисткото законодателство и безотговорни политически действия.

Президентът заяви още, че властта не само не ни приближава до влизане в Шенген и в еврозоната, но ни отдалечава и от критериите за членство в ЕС.

За своята работа през годината Радев отчете успехи във външен и вътрешен план. Президентът заяви, че е задълбочил диалога с всички балкански лидери, а във всички европейски формати е отстоявал принципите на ЕС и интересите на българската страна.

"Българското общество очаква правителството да материализира огромния потенциал в двустранните отношения“, подчерта президентът.

Той акцентира и на процесите в Българската армия, където критиките му бяха свързани с недостатъчна липса на модернизация и с конкурса за избор на нов изтребител, който определи като "бутафорен".

"Докато порочната комисия за изтребителя в НС от 2017 г. блокира модернизацията за дълъг период, последните решения на управляващите окончателно я опорочиха“, каза президентът. Според него има уместни, но недостатъчни стъпки за преодоляване на некомплекта на личен състав, а трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на армията, които изискват "всеобхватен подход“.

Радев каза, че е наложил вето на 7 закона през годината. "Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство", каза той. Парламентът се е съобразил само с едно от тях – промените в закона за приватизация, но това спести огромни средства на българските данъкоплатци, изтъкна държавният глава. "Пет пъти сезирах Конституционния съд. В два от случаите НС само отмени тихомълком атакуваните разпоредби", изтъкна той.

Според президента единението изисква надмогване на партийния егоизъм и личните амбиции в името на национални цели. На въпрос за пропуските в работата му, Радев благодари за подкрепата на българските граждани, която му давала сили да продължава напред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е независим кандидат.
400
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база Максуел, Монтгомъри, Алабама, САЩ. Един образован интелигентен човек, който знае чужди езици, не като Винуту, дето гледа като *** делка и е изгубен в превода.
399
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е истински генерал, а Тиквата е генерал на маркуча.
398
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки път с нетърпение очаквам изявленията на най-сърдития ни президент.Удоволствие е да гледам киселата физиономия на ПаРадев,когото ще запомним с парадите,парадирането и набирането на лост!Историите с КАТ и НСО са само бонус-малус!!!
397
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев има 3 пъти по-висог рейтинг от Борисов!!
396
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ге..рберастки *** много нещо в този сайт, цвцв поне добре ли плаща, в долари???
395
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев бе избран от 2 063 032 българи (!), ако имаше електронно гласуване (което Герберите се страхуват да въведат, щото няма да магат да фалшифицират изборите с фалшивите си бюлетини), щеше да бъдат много повече избирателите гласували за него.
394
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДругарЕте от БСП са на всеки километър!Включили са всички сили,иде пролет и няма да има никаква полза от сегашните напъни,когато Райко нагрее!Ни партийна телевизия,ни президент ще повдигнат духа за избори,народа хвърли ли балтоните и се хване за зелено!Айде огън още малко ,другаре и Аврора ще гръмне..
393
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо се сърдит на президента, че повтаря това, което и сял свят ни КАЗВА-ЗАТЪНАЛИ СТЕ ДО ШИЯ В КОРУПЦИЯ И ДОКАТО НЕ Я ПРЕБОРИТЕ, ЩЕ ТЪНЕТЕ В МИЗЕРИЯ.ФАКТ
392
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е отчет,другарю президент с малко П.Самото споменаване на излагацията Йончева,ви разкрива доколко смешен може да стане един амбициран,но *** човек!Бъдете сигурен,след мандата ви ще се помнят само глупостите,които изговорихте,но не осъществихте!Защото нищо смислено след вас не остава!
391
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
banda simulanti sa cialoto prezidentstvo...nikoi ne izliza publichno da se pohvali kolko danak s radost plasta ot djoba si za bulgarskata republika na bulgarskia narod suveren....histni kravojadni bezsardechni fashisti i teroristi na bg darjavnata hazna...
390
18
 
19
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Тоя Радев се взе много на сериозно
389
14
 
18
 
! Отговори
Статистик преди 5 години
Изследване показва, че когато Радев спазва радиомълчание рейтинга му пада по-бавно !Това се дължи факта, че повтаря клишета, които всички баби знаят наизуст и преди той да стане Президент !
388
4
 
9
 
! Отговори
sledva преди 5 години
prevrat na pilota ...i pojar ...
387
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2012 - Ф16 са най- добрите самолети,след това- Грипен?През 2018- Предсрочни избори са излишни,днес - Предсрочни избори са неизбежни?Какво ли е в тази размътена глава,която два пъти едно не мисли?
386
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
откакто е празидент обезцени както президентската институция така и званието генерал.абсолютен ***
385
12
 
17
 
! Отговори
процедурно питане преди 5 години
а първата дама къде е да сръчква чехлю като говори несвързано
384
17
 
24
 
! Отговори
Само си представете преди 5 години
Румен Грипена и Деса Метреса начело на Президентска Република България. И тротоарните плочки ще имигрират :))
383
14
 
13
 
! Отговори
Гумен Тъпото преди 5 години
Толкова си може - Единение или Единна България Проблемът му е ме притегателната сила на рассия е колкото на животно размазано на пътя
382
20
 
25
 
! Отговори
патриот преди 5 години
"Държавният глава поиска радикална промяна на политическата среда и стила на управление" - на *** да не му се е приискало президентска република с военна диктатура?