С панихида и венци в София почетоха жертвите на комунизма

На 1 февруари се навършват 74 години от присъдите на Народния съд
1 фев 2019 15:00, Анисия Иванова
252

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С панихида и поднасяне на венци в София бяха почетени жертвите на комунизма. Днес - 1 февруари, се навършват 74 години от кървавите присъди на Народния съд. Панихидата беше отслужена в параклиса пред мемориала на жертвите на комунизма в градинката пред НДК.

През 1945 г. Народният съд осъжда на смърт 67 народни представители, 17 министри, трима министър-председатели - Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, генерали, банкери, културни дейци, православни духовници.

Отделно от решенията на трибунала, хиляди българи са убити без съд и присъда. Всички присъдите са изпълнени в същия ден.

"Нека никога не забравяме истината и нека никога не се примиряваме с опитите за подмяна на миналото. Проклети завинаги да са имената на палачите! Поклон пред жертвите!”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
8
 
3
 
! Отговори
Православен славянин преди 5 години
Необхидимте жертви на прогреса който ни донесе СССР.Прекалено много шум се вдига около това - все едно няколко умрели там са голяма трагедия.
131
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дошло е време за нов Народен Съд, ако искаме да има България и дано работа да бъде свършена добре а не както преди 74 години, хаотично и на парче.
130
7
 
7
 
! Отговори
северомакедонец преди 5 години
До Анонимен НЯМА ДА ПОВЯРВАШ НО НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ЛАГЕРИ НЕ Е ОСНОВАН ОТ КОМУНИСТИТЕ. ВСИЧКИ СА ОТ ЦАРСТВОТО И ПЪРВОНАЧАЛНО ТАМ СА СЪБИРАНИ КОМУНИСТИ, ЗЕМЕДЕЛЦИ, ЕВРЕЙ И ДР... ТЪЙ ТО - КАКВОТО ПОВИКАЛО ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО. НЕ ЧЕ НЯКОЙ СИ Е НАПРАВИЛ ИЗВОДИ
129
3
 
4
 
! Отговори
! 131 преди 5 години
Не е заради спасяването на евреите, а заради ЗЗД! Усетил е дебелия след Сталинград и се постарал да не бъде обесен! 30% от състава на Народния съд са евреи и като по умни дирижират положението. И сега го дирижират!
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 136PO BANKETI
127
3
 
6
 
! Отговори
антифа преди 5 години
Да почетем паметта на Адолф Хитлер - жертва на комунистите!
126
2
 
2
 
! Отговори
до 136 преди 5 години
Ти ще мълчиш и ще плащаш преди народни пенсии, а сега обезщетения на репресираните! Защото докато си работил, без да се бъркаш в политиката, те са се жертвали за теб!
125
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1945 е малко рано за комунизъм! И ми е интересно дали наследниците на отечественофронтовците днес са в БСП? Да не би да се окажат пак на власт!!?!
124
4
 
5
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ФАШИЗЪМ преди 5 години
Най-гнусното е, че този и подобни сайтове все още дават трибуна на убедени антисемити. Тук не е изтрито нито едно антисемитско мнение, публикувано от български комунист, а те са стотици дневно.
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите в България са антисемити и нацисти, абсолютно същите като германските такива. За разлика от хитлеристите обаче, те не бяха наказани.
122
2
 
10
 
! Отговори
КОМУНИСТ=ФАШИСТ преди 5 години
Какво по-добро доказателство за нацистко/фашистката природа на комунистите от следното:ДИМИТЪР ПЕШЕВ, СПАСИТЕЛЯТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ, ЛИЧНОСТ ПОЧИТАНА В ЦЯЛ СВЯТ Е ОСЪДЕН ОТ Т. НАР. "НАРОДЕН СЪД" НА 15 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗАРАДИ СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ.
121
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро в България ще честваме и жертвите от управлението на тиквите, малко ли хора се самоубиха
120
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Месите се в работата на независим Народен съд!
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А във Франция на кой режим са жертвите? Сигурно на ,,Едно Френско село"!
118
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствените фашисти в България са тези с развятото червено знаме. Това е и цветът на националСОЦИАЛИСТИТЕ в Германия. Единствената разлика е в символиката: четирилъчна свастика срещу петолъчна звезда. ДРУГА РАЗЛИКА НЯМА! За щастие, червените фашисти вече почти изцяло се преселиха при Сатаната-техният баща.
117
6
 
12
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
БКП/БСП е най-мръсната партийка в България - доказано от историята.
116
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са анатемосани от руснак при това.През 1918 г.Тогавашният патриарх на МП (св. Тихон), който е последният истински патриарх на Русия анатемосва всички комунисти в своята "Анатема на комунизма". Никой не може да махне тази анатема. Единственият начин комунист да не отиде в ада е да се отрече от комунистическите си убеждения.
115
11
 
7
 
! Отговори
Владимир Зидаров преди 5 години
Скоро в България ще честваме:"Ден на жертвите от Нюрнбергския процес"
114
13
 
14
 
! Отговори
ЕДИН преди 5 години
ФАЙТОН ФАШАГИ СЕ СЪБРАЛИ..МУМИИ
113
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са атеисти, заченати в атеистичен грях и до един ще бъдат осъдени на вечни мъчения в геената огнена. Не вярват, но няма да им се размине.