Липса на паркоместа, мръсен въздух... Какво тормози българина?

80% от нашенците: Да се придвижваш в градовете е все по-трудно
Обновена: 30 яну 2019 15:01 | 30 яну 2019 14:15, Красимир Ангелов
47
Липса на паркоместа, мръсен въздух... Какво тормози българина?
Снимка: Булфото

Да се придвижваш в големите градове в България става все по-трудно, категорични са 80% от българите. Заради това отчетливо мнозинство от 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 72% пък биха мислили първо за детските градини и училищата, когато мислят за това къде да работят, сочат данните от експресен сондаж по актуални теми на "Галъп интернешънъл", проведен между 800 души между 24 и 26 януари.

Според данните цели 71% от нашите сънародници се оплакват, че имат проблем с паркирането. Едва 26% от анкетираните смятат, че има достатъчно места, а 3% са без мнение.

Мненията в страната са разделени по въпроса дали прословутите ремонти на градски пространства са добри. 47% от запитаните ги оценяват по-скоро положително, а 50% - като по-скоро лоши. 44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо една трета са доволни, а останалите се колебаят.

Липса на паркоместа, мръсен въздух... Какво тормози българина?
Графика: Галъп интернешънъл

Респондентите отговарят и според партийните си предпочитания – привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични, отчитат социолозите. Когато обаче стане дума за мобилност, паркиране и т.н., мненията са повече от ясни: сериозни мнозинства споделят тревога.

80% намират, че в големите градове придвижването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини, 71% в страната казват, че няма достатъчно места за паркиране. 64% реагират положително на твърдението "Когато човек си търси работа, все по-важно става тя да е близо до дома му", 33% - отрицателно, а останалите се колебаят. На изричен въпрос дали биха съобразили свое ново жилище с мястото на работата си, 62% казват "да", 33% – "не", а останалите се колебаят.

Засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна – 58% оценяват позитивно, а 31% негативно. Останалите се колебаят. Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен впечатленията на обществото от последните снеговалежи в планински райони на страната. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната. Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух: цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при средно 53% в страната.

Липса на паркоместа, мръсен въздух... Какво тормози българина?
Графика: Галъп интернешънъл

Когато стане дума за общонационалната политика и казусите от последните седмици, 70% от анкетираните подкрепят действията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Войводиново. 25% са „против“, а останалите се колебаят. Чувствителността на обществото по въпроса с гетата очевидно е висока - 85% смятат, че е нужна стратегията, за която Каракачанов говори - за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение, отчитат социолозите.

Проблемите с ромите се възприемат и като част от по-общите социални проблеми в страната. На фона на повишаването на цени, например, тази социална чувствителност сработва и 85% подкрепят скорошното искане на Корнелия Нинова за проверки и оставки в комисията за енергийно и водно регулиране. 13% са "против", а останалите се колебаят.

Темата с българските превозвачи пък се е превърнала в надпартиен въпрос и Борисов печели плюс с опита да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации – в полза на бизнеса на българските фирми. 17% с против действията на Борисов, а останалите се колебаят.

Мнозинство (59%) пък подкрепя и критичната позиция на президента Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „против“, а останалите се колебаят. Тепърва ще се види какви са настроенията след критичната реч на президента в последните дни, отчитат от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото сте избрали да ви управлява това и получавате...Пак ги изберете!!
24
1
 
11
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Транспорта бил проблема. ***. Проблема е ширещото се беззаконие, нито един политик или едър бизнесмен в затвора, беднотията.... ***, алчни лидери, пошлоста, душевната пустиня в сърцата на хората...
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво тормози българина? гладът,мизерията,лошото здравеопазване,бездействието на корумпираните институции общо взето цялата държава в която живее като роб.Оставям на една страна тези които мислят че живеят добре защото нямат със какво да съпоставят, вземат 1500' 2000.лв и се мислят за хайлайф.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13"Какво тормози българина?Глад... Несигурност... Безпаричие... Убийства... Кражби... И т.н. и т.н."---Не си хабете клавиатурата с дълги описания: напишешете само "ГЕРБ", това обобщава всичко, което тормози българина!P.S. ...И поощрява рома.
21
1
 
6
 
! Отговори
сс преди 5 години
строителна фирма предлага апартаменти. Още не са почнали да строят , но вече продали всички и оставили само един брой. Абе, я бягай по перваза. Кой ще лъжите бе? Мутри!!!
20
1
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Бояна къщи и софийски апартаментиНаправете ги по 1 милион евра за едностаен апартамент. За кво въобще се занимавате с глупости? Без друго скоро идва нечувана финансова криза. Колко строителни фалираха... Алчност без граници!!!
19
1
 
17
 
! Отговори
Кругер преди 5 години
1300 евро кв.м.Това мъчи българина!
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По целият свят в най-големите градове живеят много хора и много прийждат в търсене на препитание. Град София е строен преди доста години, когато в него са живеели доста по- малко жители. В момента обстоятелствата налагат строенето на подземни паркинги, разширяване на главни улици, които да поемат многобройния трафик. Просто трябва да се работи в такава посока.
17
1
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
добре идват чуждестранни инвеститори строят завод но до завода детска градинамед център училище така разбирам аз инвестиция
16
5
 
9
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Ами натискайте се още в тая *** София. Аз не мога да насмогна на работа защото в малкия град кадърни хора няма, а работа и пари има. Имам си къща с 2 гаража. На работа ходя с колело защото ми е на 1-2км. Е при нас няма молове и големи магазини :).
15
3
 
16
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Само сЙелянитЙе най-много искат паркомясто.Винаги спират пред вратите на магазина,дори да има място на паркинга.Въшката като се наяде и изкача на бялата яка всички да я видят!До преди няколко години само мотики държаха по селата,а днес са в София,йекат яко и като ги питаш от къде са,казват квартала в който живеят,тайно надявайки се,че не йекат много и отговора ще мине...
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завист и злоба
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво тормози българина?Глад...Несигурност..Безпаричие...Убийства...Кражби..И т.н. и т.н.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина се тревожи, че София се презасели и презастрои.. затова и трудно се предвижваме.. просто не може цяла България да се премести в столицата.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът, общините и строителните мафии превръщат градовете в гета и после оставят хората да се бият заради проблемите, които те създават. Но къде да намериш виновниците? Те отдавна са милионери и високо на власт.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само Йорданкището няма хал хабер и продължава да раздава строителни без паркоместаИ без улици, и без ток, и без нищо ...
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спорът за паркомясто е екзистенциален проблем на българското общество.
8
6
 
6
 
! Отговори
опетков преди 5 години
За какво придвижване става въпрос? Аз пеша се придвижвам много добре във всеки град. Никъде не е казано, че автомобилите трябва да имат улеснения пред ходещите. Вдигайте им таксите, паркирането, гаражите.
7
0
 
21
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Мен лично, ме тревожи простотията на българина и неговото слабо възпитание.
6
3
 
8
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Какво тормози българина?Ами т ъ п и статиикато тази тука