Емигрантите нарастват, как да засилим връзката им с България?

Това може да стане с е-правителство, коментира Стефан Тафров
4 фев 2019 14:15,
140

Според данни на МВнР българските емигранти по света са се увеличили с 400 хиляди за 7 години. Най-много са българските граждани в Германия и Турция. Много българи има още в САЩ, Гърция, Великобритания и дори в Австралия и Нова Зеландия. Данните на външното ни министерство показват, че за 7 години сънародниците ни по света са се увеличили от малко над 2 милиона до близо 2,5 милиона души. България обаче няма точна статистика за това, защото е много трудно да се съберат подобни данни.
Още по темата

Дипломатът Стефан Тафров коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много трудно посолствата ни или самото МВнР да знаят точната бройка на сънародниците ни в чужбина, освен ако самите те не се свържат с представителствата ни.

По думите му засилването на връзката на тези българи със страната ни е от стратегическо значение, а това може да стане със работата на електронното правителство.

"То е истинският отговор на проблема как да им помагаме да запазят връзката си с България, как да им предоставяме консулски услуги", допълни Тафров.

Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че липсата на точни данни за българите по света е факт, за който допринася и това, че за разлика от няколко поколения по-рано, днес не се говори толкова за миграция, а по-скоро за мобилност на населението.

"За мен ще е много интересно да се изследва тяхното вътрешно структуриране и начинът, по който ще се развие тяхното отношение към България, тъй като тези хора са си стъпили на краката и те са много активни хора", коментира той в студиото на "България сутрин".

Александров каза, че скоро българите в чужбина ще искат и политическо представителство, каквото сега нямат, а гласовете им се разпределят пропорционално.

Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени.

Той обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
8
 
! Отговори
Mopcku_ преди 5 години
Абе вй, Анонимния (29) ако ти патна един зад врата с вдна по-дебела сопичка. Имало било 30 годишни и техните родители - забележете Българи, не ги научили на български и даже не им казали, че идвали от България. Я вземи малко чети какви глупости пишеш!
28
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво? Бойко нали му трябват овчар докато играят танц със саби с Мадридския в песъкландия. Понеже и от АЕЦ Белене няма нужда, да си дострои магистралите, че това е най-важното в колониите.
27
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога да ви кажа че навън има 30 годишни които са се родили в чужбина и не говорят български и те имат семейства и деца които също не говорят български. Как ще се направи връзка с тях като не разбират български и се нямат за българи. Питал съм ги какви сте откъде сте. Ами родени сме тук ми казват. Познавам и майките и бащите им които са на преклонна възраст българи но не са ги научили български и не са им казвали че потеклото им е българско. Това са 30 години две поколения незнаят че са българи
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
USD= 68 RUB : ) BGN = 38 RUB :)))))
25
1
 
25
 
! Отговори
Moocku_ преди 5 години
За какъв чеБ ми е тва политическо представителство в чужбина, като не успявате политиката в България да оправите бе, Тиквочев! Че я си отворете сводките и вижте колко пари са изписани през годината за гориво на депутатите в графта-среща с електората. А сега дами и господа пребройте колко пъти сте се здрависали на място с народния си представител предната година. Мдаа и аз като вас нито веднъж. Е, не им ли стига че им спинсорираме пъруването в страната, та да почнем и официално в чужбина?!?
24
1
 
23
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Какво предлага България, за да останем.......риторично питам
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са умните хора, не са емигранти, просто умни хора!
22
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отричаме се от емигрантите-предатели и продължава напред , този номер е игран с еничарите , забравяте ги толкоз..
21
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление така е в Гербова България с Бокова диктатура! Чатала на врата, ниски заплати, високи цени, така се държи в подчинение Стадото!
20
8
 
26
 
! Отговори
!! преди 5 години
до 21: Абе да ти кажа не помня да сме били по-зле! Какви ли кризи не минаха ама глад като при Герб не е имало! С жена ми работим и двамата и едва смогваме децата да имат всичко необходимо, жената някой месец си купува дрешка, аз въобще не си купувам, не стига до мен! Обмисляме да се махаме в Канада, вече имаме приятелско семейство там което успешно заживя там и им дадоха жилище и по 2000 долара на дете за начало!
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12"В Русия има 5 милиона поробени българи, но московските монголи са ги нарекли татари !"Московските монголи нарекли волжките българи - татари, себе си - руси, а русите нарекли - украинци, после българите в Задунайская нарекли - бълхари, а пък те да благодарност ги нарекли "братушки !С една дума - русофилски катарзис !
18
4
 
8
 
! Отговори
До Спомен преди 5 години
Ами прави са били брат
17
12
 
12
 
! Отговори
СПОМЕН преди 5 години
През 1990г. комунистите казваха че ще ни накарат да ядем камъни за това че не гласуваме за тях ! Ето ви изпълнението на обещанието им !
16
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Цецо и Бойко нали по цял ден тръбяха за някаква стабилност и че благоденстваме??
15
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки бяга!! Кой иска да работи за 600 до 1000лв тук в България и то робски труд по 10,12 часа!За същата работа хората плащат по 2000 евро най-малко! И отделно условията на живот са в пъти по-добри! И е по-евтино, и храна, и всичко друго! Само за статистиката, всички тези смучещи лекарства за гърло в Англия и Германия са по 1 евро а тук между 6 и 8 лева!Витамини от А до Я са по 2 евро тук над 12 лева, за месо и сирена няма да казвам че ще се уплашите колко е евтино!
14
3
 
21
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Връзката я засилиха никотарифните авиокомпании -за 30-40 евро си се прибираш за уйкенда като пич.
13
4
 
14
 
! Отговори
чичо митко преди 5 години
а у Холандия, белким немат илядо човека? а у Белгия, още преди дваесе години се изнесоха иляди братя мюсульмани! шо не ги броите тия!
12
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия има 5 милиона поробени българи, но московските монголи са ги нарекли татари !
11
1
 
23
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Тоя компютърен специалист явно стои само пред компютъра. Иначе ако се разходи по който и да е средно голям град, от по 50-60 хиляди нагоре, в Германия и едва ли не на всяка улица ще чуе българска реч. В доста случаи произнасяна от *** индивиди, смсване на ромски и турски думи и изречения и обръщане на български. Няма да има проблеми и за лечение, защото във всяка една болница ще има някой доктор или сестра от България.
10
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е изводът от тази и подобни статии през последните 2-3 дни? Защо се е увеличил рязко броят на емигрантите през последните 7 години? От прекрасните условия за живот сигурно, от високото ниво на образованието сигурно, от здравеопазването сигурно, от пълната прозрачност във всичко... сигурно!