С панихида и венци в София почетоха жертвите на комунизма

На 1 февруари се навършват 74 години от присъдите на Народния съд
1 фев 2019 15:00, Анисия Иванова
252

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С панихида и поднасяне на венци в София бяха почетени жертвите на комунизма. Днес - 1 февруари, се навършват 74 години от кървавите присъди на Народния съд. Панихидата беше отслужена в параклиса пред мемориала на жертвите на комунизма в градинката пред НДК.

През 1945 г. Народният съд осъжда на смърт 67 народни представители, 17 министри, трима министър-председатели - Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, генерали, банкери, културни дейци, православни духовници.

Отделно от решенията на трибунала, хиляди българи са убити без съд и присъда. Всички присъдите са изпълнени в същия ден.

"Нека никога не забравяме истината и нека никога не се примиряваме с опитите за подмяна на миналото. Проклети завинаги да са имената на палачите! Поклон пред жертвите!”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
м/у другото,събитията,предмет на статията НЕ са инспирирани от нагаждачите,нахлули по-късно в "партията"..Събитията просто са следвали "балканския си дух"....Объркана история!..За съжаление,ИЗКЪЛЧВАНА по всякакъв начин от КОНЮНКТУРНИ съображения..Ние НЕ можем да бъдем обективни!..Всяко нещо го пречупваме през призмата на балканските си страсти..
151
14
 
12
 
! Отговори
България 681-1944г. преди 5 години
Крайно време е да се криминализира присмиването и омаловажаването на жертвите на комунизма. Доста коментари на червени гaдини изчетох. Не се съмнявайте, че сред пишещите има гадини които са клали невинни хора или поне някой от родата им го е правил. Гадини, които са си присвоявали имоти. Да знаете, че злото не спи, злото е сред нас, комунизма не е мъртъв. Гaдините са живи. Децата и внуците им са активни. Някои са начело на държавата, Бокова е в Юнеско, други си живеят живота тук или в чужбина.
150
0
 
8
 
! Отговори
До!!! преди 5 години
Че тя лустрацията се случи, бе! Партийците се писаха демократи, атльнтици, гербове и абв и вече комунисти останаха само Стефан Данилов и Крум Зарков! Като приключим с тях и сме спасени!
149
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До До 154Боков отдавна е в историята!Ти гледай СЕГАШНИТЕ:-Б.Б-член на "прокажената бкп",Цветан цветанов-член на "прокажената бкп",син на АБПФК,оная -"кривосъдния министър"-бивша секретарка в йерархията на бкп...И другите,и другите!..Как ти се вижда?За да затворим историята първо трябва да затворим споменатите!
148
3
 
10
 
! Отговори
До 154 преди 5 години
Хубави думи, НО това може да стане само, след като прочетем историята и затворим страницата.Докато има *** като Боков, които твърдяха, че приемали вината на БКП само с МЕЗЕТА, това няма как да стане.Трябва ни и твърд закон за декомунизация и лустрация. Само след тези стъпки ще има напредък и национално помирение. Докато има наглиу комунистически отпaдъци като Боков-помирение няма да е възможно. Историята следва своя ход, те скоро ще се преселят при сатаната и тогава-да.
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой обяви война на Демокрациите! Дори царят се втрещил от бойния порив на фашисткия парламент и им казал - ,,Можехте поне да не ръкопляскате!". А те станали прави и запели ,,Ний ще литнем срещу Англия!" Бря, юнаци!
146
3
 
4
 
! Отговори
д преди 5 години
До РАЗМИСЛИ и СТРАСТИДа, на някой демокрацията им отне, например на Нинова и отне много.....като още няколко външнотърговски дружества и детската и мечта да стане Министър председател...
145
6
 
5
 
! Отговори
149 преди 5 години
Минусите да видят и как фашагите ,,победиха" трупа на партизанката Жечка Карамфилова!
144
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския народ час по-скоро трябва да спре БЕЗСМИСЛЕНОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ за събития от ОТДАВНА ОТМИНАЛА ЕПОХА, и да постигне национално помирение и обединение!За целта политиците от всички партии трябва да спрат да честват жертвите на фашизма, комунизма и демокрацията, а да изградят общ мемориал, на който тези жертви да бъдат чествани като жертви в името на България!Германците го направиха, ако ние не го направим, значи сме си заслужили нерадостната съдба
143
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Белене земеделеца лагерист Петър Сърбински хванал генерал Иван Вълков, натикал му главата в тоалетната и го пита - Как е сега!? Ти уби Стамболийски! Комунистите го отървали и доживя до 88 години!
142
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елита е бил изтрепан и сме останали простите да гласуваме за Герб! Той сам го каза - Аз съм ***, вие сте прости и се подкрепяме, както ни завеща другаря Димитро на Петия конгрес - ,,Не допускайте, другари, властта да попадне в ръцете на интелигенцията!".
141
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен така нареклите се "комунисти", в България други фашисти никога не е имало.
140
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук шепа дърти комунисти се оплакват, че ровили по кофите за огризки. НАПЪЛНО ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ-ДАЖЕ ВИ Е МАЛКО!!! ВЕГЕТИРАЙТЕ!
139
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашагите нападнали партизанския лагер, но там били само един ранен партизанин и една партизанка, която готвела! Тя паднала ранена, а той успял да се укрие в храстите и да бъде свидетел на Народния съд - ,,Чу се страшен писък! Режеха и главата, а тя бе още жива...." Сетне защо имало Народен съд!
138
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветското робство, в някои отношения е по-тежко и от турското, а именно:1. Османската империя не отнема земята на селяните, но съветските окупатори, чрез техните марионетки (БКП) го правят в България. Селяните са ограбени от земята си и принудени да работят в ТКЗС.2. Османската империя не отнема правото на свободно придвижване, включително и извън империята . Съветската империя превърна България в ограден концлагер, от който мнозина се опитаха да избягат, но бяха застреляни на границата.
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
145 Бог да ги прости всички несправедливо осъдени. Престани с лъжите истината е 2618 осъдени, 1046 изпълнени присъди всичко друго е лъжа.
136
9
 
1
 
! Отговори
Малко са изтрепали преди 5 години
И жертвите на белия терор?!
135
8
 
13
 
! Отговори
Никога повече преди 5 години
Бог да прости жертвите на червения терор. Целия елит е бил изклан, десетки хиляди хора. Благородници, предприемачи, лекари, инженери, мислители, офицери, учители. Били са хвърляни недоубити в общи гробове и земята се е повдигала. Страшни времена. Каква жестокост, какъв фанатизъм, каква варварщина. Ако има дявол, то комунистите са неговите слуги. А какво да кажем за атентата в църкавата Св. Неделя, пълна с жени и деца. Църкви взривяват само ислямска държава и комунистите.
134
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Башибозукът не е рязал глави на жени! Фашистите - да! И то организирано от правителството, с определена премия!
133
8
 
8
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
А жертвите на ДЕМОКРАЦИЯТА няма ли да почетем!?