Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират

41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас
Обновена: 6 фев 2019 14:59 | 6 фев 2019 12:30, Камелия Цветанова
273
Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират
Архив: Булфото

33% от младите хора са готови да емигрират всеки момент, а 18 на сто биха отишли да живеят на друго място. Това важи най-вече са младите от селата и малките градове, признава вицето по демографските въпроси Марияна Николова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Оказва се обаче, че чужбина е най-бленувана за младите с основно и средно образование.

Явно очакванията им са, че ще и зад граница ще полагат нискоквалифициран труд, но пък ще получават повече пари, отколкото в България.

41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират. Най-често те са висшисти и са доволни от условията си на живот.

Според Николова броят на заминаващите за чужбина бил по-малък от този на младите, които завършват образованието си зад граница и се връщат, за да работят в България.

Тя цитира и проучване на БАН от 2018 г., в което е посочено, че близо 60% от българите, завърнали се от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната. Едва 20% смятали някой ден окончателно да напуснат страната.

Изследването сочи още, че водещите причини, които пращат българите в чужбина, са икономически, но пък това, което ги връща отново в България, е семейството.

19% пък са оптимистите, които смятат, че нещата у нас ще се подобрят и заради това се връщат, 9 на сто, за да получат професионална реализация, 7% пък виждат възможност за по-добра работа, а 6 на сто иска да развият свой бизнес в България.

Повече от половина от временните мигранти са имали проблем с професионалната си реализация, след като са се върнали в България.

22% обаче на се успели да си намерят работа, 10 на сто са имали стъпки за признаването на трудовия им стаж, на 2% не им е било признато образованието и квалификацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, тоя вестник разпространява антибългарска пропаганда, и упражнява етническо прочистване чрез пропагандиране на версия на новините която създава чуството в хората да емигрират и че уж извън България е по добре... Нищо не е по хубаво от това да си имаш собствена държава, някой народи само мечтаят за това, така че не вярвайте на антибългарската пропаганда и етническото прочистване което тоя сайт инстигира.
102
4
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТАЯ ПАРОДИЯ НА ДЪРЖАВА, ГАРАНТИРА САМО КОМУНИСТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ, НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ И НИКАКВО БЪДЕЩЕ
101
6
 
12
 
! Отговори
Луд преди 5 години
След вчерашната информация за младите в Русия, днес последва мълниеносна контраатака. Браво руското посолство не спи.
100
6
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ОТ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЕМИГРИРА.ПЪК ТИКВАТА ДА СИ ПЛЕЩИ КВОТО ИСКА
99
4
 
27
 
! Отговори
Asd преди 5 години
Разумните хора с критично мислене се изнесоха....Остана софийски говорители, коментатори, репортери, журналистчета, демонократчета, да се движат на 1.60, да карат ф-16 и да се возят в такиста на номер 666....и да пият унгарските напитки ХЕЛЛ...и да ги управялва фъндъчето...и да паркират таратайките си в ливадата, да се чукат по отрошените и кални бордюри
98
8
 
33
 
! Отговори
до 98 преди 5 години
*** е доста по-образована от Банкнянския ***.Завършила е право и икономика и говири 4 чужди езика.
97
3
 
29
 
! Отговори
Asd преди 5 години
Какво да правят в България, къде да работят, как да следват мечтите си ?
96
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират. Най-често те са висшисти и са доволни от условията си на живот.и не са фенове на *** и *** :)
95
2
 
33
 
! Отговори
Asd преди 5 години
А какво ще работят тука...Дайте идея...да са роби на забогателите за 10 години крадци и измамници ли?И аз съм завършил висше, но 4 години бях в чужбина...И ще заминавам пак :)Там в банката не плащам такси, работя за 1400 паунда на месец. И най-важното, не ми се налага да слушам Зуека, Рачков, Слави Трифонов и коментаторите на политическата обстановка. Какъв шанс имаш за развите като си слагат Лафките на който си решат тротоар и никой нищо не може да им каже
94
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен.Най-негативни коментари са от ниско образовани и неквалифицирани,било в България или чужбина.фенове на *** и *** :)
93
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РАША НАШААко тези умни глави са излезли от човек, свързан с това грамотно написано мнение по-добре да си стоят в Москва. И само да напомня, че там няма евро и явно заплатите на тези корифеи са в рубли и тези 5000 руски евра (рубли) са 130,55 лв. Честито другарко, сина ти се гордее с висше "ОБРАЗУВАНИЕ".
92
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната лъжа на ГЕРБ. Точно обратното.Тук остават такива неграмотници като членовете на ГЕРБ, които ги назначават по партийна линия.Който е кадърен и образован бяга навън. Тук няма бъдеще.
91
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГербЦели 59% са склонни да напуснат държавата, а те ми паказват по малкият процентсвали си каскета, че ти пречи да мислиш бе. Я прочети първото изречение, ама бавно, за да успееш да разбереш какво е написано. После виж дали някъде пише за твоите 59%.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сараКалинка си ти, Калинка. Знаеш ли какво значи Калинка или Гинка?
89
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВЕРВАЩ БАЛЪКТО БИВА КАЛИНКИ В ТОЯ ГЕРБ....Калинка е от бсп бе поceрко.
88
8
 
15
 
! Отговори
Прав им път на тези преди 5 години
млади с ниско образование. Майчиният език на 99% от тях не е български.Но има проблем. И те, и техните родители са отгледани и изхранени с помощи от джоба на данъкоплатците, но никога не са работили или поне не са плащали данъци. Така че, крайно време е да върнат с лихвите изпапаните даром пари, които ние сме изработили с труда си. Давани са помощи с надеждата, че един ден тези хора ще работят за България. Но като им кажеш това, те отговарят "Вие си търсите роби."Излиза, че ние робуваме на тях
87
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от завръщащи те се са неудачници които немогат да се приспособят към живота навън. Изискванията които тукашните работодатели предявяват са непосилни за бавно развиващи се...Всъщност не работите в чужбина, да не говорим за квалифицирана работа. Това са 5 (!) грешки в 2 изречения на български език, та си представяме как е чуждия. С което всъщност не сте по-назад от мнозинството западняци с уж образование и изисквания, които също са на принципа Запетаи не ползвам по никакъв повод.
86
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са пълни глупости. Някои оставиха къщи и високи заплати и заминаха с децата , защото търсят добра среда за живот, правила, законност, нормални отношения между хората и т.н.
85
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гoшу В Австралия е по-скъпо от САЩ , Канада и Англия .. Колко и да взимаш през тоягата.. Аз в Австралия не отивам..
84
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не става въпрос само за пари . тротоарите изпочупени , пътищата в дупки , контейнерите празни а около тях купища *** ( съседите редовно си хвърлят сметта от терасата ) , глутници от кучета обикалят квартала , не остана незастроено зелено пространство , няма къде да изкараш децата да си поиграят , има паркове но те са само бледа пародия , всичко изпочупено , сиво , мръсотия до шия . за бмвв тата с газови уредби пък изобщо няма да споменавам , газ бате и да не ти пука , и те псува .