Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата

Доверието на нашенеца към Макрон и Меркел се срива, сочи проучване
31 яну 2019 19:15, Красимир Ангелов
338
Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин, френският му колега Еманюел Макрон и папа Франциск са тримата най-харесвани световни лидери от българите, сочи международно проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни от света.

Цели 54% от нашите сънародници имат благоприятна оценка към Путин, а 26% не го харесват. Данните се различават коренно от обобщените в световен мащаб, където доверието към Путин е едва 35%, а недоверието – 48%. На второ място след руския президент се нарежда папа Франциск, който е харесван от 51% от живеещите в България.

Социолозите отчитат, че в България има по-ясно отношение към западните лидери или президента на Русия, но лидери на страни като Индия, Китай, Саудитска Арабия, Израел и т.н. са по-слабо познати и оценката за тях е доста по-трудна.

От западните лидери най-харесван у нас е президентът на Франция Еманюел Макрон, който среща 50% одобрение от българите и 25% неодобрение. Спрямо година по-рано обаче Макрон губи сериозни позиции в сърцата на нашенеца, като доверието му спада със 7%, а недоверието се показва с цели 11%. Пречупването на оценката за френския държавен глава очевидно идва на фона на тежката ситуация във Франция със социални протести (т.нар. протести на "жълтите жилетки") и неодобряваните в България предложения на Макрон за регулации в ЕС, отчитат експертите.

Доверието на българите към германския канцлер Ангела Меркел също се е сринало сериозно за една година. Ако през 2017 година 46% от сънародниците ни са харесвали Меркел, то в края на 2018 година този процент е паднал на 38. Недоверието към канцлера пък се е увеличило от 35% на 43 на сто.

Любопитно е, че българинът не е променил особено мнението си за президента на САЩ Доналд Тръмп, който е харесван от едва 30% от нашите сънародници, срещу 58%, на които оценката е негативна.

В световен мащаб обобщението е, че светът сериозно губи доверие в своите лидери. Единствено папа Франциск има над 50% одобрение от лидерите.

Проучването показва, че германският канцлер Ангела Меркел запазва своя имидж, заемайки основно място като най-позитивно оценен политически лидер – 45% одобрение и 31% неодобрение. Миналогодишният номер едно – президентът на Франция Еманюел Макрон, има значителен спад в оценките си в международен план – доверието в него спада от 45% на 38%, а недоверието скача от 24% на 32%. Въпреки драмите около Брекзит пък, британският премиер Тереза Мей сравнително запазва своите показатели и е харесвана от 35% от анкетираните в световен мащаб.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остава в дъното на класацията с едва 30% одобрение и 58% неодобрение. Владимир Путин също губи доста от позитивната си оценка, която събра миналата година, но все пак остава по-харесван от Тръмп с 35% подкрепа. Благосклонността към Путин в собствената му страна също е в упадък, водена често от икономически предизвикателства, отчитат от "Галъп интернешънъл".

"Недоверието в политиката и политическите системи е във възход и фундаменталният въпрос не е как да се намери по-добро представителство, което да отговаря на волята на хората, а как хората да могат да контролират по-добре своите представители. Отговорът може да бъде повече пряка демокрация, което означава, че правилният въпрос, който трябва да се зададе, е как да се постигне тя след последните негативни преживявания с френския референдум за Европейската конституция, с този в Холандия и предизвикателството на Брекзит", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
18
 
! Отговори
лично мнение преди 5 години
Жалко,че в новината НЯМА сравнение колко % харесват Путин и колко % харесват наш Бойко. Или може би Бойко го е страх,че след подобна статистика вече няма да е премиерът слънце??
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно под "световен мащаб" имат предвид Америка, а под Америка имат предвид САЩ.
166
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кънчо Стойчев. Повече няма какво да се каже :)
165
8
 
15
 
! Отговори
Abigeil преди 5 години
Да се абстрахираме от политиката. Кой от съвременните лидери може да му съперничи? Никой! Просто умен, ерудиран, възпитан, практичен и каквото още се сетите. Ще намерите ли в нашия нещо подобно. Срамувам се от нашия "лидер".
164
12
 
14
 
! Отговори
въпрос към В.Путин преди 5 години
Господин президент Владимир Путин.Искам да ви задам един важен въпрос.Не може ли да си останете президент на Русия, но да се кандидатирате и за премиер на България?Вдигнете доходите на българите и да не бъдат ограбвани със сметки.До тези, които ще ме нарекат предател,нека ми кажат получихте ли сметките от Топлофикация?За месец в който не бях в София и не съм пускал парно имам огромна сметка,дето ще я плащам разсрочено.От Топлофикация ми казаха да се ,,радвам"че другия месец ще е още по-голяма
163
9
 
12
 
! Отговори
има напредък преди 5 години
Най-накрая една новина,която да не е лъжлива.
162
10
 
18
 
! Отговори
истината е че, преди 5 години
Путин е Велик,който не го харесва да се пръсне от яд.
161
3
 
4
 
! Отговори
НННЕЕЕ преди 5 години
Ха-ха-ха...................Смешници сте вие дето дробите глупости ей....................
160
7
 
28
 
! Отговори
Путин е готин преди 5 години
Какво все се заяждате с Путин??Та той е най-свестният политик. Погледнете другите политици: Тръмп е толкова луд и самовлюбен,че не е за гледане даже по телевизията. Баба Меркел вкара половин Африка и Арабския свят в Европа. Юнкер, Туск и Макрон са обратни с джендърски ценности,не ги разбирам.Тереза Мей се пави на интересна:ту ще се брексва, ту ще остава в Е.С. Освен Путин на мен ми харесва и другаря Ким Чен Ун. Така се хили от сърце като плашеше Тръмп с ракетите си,че ми стана и той симпатичен
159
16
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Русия след перестройката вървеше по пътя на България- Приватизирана разграбена продадена от Горбачов-Путин направи от едни бедни руснаци без капка самочувствие- Богати усмихнати доволни -пътуват навсякъде по Света като туристи- имат по няколко деца - Руската армия е вече много силна - самочувствие има сред военните- Икономически Русия владее Европа - навсякъде има руска газ и петрол -Путин е ВЕЛИК и никой не може да го отрече- !
158
4
 
9
 
! Отговори
PodliuS преди 5 години
Значи като излезе каквато и да било статия, свързана със социологически проучвания, още преди да бъде прочетена се прави следното: Натискате Control+F и в появилия се прозорец въвеждате "Кънчо". При открито съвпадение на секундата затваряте статията и си търсите по-достоверни източници на информация :)
157
3
 
1
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
И като как папата е харесват толкова много у нас? Що не се аресва и главния поп на мщюсулманите, арменците, евреите, будистите?!..
156
9
 
13
 
! Отговори
до Пенсионер преди 5 години
Аз съм на 30 години и смятам,че Путин е способен политик и дипломат. Не разбирам защо в коментара ви го сравнявате с мутрите от 90-те в България?? Ако трябва да сравня Тръмп и Путин, Путин е истинският лидер, а не шоумен като Тръмп. Макрон не е лош,ама прекалено мекушав да позволи разни луди да правят безредици в Париж. Баба Меркел и Тереза Мей ли да харесвам повече???
155
20
 
12
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Путин е харесван само от животинския свят в България - циркови мечки, мечки от зоопаркове, диви мечки, русофили и т.н. Но не и от нормалните съвременни хора с европейско мислене.
154
9
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Поколението 60+ го разбирам. Млади са били тогава, всичко е по-хубаво през младостта на човек. Ама мрънкалниците на по 30 години не мога. Абе отворил ти се целия свят, свърши някаква работа за да живееш по-добре. А те се радват на Путин. Така бяха и през 90-те: мутрите много лоши а *** като се докосне до някоя от тях - истории се разнасяха за познанството му със силните хора.
153
7
 
12
 
! Отговори
обичам те преди 5 години
Искрено те обичам Владимире,Искам да родя дете, което прилича на теб.Тия,които не те харесват са само обратните и платените от САЩ.
152
6
 
12
 
! Отговори
честно преди 5 години
Путин е умен, Путин е смел,Путин е истински орел.
151
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите най-харесвали Путин? Не ми се вярва да са се изджендърели толкова.Мисля ,че харесват жени , а не мъже.
150
0
 
11
 
! Отговори
Ами не е вярно 194 преди 5 години
Не съм гей евроатлантик (не одобрявам това течение в западния свят) и съм отгледан в здраво патриархално семейство. Просто оценявам, че шансовете, които ми дава в момента геополитическата ориентация на държавата ни са много по-големи. Ти най-вероятно си беден, нереализиран човечец и разбирам злобата ти, но тя няма да те измъкне от мизерията.
149
26
 
14
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
Айде бе, най популярен бил. Глупостите на Руската Гьобелсов стил пропаганда. Неистова и безогледна. Харчат десетки милиони да промиват мозъците на хората. Особено откакто Западът взе да ги изхвърля от Балканите.