Емигрантите нарастват, как да засилим връзката им с България?

Това може да стане с е-правителство, коментира Стефан Тафров
4 фев 2019 14:15,
140

Според данни на МВнР българските емигранти по света са се увеличили с 400 хиляди за 7 години. Най-много са българските граждани в Германия и Турция. Много българи има още в САЩ, Гърция, Великобритания и дори в Австралия и Нова Зеландия. Данните на външното ни министерство показват, че за 7 години сънародниците ни по света са се увеличили от малко над 2 милиона до близо 2,5 милиона души. България обаче няма точна статистика за това, защото е много трудно да се съберат подобни данни.
Още по темата

Дипломатът Стефан Тафров коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много трудно посолствата ни или самото МВнР да знаят точната бройка на сънародниците ни в чужбина, освен ако самите те не се свържат с представителствата ни.

По думите му засилването на връзката на тези българи със страната ни е от стратегическо значение, а това може да стане със работата на електронното правителство.

"То е истинският отговор на проблема как да им помагаме да запазят връзката си с България, как да им предоставяме консулски услуги", допълни Тафров.

Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че липсата на точни данни за българите по света е факт, за който допринася и това, че за разлика от няколко поколения по-рано, днес не се говори толкова за миграция, а по-скоро за мобилност на населението.

"За мен ще е много интересно да се изследва тяхното вътрешно структуриране и начинът, по който ще се развие тяхното отношение към България, тъй като тези хора са си стъпили на краката и те са много активни хора", коментира той в студиото на "България сутрин".

Александров каза, че скоро българите в чужбина ще искат и политическо представителство, каквото сега нямат, а гласовете им се разпределят пропорционално.

Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени.

Той обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги наричайте българи в чужбина или емигранти - това са предатели проклети..
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е последното, което българските политици искат. Пореден опит да се унищожи българската култура в чужбина е постъпката на Външно министерство да изземе сградата на Културния дом на българите в Прага, чиято основна цел е развиването на културна и просветна дейност, целяща съхраняването на българското самосъзнание. https://eurochicago/2018/08/peticia-praga/После защо българите, родени в чужбина не знаели български и нямали българска идентичност...
47
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярвате ли, че държавата иска да засили връзката? А да се върнат? Та тя се подготвя да засели всякакви други, които да манипулира, но не и онези, които явно не позволяват това!
46
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая подкрепа на хората, избрали доброволно да не живеят тук! Да се оправят, за какво ни е връзка с такива хора????????????????WTF Те хе харесват България и не искат да живеят там... все едно да изневеря на мъжа си и да искам да ме подкрепя в това.........
45
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43А плъховеге бягат и ядат остатъците от чуждата трапеза.НЕ ТРЯБВА да се харчат НИКАКВИ български бюджетни пари, за "да засилим" връзката им с България. Това трябва да е тяхна дейност. Те са изоставили Родината. Отишли са си да живеят много по-добре, значи имат много повече пари от нас. Ако искат връзка - ДА СИ Я ОРГАНИЗИРАТ И ФИНАНСИРАТ. Откъде накъде аз от моите данъци, грабени от мижавите ми доходи, ще плащам, та някой си, плюл върху родината, да поддържа връзка с нея?!!!!!
44
7
 
23
 
! Отговори
умен човек преди 5 години
До АнонименНе скъпи не си прав, работя в обществения сектор тарифен договор клас 13 категория 4 - прави актуално 4510,72 Евро - може да се провери - числата са онлайн...Жена ми е на по-ниска заплата - само 3500 евроИмаме скромна къща и две коли - нищо особено - фолксваген и дачия...Обаче съм си ги купил сам.Така че вместо да изоставя мама и тате аз им помагам...Иначе щях още да живея в техния апартамен в Люлин и да им чакам на пенсията...Ха сега да видим кой е умния
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не може ли да засилим само мигрантите, а не връзката им с България? Да ги засилим отвъд границата, имам предвид...
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заминали са с причини, справят се добре, децата им се раждат там. За да се върнат, трябва друг, по-силен мотив. Но тези управляващи НЕ ИСКАТ ТОВА!
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б България остават некадърни герберасти и крадливи педриоти.
40
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е *** човек.Предпочита да изостави майка и баща и да избяга да бачка за 1000 евро .Българинът е *** ,бащи и майки набиват в главите на българите че по -проста държава нямало и си струва да си роб за 1000 евро на квартира цял живот и да изоставиш дом ,родина ,баща и майка . *** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Русия колко са? Би трябвало да са поне милион като се има в предвид, че служителите в консулствата и посолството са най-много след тези в Брюксел.
38
2
 
41
 
! Отговори
Хм... преди 5 години
"Късно е, либе, за китка"...Увеличете заплатите и намалете цените на храните като западните, уважавайте народа си, като му зачитате достойнството, като му уважавате труда и му плащате подобаващо, намалете до минимум корупцията, престанете да уреждате членовете и симпатизантите на управляващите партии на сладки службички с високи заплати и привилегии, увеличете пенсиите, намалете цените на тока, водата, газта, излекувайте здравеопазването, обединете се...И тогава сами ще си дойдем, без "връзки".
37
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилството е това което погубва България, а не емиграцията !Емиграцията е следствие на сляпото русофилство на продажната евразииска партия БКП/БСП, която беше превърнала Родината на българите в руски Гулаг !Българите навсякъде по света са си българи, както и германците са си германци, турците - турци, москалите - москвичи !
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпуснахте питомното ще гоните дивото . Но пък имаме много научни институти,социални антрополози ,журналисти и политици .
35
2
 
26
 
! Отговори
porsche911 преди 5 години
Изобщо, ама изобщо не съм емигрант!! Просто бачкам на по-добро място за по-добри пари!! А тия само мислят как да откачат нещо от нас!!
34
1
 
33
 
! Отговори
29, преди 5 години
"Това са 30 години две поколения незнаят че са българи"Ами те и не са българи. Родени са и са израстнали изцяло в чужбина. Не зная български. Връзката им с чуждата държава е налице, но не и с нашата. Болен патриотизъм не е нужен никому. Освен на онези, които се облажават от патриотарските чувства на шепа самозалъгващи се хорица.
33
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...как да засилим връзката им с България?"И кому е нужно това?За да я напуснат са имали основателна причина. Човек не си сменя държавата току-така. Ако пък има такава причина, то тай държава не заслужава тези хора да засилват връзките си с нея.Не подкрепям подобна идея никак.
32
2
 
15
 
! Отговори
sasho преди 5 години
Преди 10 -на години една 90 годишна баба ми каза. Моето момче има три прости неща с буквата Б: ***, боб, Българин. Беше българка...самокритична. Та в този ред на мисли, нямаме шанс за някакво развитие в БГ, било икономическо или нещо друго. Ние бълагрите сме индивидуалисти. А в съвременния свят успехи постигат обединените народи.
31
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На следващите парламентарни избори Бокича бая ще се озъби, никакви платени проучвания няма да му помогнат!!
30
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова едно време комуниститте пазеха границата с пушки насочени навътре. Ако не бяха тия огради и охраната досега в България нямаше да е останал и един човек.Ама след 91г дойде демокрацията, оградите паднаха и всички се разбягаха към лошия запад.