Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата

Доверието на нашенеца към Макрон и Меркел се срива, сочи проучване
31 яну 2019 19:15, Красимир Ангелов
338
Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин, френският му колега Еманюел Макрон и папа Франциск са тримата най-харесвани световни лидери от българите, сочи международно проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни от света.

Цели 54% от нашите сънародници имат благоприятна оценка към Путин, а 26% не го харесват. Данните се различават коренно от обобщените в световен мащаб, където доверието към Путин е едва 35%, а недоверието – 48%. На второ място след руския президент се нарежда папа Франциск, който е харесван от 51% от живеещите в България.

Социолозите отчитат, че в България има по-ясно отношение към западните лидери или президента на Русия, но лидери на страни като Индия, Китай, Саудитска Арабия, Израел и т.н. са по-слабо познати и оценката за тях е доста по-трудна.

От западните лидери най-харесван у нас е президентът на Франция Еманюел Макрон, който среща 50% одобрение от българите и 25% неодобрение. Спрямо година по-рано обаче Макрон губи сериозни позиции в сърцата на нашенеца, като доверието му спада със 7%, а недоверието се показва с цели 11%. Пречупването на оценката за френския държавен глава очевидно идва на фона на тежката ситуация във Франция със социални протести (т.нар. протести на "жълтите жилетки") и неодобряваните в България предложения на Макрон за регулации в ЕС, отчитат експертите.

Доверието на българите към германския канцлер Ангела Меркел също се е сринало сериозно за една година. Ако през 2017 година 46% от сънародниците ни са харесвали Меркел, то в края на 2018 година този процент е паднал на 38. Недоверието към канцлера пък се е увеличило от 35% на 43 на сто.

Любопитно е, че българинът не е променил особено мнението си за президента на САЩ Доналд Тръмп, който е харесван от едва 30% от нашите сънародници, срещу 58%, на които оценката е негативна.

В световен мащаб обобщението е, че светът сериозно губи доверие в своите лидери. Единствено папа Франциск има над 50% одобрение от лидерите.

Проучването показва, че германският канцлер Ангела Меркел запазва своя имидж, заемайки основно място като най-позитивно оценен политически лидер – 45% одобрение и 31% неодобрение. Миналогодишният номер едно – президентът на Франция Еманюел Макрон, има значителен спад в оценките си в международен план – доверието в него спада от 45% на 38%, а недоверието скача от 24% на 32%. Въпреки драмите около Брекзит пък, британският премиер Тереза Мей сравнително запазва своите показатели и е харесвана от 35% от анкетираните в световен мащаб.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остава в дъното на класацията с едва 30% одобрение и 58% неодобрение. Владимир Путин също губи доста от позитивната си оценка, която събра миналата година, но все пак остава по-харесван от Тръмп с 35% подкрепа. Благосклонността към Путин в собствената му страна също е в упадък, водена често от икономически предизвикателства, отчитат от "Галъп интернешънъл".

"Недоверието в политиката и политическите системи е във възход и фундаменталният въпрос не е как да се намери по-добро представителство, което да отговаря на волята на хората, а как хората да могат да контролират по-добре своите представители. Отговорът може да бъде повече пряка демокрация, което означава, че правилният въпрос, който трябва да се зададе, е как да се постигне тя след последните негативни преживявания с френския референдум за Европейската конституция, с този в Холандия и предизвикателството на Брекзит", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
16
 
! Отговори
Фен на БСП преди 5 години
Аз пък си мислих че Президента Радев е най харесвания?
147
16
 
23
 
! Отговори
Всичко ми е ясно преди 5 години
Само едно нещо не разбирам. Защо като държавата ни е толкова бързо обезлюдяваща се не познавам един човек, който е тръгнал да дири по-добри бъднини в Русия. Тези, които симпатизират на Путин и те към Запада бягат.
146
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A Kън4о .
145
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може подкрепата у нас да е само 54%, много е занижено, поне 540% са.
144
9
 
13
 
! Отговори
Мирясай бе, невежест преди 5 години
До АлексейЕ затова мирните хора ще си отдъхнат като дофалирате и се разпаднете. Все мечтаете за насилие и чужди земи. Гледам, руското черноморско крайбрежие много по- голямо от нашето, но сте се надомъкнали тук и веете руските знамена и второ столетие претендирате да сме ви благодарни. Никога българин не е вдигал ръка на руснак, а вие не се сещате да поискате прошка за тъпия социализъм дето ни го натресохте и половин Европа държахте в концлагер. На вас може да ви е харесвало, но ние под турско
143
8
 
9
 
! Отговори
Мирясай бе, невежест преди 5 години
С добив на злато у нас се занимават австралийски и канадски фирми, ама нали трябва да мразим щатите, давай да дрънкаме
142
8
 
1
 
! Отговори
ПХ преди 5 години
Не е важо колоко е харесван Путин в Бг, а по-скоро в Русия. За последното е сложно да се каже как е точно след като не може да се вярва на руските официални източници относно суперрейтинга му - поне според менТо и Тръмп спечели с 2 000 000 гласа ПО-МАЛКО с/у Хиларито според избирателната им система от 19-ти век
141
2
 
6
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Не са 54%, а най-малко 55%!!!!! НЕ СА МЕ ПИТАЛИ МЕНЕ!!!!
140
9
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Кой е тоя до Путин?
139
19
 
10
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Путин признат международен терорист номер 1.Заради него никой нищо не вярва на Русия.Той изолира Русия напълно от света.И ще продължава даго прави.
138
1
 
1
 
! Отговори
Да! преди 5 години
*** - Тръмп - Пен, плюс Орбан!
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Путин най-харесваният лидер у нас. Съперничи му само папата"---Не е вярно! Най-харесвано от българите е д.упето на Ким Кардашиянката! :)Какви папи, какви Макрони? :)
136
5
 
6
 
! Отговори
До 156 преди 5 години
Дай Боже такива като теб да изчезнете по-бързо, за да се оправи родината ни от червените тумори!
135
4
 
1
 
! Отговори
Офф преди 5 години
За Иванчо 152.Отговорът на въпроса е следния - руснаците, които търсят гражданство са престъпници и търсят как да скрият и запазят парите си от руската държава. Същото го правят и нашите такива, но на запад. Парите не миришат а и лесно ги приемат като например в Лондон, в Русия не е интересно ... прилича на България само, че е доста по-скъпо.
134
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ах, майко мила "Галъп интернешънъл", т.е. измислици-премислици.Никой не харесва папата в БГ!
133
3
 
7
 
! Отговори
Иван Иванич Иванов преди 5 години
Така , всички приятели на вражеските руснаци , стягате мешките и да ви няма , ние образованите и иннелигентните не ви искаме , пречите ни. Махаите се не чисти комунци , Българският народеч ви мрази. Мима Попова ще пее по пътят ви към необятната ви родинка.
132
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, вярно е. Един колега където ме срещне по коридора само за Путин ми говори. Как му задавали въпроси, как отговарял. Как руските хора нямало от какво да се оплакват. Всичко си имат и то на много ниски цени. Ама не е ходил там и роднините му са в Англия.Абе кукуригууу
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЪ КЪК ДЪ НЕ- Я ВИЖ ДО КАКВИ ВИСИНИ Е ДОКАРАЛ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА- ЦЕЛИ 280 ЛЕВА- ТОЙ Е МЕЧТАТА НА ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ СОЦИАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ ЕДРИ ПРИВАТИЗАТОРИ- РОБИТЕ ДА БАЧКАТ, ТЕ ЧЕРВЕНИТЕ ДА НЕ ПЛАЩАТ, АВЕ КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЕМА. ПРИКАЗКИ, А ЗАМИНАВАТ ДА ЖИВЕЯТ В ЕВРОПА, А НАС ИСКАТ В ЕВРАЗИЯ- ДА СИ СПОМНИМ ЗА БАНЕВИ- ЩО ОТВОРЯТ УСТА И ОП АВРАЗИЯ- АМА У ФРАНСЕТО- ЩО БЕ ХОРА, АМИ ИДЕТЕ У АВРАЗИЯ- АМА И ТЕХНИТЕ МИЛИОНЕРИ СМАЙВАТ СВЕТА ПО СВЕТА, САМО НЕ У РУСИЯ- ХЪМ ЩО- ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК.
130
0
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
А какъв е тоя 3-метрлв поп на снимката отляво?!
129
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин има по-високо одобрение в България отколкото в Русия. Това говори много за повсеместната простотия у нас.