Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират

41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас
Обновена: 6 фев 2019 14:59 | 6 фев 2019 12:30, Камелия Цветанова
273
Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират
Архив: Булфото

33% от младите хора са готови да емигрират всеки момент, а 18 на сто биха отишли да живеят на друго място. Това важи най-вече са младите от селата и малките градове, признава вицето по демографските въпроси Марияна Николова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Оказва се обаче, че чужбина е най-бленувана за младите с основно и средно образование.

Явно очакванията им са, че ще и зад граница ще полагат нискоквалифициран труд, но пък ще получават повече пари, отколкото в България.

41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират. Най-често те са висшисти и са доволни от условията си на живот.

Според Николова броят на заминаващите за чужбина бил по-малък от този на младите, които завършват образованието си зад граница и се връщат, за да работят в България.

Тя цитира и проучване на БАН от 2018 г., в което е посочено, че близо 60% от българите, завърнали се от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната. Едва 20% смятали някой ден окончателно да напуснат страната.

Изследването сочи още, че водещите причини, които пращат българите в чужбина, са икономически, но пък това, което ги връща отново в България, е семейството.

19% пък са оптимистите, които смятат, че нещата у нас ще се подобрят и заради това се връщат, 9 на сто, за да получат професионална реализация, 7% пък виждат възможност за по-добра работа, а 6 на сто иска да развият свой бизнес в България.

Повече от половина от временните мигранти са имали проблем с професионалната си реализация, след като са се върнали в България.

22% обаче на се успели да си намерят работа, 10 на сто са имали стъпки за признаването на трудовия им стаж, на 2% не им е било признато образованието и квалификацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
7
 
23
 
! Отговори
ВЕРВАЩ БАЛЪК преди 5 години
ТО БИВА КАЛИНКИ В ТОЯ ГЕРБ.... СТАКИВАЛИ ПАСКВИЛИ ЛИ ЩЕ ЗАДЪРЖИТЕ ХОРАТА?
82
5
 
29
 
! Отговори
Кдкдкдк преди 5 години
Да, да, само глупавите работят в чужбина и са само миячи и чистачи. Чрез такива статии властта се опитва да спре емиграцията. Медиите не служат само за информиране.
81
21
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Живеем в златния век на България и Бойко прави това възможно. След някой друг месец като задминем всички в източна и централна Европа по доходи ще запеете друга песен.
80
5
 
24
 
! Отговори
Герб преди 5 години
"41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират." Тия от ГЕРБ да не са слабоумни? Цели 59% са склонни да напуснат държавата, а те ми паказват по малкият процент. Хората напускат държавата, заради най ниските доходи, поради кражбите от държавата и никакъв план как да се развива икономиката, а и никой не иска да инвестира в корупцията.Битовата престъпност при която всеки момент може някой да влезе в апартамента или къщата ти и мутри на свобода.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошу ти си инженер магистър на трудовашка количка.
78
1
 
4
 
! Отговори
fan преди 5 години
Абе, къде са тия двамата пролове / който е един де/ да напише 2 реда. Така е *** тъпаза дискусия...
77
13
 
15
 
! Отговори
РАША НАША преди 5 години
ПЛЕМЕНИКЪТ МИ И СИНА СА ВИСШЕ ОБРАЗУВАНИЕ В МОСКВА ПОЛУЧАВАТ 3 ХИЛ.ЕВРО И НА ЧЕРНО ОКОЛО 2 ХИЛ.ЕВРО НА МЕСЕЦ.ТАЗИ ГОДИНА ЗВЪРШВА И ПЛЕМЕНИЦАТА МИ И МАЛКИЯТ МИ СИН И ТЕ СЕ ГОВЯТ ЗА ПЪТ КЪМ МОСКВА.КАКВА Е ТАЗИ ПРОПАГАНДА ЗА ДА ЗАДЪРЖВАТЕ МЛАДИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ УМНИТЕ ГЛАВИ ИЗЛИЗАТ ОТ БГ А С ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗУВАНИЕ ТЕ ПЪК ПО-РАНО ИЗЛЯЗОХА.ТЕ СЕ ОПРАВЯТ НА ВЪН КАМО ВИШИСТИТЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ В МОСКВА БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНИ И СЕ ПОМАГАТ ЕДИН НА ДРУГ
76
13
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Аз до к'нефа ходя само по голяма нужда, затова предпочитам да ползвам посолството.Като инжинер магистър с признт опит в БГ, Западна Европа, и Австралия, питам всеки който мисли че е добър в нещо, без значение каква професия: Щом си добър в профисеията си какво правиш в България??? Разумен отговор не съм чувал.Не е ЧУЖБИНА там където човек успява, развива се и става финансово красив, а климата и лайф стайла в Сидни ми идват бонус! Къщата ми е до центъра с 2 ГАРАЖА и голяма веранда!Поздрав!
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Само джендърите,споко , закривай мутроландия , няма да има хора от които да крадеш. ти си работодател или наркодилър или сводник или политик или изгодаджия
74
29
 
6
 
! Отговори
Само джендърите, преди 5 години
гледат към чужбина! Истинските българи си тежат на мястото, не искат да слугуват на ***! Само дупедайците ходят да се мазнят!
73
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2008 заминах за Англия, тъй като вече изнемогвах от кредити и сметки, прекъснах и следването си. След 7 години къртовски труд, бях изплатил всичко, върнах се и бях нает на доходна работа, която ми позволи и да си дозавърша висшето. Въобще не мисля повече да напускам България, а и работата ми е свързана с много пътувания по света, които едва ли ще посетя на собствени разноски.
72
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията сигурно е обективна,четейки коментарите във фейзбук понякога отварям профила на коментиращите.Най-негативни коментари са от ниско образовани и неквалифицирани,било в България или чужбина.Който не се образова където и да отиде, все с лопатата ще работи.
71
14
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До смешника с 5к в БГ,колега само си за съжаление, ти зимаш заплата на един чистач в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800! Начинещи студенти им даваме 80к без значителен стаж. За хора с професия като мен с опит в Западна Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 5к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе
70
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков не можехме да бегаме на Запад да изкарваме евра а при демокрацията бегаме на запад да изкарваме евра и магазините са пълни със западни стоки като корекоми.
69
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 40 нямаш шанс да си намериш работа ако не си специалист, а и това не е гаранция ако специалността не се търси на пазара. След 40 останеш ли без работа...
68
8
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас"41% тотално оскотяли безнадежно в поднебесната сигания, няма да разберът какво е first class world и какво е истински лайф стайл, жалко за тях те са мъpтви отвътре вече клошове и са развили стокхоумския синдром след дълги години плен в к'фявата зона. Психически са се предали. Дано останалите 59% не загубят ориентира защото if you change the way you look at things, the things you look at changeпоз3драви от Sydney Australia
67
29
 
12
 
! Отговори
сара преди 5 години
На озлобения българин много му се иска да е вярно, че можещите напускат. Тази статия повдига леко завесата на тази заблуда. И защо повечето не искат да повярват, че и тука който се е реализирал живее добре ? Аз например съм от тази категория.
66
2
 
34
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
На прима виста мога да ви изброя поне 10 души с висше образование ,които работят в чужбина и нямат НИКАКВО намерение да се приберат в ГЕРБерска България !
65
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днеска публикувате лъжлива статия, че само необразованите емигрирали. Утре да не пишете нова статия, че има глад за лекари и мед. сестри или инженери, щото 80% от дипломираните такива бягат от Бг?
64
6
 
17
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас"41% тотално оскотяли безнадежно, няма да разберът какво е first class world и какво е истински лайф стайл, цалко за тях те са мъpтви отвътре вече клошове и са развили стокхоумския синдром след дълги години плен в к'фявата зона. Психически са се предали. Дано останалите 59% не загубят ориентира защото if you change the way you look at things, the things you look at changeпоз3драви от Sydney Australia