Корабът "Радецки" ще плава за ремонт в Сърбия?

Възможно е той да бъде прегледан и ремонтиран в Кладово
1 фев 2019 19:15,
26
Корабът "Радецки" ще плава за ремонт в Сърбия?
Снимка: BulFoto

В България няма възможности да се извърши плановият преглед и ремонтът на кораба "Радецки". Това отговори министърът на културата Боил Банов на депутатски въпрос за състоянието на кораба-музей и необходимите финансови средства за поддръжката му, пише БТА.

Още по темата

Министърът отбеляза, че необходимите средства ще бъдат осигурени и ще се направи всичко необходимо да се извърши ремонтът, а проблемът е свързан с процедурите. Банов посочи, че параходът "Радецки" не притежава статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на закона, защото за да осъществява плавания по река Дунав, корабът е категоризиран като плавателно средство.

За получаване на разрешение за плаване по Дунав от страна на НИМ са проучили възможността плановият преглед и ремонтът да бъдат извършени от корабостроителницата в Русе, която обаче се оказало, че не работи. Поискана е оферта от корабостроителницата във Варна, но там преглед и ремонт на речен кораб не може да бъде извършен, защото "Радецки" не може да плава по море.

На практика плановият преглед и ремонтът не могат да бъдат извършени на територията на България, каза министърът и допълни, че през миналата година е установен контакт с корабостротелницата в Кладово, Сърбия, до която корабът може да стигне на собствен ход.

Предоставената оферта за ремонт е с прогнозна сума около 110 000 евро. Към момента се проучват всички процедури, технически изисквания и параметри за законовото извършване на процедурата по ремонта на кораба, защото се налага той да бъде извършен не само извън страната, но и в държава извън ЕС, каза министърът.

Банов отговори и на депутатски въпрос за необходим ремонт на течащия покрив на къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов. Тя притежава статут на единична архитектурно-строителна и историческа недвижима културна ценност с предварителна категория национално значение и е допустим обект за кандидатстване за целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности по програмата "Опазване на недвижимото културно наследство".

 Банов допълни още, че ще изпрати представители на Инспектората към МК за опазване на културно наследство, за да дадат конкретни разяснения на място за подготвяне на документите за кандидатстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Ще трябва да доплава до някоя корабостроителница, а защо не и в Сърбия. Последната наша корабостроителница - тази в Русе, беше закрита през 2017г, въпреки че имаше поръчки за години напред. Накъде отиваме с гербаджийското управление на икономиката.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката не ми се вярва да успее да стигне до Сърбия.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЩирлицТи пък си много кадърен.Затова 500лв не можеш да си заработиш.Ама по алкохолизъм си първи.
18
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Некадърни безсрамници ни управляват.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За гордата еврочленка България ли става дума или за Буркина Фасо?
16
1
 
7
 
! Отговори
Джонатан Асов преди 5 години
Още по-зле. Не могат да отремонтират менте.
15
5
 
5
 
! Отговори
ДО АСОВ преди 5 години
КАКВИ 150 ГОДИНИ БЕ КЕЛЕМЕ2 ПРОЧЕТИ МАЛКО ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ!
14
5
 
10
 
! Отговори
Джонатан Асов преди 5 години
Шестата космическа сила не може един кораб построен преди 150 години да отремонтира. Майко майко ооо до къде е стигнало пропадането....
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щте плавали кораба Радецки, на ремонт в Сърбия?Български, моля...
12
0
 
13
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
хахаха , сега ще е интересно да се провери колко пъти се е събирала комисията , да обсъжда "офертата" на русенската корабостройтелница, колко надника са си писали, докато разберат че от години е затворена
11
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първото в света отвличане на плавателен съд с цел тероризъм.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПИОНЕРЧЕТАТА СЪБРАХА МИЛИОН ТОНОВЕ ХАРТИЯ ЗА ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН ТОЗИ " МАКЕТ" НА КОРАБА.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СКОРО ЩЕ НАПУСНА ТОЗИ *** СВЯТ И ЩЕ ПИТАМ КАПИТАН ДАГОБЕРТ ЕНГЛЕРДЕР КАКВО МИСЛИ ЗА ТОВА?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В България няма възможности да се извърши плановият преглед и ремонтът на кораба "Радецки". Това отговори министърът на културата Боил Банов"Айде бе, тоя *** изобщо знае ли за съществуването на варненската корабостроителница?
7
4
 
13
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 5 години
Ааааааааа е што у Србиjy, нали веке сите сте модерни и велики еуропианци? Jeхехехе
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България няма възможности да се извърши плановият преглед и ремонтът на кораба "Радецки". Това отговори министърът на културата Боил Банов"Браво, Боилчо- от 10 години сте на власт, от 12 сме в ЕС, а нямаме възможност да си поддържаме историята, та затова следвоенна Сърбия, която не е член на ЕС ще върши работата на "проспериращата" еврочленка- България. Аплодисменти.
5
10
 
5
 
! Отговори
Гринго преди 5 години
Генерал Радецки -прецедента Румен !
4
0
 
29
 
! Отговори
Нептун преди 5 години
проучили възможността плановият преглед и ремонтът да бъдат извършени от корабостроителницата в Русе, която обаче се оказало, че не работи.TЪПАНАРИ! Продадоха я за без пари, за да фалира
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австро Унгаски е части трудно но в сърбия може и да са останали някой чаркове Не малко са били под австриско
2
4
 
6
 
! Отговори
az преди 5 години
И без тва не е истинският.