Възрастта на децата в интернет - все по ниска. А рисковете?

Колко често ставаме жертви на хакери и кои са най-големите опасности
4 фев 2019 21:05,
0

Преди да започнем да живеем в света на технологиите, опасностите бяха само навън. Сега обаче лошото дебне зад всеки дигитален ъгъл и все по-често започваме да си даваме сметка, че с Интернет го каним и в собствения си дом.

Хейтът и онлайн заплахите в социалните мрежи стават все по-често явление. Само с помощта на няколко клика можем да създадем фалшив профил и дори да извършваме престъпления - да изнудваме, да осъществяваме финансови измами. Данните ни са по-незащитени, отколкото сме си мислили, а информацията ни се превръща в разменна валута не само за водещите компании и големите риби в областта на рекламата, но и активно се използва от недоброжелатели.

В бързо развиващата се дигитална среда тормозът над подрастващите става все по-лесно постижима цел, алармираха само преди дни от УНИЦЕФ по повод кампанията си, с която се борят да спрат насилието над деца в училище. Според статистиката случаите на тормоз в интернет през 2016 година са 38%.

Колко често ставаме жертви на хакери и кои са най-големите опасности в интернет - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на Антоанета Василева от safenet.

"Все по-често децата са в интернет. Възрастта става все по-ниска и е ключово да учим децата да разпознават рисковете в интернет и родителите да внимават и да контролират времето, което децата им прекарват в интернет", алармира Василева.

По думите и когато едно дете си създаде профил на възрастен, защитите които имат социалните мрежи, отсъстват. Профилите на децата са достъпни, има достъп до цялата им информация и снимки. Голяма част от тези случаи става и с помощта на родителите, което показва, че те не са наясно с опасностите, които дебнат в мрежата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари