Безплатни прегледи в социалната кухня на ОмбудсМая

Възрастни и хора в неравностойно положение бяха прегледани
Обновена: 14 фев 2019 15:36 | 14 фев 2019 15:20,
3

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекари от три столични болници преглеждаха социално слаби хора в социалната кухня в двора на софийската църква "Св. Св. Кирил и Методий".

Инициативата е организирана от омбудсмана Мая Манолова. Вече 40 дни работи социалната кухня за хора в неравностойно положение в двора на църквата. Около 1000 души дневно получават топъл обяд там.

"Любовта, която носим в сърцата си, има различни измерения. Но грижата, вниманието, човешкото отношение към ближния и особено към най-уязвимите хора, са най-висшата й проява. Неслучайно избираме този ден за инициативата и неслучайно каним лекари, предимно кардиолози, защото в основата е сърцето, което за да дава любов, трябва да е здраво", е посланието на омбудсмана Мая Манолова.

Възрастни хора и семейства с малки деца, които се хранят в социалната кухня в двора на черквата "Св. Св. Кирил и Методий", решиха да гласуват доверие на кардиолозите от болниците "Александровска", "Света Анна" и "Токуда" и на студентите по медицина от Софийския университет.

Сред лекарите беше д-р Мирослав Ангелов от болница "Света Анна".

"Това са хора, които може би нямат добър достъп до здравеопазване по ред причини, хора, които разчитат на демонстрация на човешко отношение, на един малко по-добър поглед над здравословното им състояние по време на обяда, така да се каже", сподели д-р Ангелов пред "Дарик".

Омбудсманът Мая Манолова припомни, че социалната кухня съществува, благодарение на доброволците, които приготвят и сипват храната, и призова държавните институции да се включат също с доброволен труд в инициативата.

"Използвам този случай да призова и всички, които работят в институциите наоколо - министерствата, Министерски съвет, Президентството, Народното събрание, да дойдат да се срещнат с хората, които имат нужда от подкрепа", призова омбудсманът.

Социалната кухня ще продължи да работи поне до Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това преглед ли е, мерят им кръвното. Само отчитат дейност.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1, подай жалба онлайн на сайта на Омбусмана, винаги отговарят. Може и по телефона да се обадиш, даден е в сайта.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля да уведомим омбудсмана какво прави ВИК Варна,инкасаторите масово късат пластмасовите синджирчета на пломбите на водомерите на абонатите когато отчитат показанията за месеца и сега цели входове на жилищни блокове,всички абонати се оказват с водомери за пломбиране а това е 11лв,цели квартали на Варна са подложени на това ,сметнете колко домакинства плащат по 11лв към сметките си ,гледайте в ръцете какво правят инкасаторите защото късат пломбите имат такива указания,за нов приход на ВИК Варна