Посветиха "Убийството на невъзможното" на Боян Петров

Книгата на алпиниста Райнхолд Меснер събира над 30 публикации
7 фев 2019 14:30, Анисия Иванова
6

Казват, че ставаме зрели, когато осъзнаем предела на възможностите си. По този показател зрели хора има предостатъчно. Малко са обаче онези, които прекрачват границата на заложеното в нас. Боян Петров беше именно един от тях. Ярък пример за смел мъж, достоен учен и алпинист. Човек, чиято религия беше планината, а основен принцип, че си жив, когато не се отказваш.

Той не се отказа до последно и остана под снежните склонове на връх Шиша Пангма. Успя обаче и да си резервира място в сърцата на милиони хора като личност, за която ни е трудно да говорим в минало време.

На рождения ден на Боян Петров (7 февруари) в негова чест ще бъде представена книга на легендата в алпинизма Райнхолд Меснер. Сборникът със статии "Убийството на невъзможното" събира над 30 публикации, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от тях е статията на Боян Петров, на когото Меснер посвещава цялата си книга.

"Боян не загина. Той остана завинаги в подножието на Шиша Пангма", сподели в студиото на "България сутрин" д-р Петър Берон от Националния природонаучен музей.

Сборникът вече е публикуван и у нас, благодарение на съпругата на Боян Петров - Радослава Ненова. Представянето ще бъде от 18.30 часа днес в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.

"За мен е удоволствие да чета за българин, който ходи по осемхилядниците така, както по родните планини. Той беше изключително целеустремен. Когато се случи това на Шиша Пангма, бях поразен", коментира алпинистът Дойчин Василев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какви надежди дава, ама човек който прави семейство, жена, дете и после тръгва да си следва копнежите, зарязвайки близките си е чиста проба егоист. Като ще си играеш руска рулетка с планината не прави дете, бъди сам пък ако ще и Олимп на Марс покорявай, ама така, че и герой да го натрапвате - айде на някой друг тия.
4
1
 
3
 
! Отговори
До 2 и 3 преди 5 години
Някой от вас драги шматароци да е бил на химиотерапия? Или да е болен от диабет? А недай си боже и двете? Знаете ли колко хора има в това състояние и как се чувстват? Аз знам. Живота на Този Човек дава надежда на безднадеждните. Вие какво на кого давате? На кого го давате? Вие съм сигурен, че не можете да положите толкова усилие дори като сте здрави. ТОЗИ ЧОВЕК ПОКАЗВА, ЧЕ ЖИВОТА И БОРБАТА ЗА НЕГО ПРОДЪЛЖАВАТ ВИНАГИ! Вашият жалък живот какво и на кого показва? И, не е молил никой да го търси.
3
10
 
3
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Трябва да бъде удостоен посмъртно с орден "Умберто Нобиле" - ангажира доста хора да го издирват.
2
16
 
5
 
! Отговори
Az преди 5 години
Направо е нагла статията, как почва за хора надскачващи възможното. Видехме го колко ги надскочи. Толкова високо скочи, че още го търсят.
1
2
 
11
 
! Отговори
Тук преди 5 години
Благодаря, Ти Радост, че ще носиш и Слава на Боян!Не случайно са подбрани и думите, като "ходи" , на доайена в алпинизма.Боян беше не умен, а разумен, моля не го превръщайте в Атракция!