МС призна Гуайдо за временен президент на Венецуела

България се надява да се проведат честни избори за държавен глава
270
МС призна Гуайдо за временен президент на Венецуела
Снимка: БТА

Министерският съвет одобри позицията за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава на Венецуела.

Още по темата
Позицията бе одобрена вчера първо на Съвета за сигурността, председателстван от премиера Бойко Борисов. Не я подкрепиха представителите на президента Румен Радев.

Страната се намира в остра политическа, социално-икономическа и хуманитарна криза и криза на сигурността, към която през последната година се добави и тежка миграционна криза.

По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента, а в страната липсват стоки от първа необходимост, посочват от правителствената пресслужба.

В своя резолюция от 31.01.2019 г. ЕП признава обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ функциите на държавен глава на страната. Към настоящия момент редица държави-членки признаха Гуайдо за действащ президент.

С решение на МС днес това направи и България "предвид цялостната криза във Венецуела и необходимостта от предприемане на бързи и адекватни политически мерки за нейното разрешаване, както и от спешно свикване на свободни, прозрачни и честни президентски избори".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин да си взима Мадуркото и да му прави като вятъра руската *** няма думата
54
1
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
А нашите от МС навярно знаят програмата на Гуайдо за "излизане" на Венецуела от "кризата" ,та затова са приели толкова далновидно решение или може би под диктовката от Фашингтон тъй са решили,не ,не може да бъде това,от ул Козяк да им казват на нашите какво да правят-това е просто невъзможно. МС навярно е харесала програмата на Гуайдо и затова е го признала и навярно след време и у нас ще приеме програмата
53
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помните ли как преди няколко години Бойко Борисов с продажната му свита щяха да се съгласят да надупчат Добруджа, за да добиват нефт? Ако не бяха народните протести, какво щеше да остане от плодородната но земя? Пак се намериха "модерни интелектуалци", които обявяваха народа, че не е в крак с технологиите? И пак беше след американски совалки.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова единомислие няма и в СК както при тия наведени слуги на Запада. Ако не слушат и САЩ ще признаe овцата Доли за президент.
51
3
 
7
 
! Отговори
нефт преди 5 години
Кой ще успее сега да изкупува на безценица нефта на Венецуела?Коя от великите сили??Това е въпросът сега.................става дума за милиарди долари!!!Всичко друго .................приказки за наивници!Добър вечер, селяни прости!!!
50
3
 
10
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Какво значение има какво отношение има България, Гърция, Ингария или Румъния кой управлява Венецуела. Това би трябвало да го решават венецуелците. Извинете сър, демокрация.
49
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При условие че Мадуро е некомпетентен некадърник - трябва да бъде сменен. Вън!
48
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
1. Признавам Гуайдо за бременен президент на Венецуела.2. Признавам Румката за законен прецедент на България.3. Не признавам Нейно Величество Елизабет II за кралица на Великобритания, Шотландия, С. Ирландия и пазителка на Вярата.4. Признавам Мегън Маркъл за временно изпълняваща функциите по т. 3 и я призовавам да проведе избори под международно наблюдение, та британските поданици сами да си изберат крал/кралица.Ваш: Дони и с-ие
47
4
 
14
 
! Отговори
анализ преди 5 години
Да се намесваш във вътрешните работи на една суверенна държава на другия край на света, при положение , че си васална държава.............не сме велика сила, не сме Англия, нито Франция, нито САЩ!!!!Това е висша форма на глупост и политическа недалновидност!!При положение, че никой не може да каже как ще се развият събитията във Венецуела!!
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно по Българската конституция тия неща ги решава Министерския съвет ...в русия всъщност иматели изобшо такава или Путин пише повели до сатрапите си ?
45
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият ръководен орган на България в мир това е правителството. Президентът може само да подсмърча пред Решетников, джуджето и попа!
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви пояси по карате и никакви полицейски академии не правят лице от мъжки пол МЪЖ, при положение,че се огъва като върба, че няма достойнство!
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пращай 200 томаховки бай Дончо изпарявай го тоя Мъдурко барабар с двореца му и руските наемници дето го пазят и После избори Гайдо или там който спечели и да закриват оня турбо червен цирк и да се оправи Венецуела
42
5
 
14
 
! Отговори
? преди 5 години
Откога стана демократично да се подкрепя един превратаджия за президент???Ей на това му викам аз тотално сриване на всякакви международни правни норми!!!
41
5
 
12
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Право в Десетката!"МС призна Гуайдо за временен президент".Не БГ, а МС.Това е истината!Да съ знай, и да съ помни!
40
3
 
12
 
! Отговори
нефт преди 5 години
Нефтът е стратегическа суровина............черното злато............да!!Поне на наште политици обещаха ли им по-евтин нефт или някакви позитиви за България от това решение???Или американци , англичани и франсета ще си поделят плячката, а България.................е верен, но беден патрньор............както винаги!Жалка история е това.............няма спор, с герберистите...........толкова!
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Саудитска Арабия демокрация ли е???Агент Кайл Брансън!ЦРУ!!!Tакава политическа метаморфоза е забелязана единствено при Волен Сидеров - от про американски агент до кремльовски пудел!Мишките изпукаха от смях!
38
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Ако Мадуро чака руснаците да изкупуват петрола му - ще умре от глад... - само бай Дончо има възможност да купува, но не и от него...
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер ще се накефя ако Мадуро нападне Аржентина, Чили и Перу също се намесят и тръгне ТСВ тогава ще отстрелваме министри като на сватба.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас по Конституция държавен глава е президентът. Взетото външнополитическо решение противоречи на конституцията. МС обявява "война" на една страна, след като не признава нейното управление и се присъединява към санкции. На практика страната ни нарушава мира.