ГЕРБ и БСП равни в градовете. Кой кого ще привлече?

"Медиана": Евровотът ще е натоварен с вътрешно значение
183
ГЕРБ и БСП равни в градовете. Кой кого ще привлече?
Снимка: архив, БТА

В градовете двете най-големи партии БСП и ГЕРБ са с изравнен електорален потенциал - 25.5% към 25.8%.

Това показва проучване на "Медиана" сред 810 души, проведено между 26 януари и 1 февруари. Изследването е представително за жителите на градовете у нас.

Според социолозите това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия вероятно изпреварва ГЕРБ с около 1.5%. Те се аргументират, че в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно "градски" партии са по-слабо представени.

Посочено е също, че изследването обхваща периода след речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София; обвиненията към Елена Йончева за пране на пари; конгреса на БСП; речта на Румен Радев по повод втората му годишнина като президент, но не отчита влиянието на обвиненията срещу Боил Банов.

Според данните от проучването към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат (43% срещу 28% за предсрочни избори). За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3%.

Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие, е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични - за влошаване. Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите, сочат още данните.

Например 54.5% смятат, че материалното положение на хората се влошава, срещу 11.8%, които смятат, че се подобрява.

На този фон логично и одобрението за закупуване на по-скъпите изтребители F-16 е много ниско. Одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо, отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50 %.

Към момента може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за Европейски парламент (над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях). Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват. Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – "Да накажем ГЕРБ!" срещу "Да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!". Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици, смятат социолозите.

Ако парламентарните избори бяха сега, за БСП биха гласували 24.8%, за ГЕРБ 23.6%, за ДПС 9.5, за Обединени патриоти 7.1. Това са и партиите, които влизат в НС.

Оценката, която анкетираните поставят за работата на кабинета, е 3.40. За сравнение през юли 2018 г. тя е била 3.42.

Изследването е проведено сред 810 пълнолетни българи по метода "Лице в лице" и е представително за жителите на градовете в страната. Извадката е двустепенна гнездова. Периодът на провеждане е 26 януари – 01 февруари 2019 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: ДПСБСПМедианаГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП като дойдат на власт ще вдигнат първо данъците върху недвижимите имоти,после данък ДОД ,а това ще удари средностатистическият българин с по 1 наследствено и 1купено жилище така че аз няма да гласувам за тях!
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв вой ще нададе БСП като реалноста ги тресне като мокър па,рцал и се окажат Трети след Герм и Дпс ...
142
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
74 години управляваБКП(КГБ)
141
2
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЛУ ГЕРБТИКВАТА В ЗАТВОРА
140
10
 
3
 
! Отговори
Наков преди 5 години
Пожелавам ви БСП да спечелят изборите, да затворят границите и да се наложи да ядете камъни защото друго по магазините няма да има. Три месеца на власт и БСП ще превърне България в Северна Корея или Венецуела.
139
2
 
8
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
В България има само една партия но това няма значение. Важното е че няма икономика и всичко в държавата е менте. Държава на роми и пенсионери. Държава без икономика на която всички в Европа се смеят.
138
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиката до момента ми носи само омерзеност,нито ГЕРБ,нито БСП са чисти ,за да са в политиката!
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко за БСП е вярно, но Гроб са бандитска групировка! Нискочели алчни батки, на които им се ще да те пребият, защото философстваш много.
136
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бсп е партия на социалистическия предателпълна с вампири готови да смучат кръвта на българите
135
6
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 години
БСП е уж социалистическа партия - кажете ми един работник от тая партия. БСП е против олигархията - можем ли изобщо да изброим олигарсите в нея. Нинова е против корупцията, ама самата тя бе уволнена като зам. Министър за корупция. Нинова плюе приватизацията - ама саната тя участваше в нея и то с неизяснени до ден днешен средства.
134
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички заблудени гробаджии ,цената която сащ искат да платим са Ф-16 е в пъти по -висока от тази която искат от други държави.За нас цената е като за Ф-35,ама нали предателя цецоу ще хапне молитвена закуска.Така е агнета ,даваите да ви стрижат още докато сте живи.
133
9
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ако БСП се върне на власт - аз емигрирам инповече няма да дойда и на почивка тука. След 3-ата колаиция, след закона за амнистия от 2009г. Да върнеш тия *** е престъпление. Всеки друг - да, само не тия. Ако искате за БЗНС гласувайте само не за тая шайка.
132
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРОБ е организация на ченгесарско-престъпните мyтpи, която ще съсипе окончателно държавата ни!
131
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАТЯ И СЕСТРИ, ГРАЖДАНИ НЕКА НА ТРИТИ МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО СЕ СЪБЕРЕМ ПОНЕ 50 000 ДУШИ И ДА НАКАРАМЕ БОЙКО ДА ДАДЕ ИСТИНСКИ ОТЧЕТ. ДА ГО ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПРАВИ ТОГАВА. ПОНЕЖЕ МЕ ТРИЯТ НЕПРЕКЪСНАТО ВИЕ ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ АГИТИРАТЕ ЗА ТОЗИ ГОЛЯМ ПРОТЕСТ. ДА СПРЕМ РАЗРУШАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
130
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До народът избира ГЕРБ! ТОВА ЩЕ ПОКАЖЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СА ОСТАНАЛИ САМО МУНЧОВЦИ СЪВСЕМ БЕЗ АКЪЛ - НАПРАВО САМОУБИЙЦИ
129
14
 
10
 
! Отговори
народът избира ГЕРБ! преди 5 години
Борисов работи много добре! Сегашната коалиция е доста по-балансирана от предишната. Нескопосните диверсантски игрички на Кънев провалиха ДСБ! Ще гласуваме отново за ГЕРБ
128
16
 
13
 
! Отговори
БСП за смях преди 5 години
Хи-хи-хи иде края на герберите, вече 10 години се влачи тоя край и ГЕРБ печелят всички избори като млатят като маче у дирек БСП на всички избори...
127
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение за кой ще гласувате, други управляват страната.
126
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки следващи избори, процентите на ДПС растат.
125
7
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Има ли значение ,все наследството на БКП е.