Калфин: България и казусът Скрипал - защо мълчим?

Случаите с отряванията на Скрипал и Гебрев - свързани?
14 фев 2019 21:37, Екип на Bloomberg
16
Калфин: България и казусът Скрипал - защо мълчим?
Снимка: Pixabay

Ако има целенасочени действия на руското разузнаване на българска територия, се предполага, че българското контразузнаване ще ги улови. Двата случая - с отравянията на Скрипал и Гебрев, са свързани и България трябва да вземе решение и да излезе с категорично становище по темата. Това заяви Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По повод превода на милиони от Венецуела към доверителна сметка в България гостът заяви, че първоначално е подминал думите на опозиционен депутат от Венецуела, споменал за това. "Говори се за десетки, стотици милиони. Интересни са ми две неща – защо нашият банков надзор не е засякъл това. И второ, защо информацията излезе с толкова шум. Очаквам резултат от работата на службите", допълни той.

"Международните събития водят до преразпределяне на влиянието и на отношенията в ЕС. Американският държавен секретар отиде в Унгария. Унгарците обещаха да закупят военни съоръжения от САЩ, но казаха, че ще останат верни и на сътрудничеството си в Русия. Полша ще поеме видни ангажименти към САЩ. Там сега се провежда антииранска конференция, на която европейските страни свалиха равнището. Полша има традиционни причини за антируско или най-малкото, внимателно към Русия отношение".

Франция помагаше на Германия да блокира европейско решение, с което би бил невъзможен "Северен поток-2", уточни бившият вицепремиер. "Със заявлението на Франция, че ще спре да блокира това решение изведнъж Германия остана сред няколко държави, с които не можеше да го блокира. Между другото, не се чу българската позиция. Франция се оттегли за ден в подкрепата си. След разговори с Германия и Франция се обсъди бюджетът на еврозоната. Вероятно е с това решение Франция да е защитила свой интерес, свързан с бюджета на еврозоната", допълни Калфин.

Конкретният повод да се обтегнат отношенията между Франция и Италия, е, че в Рим приеха Жълтите жилетки, спомена Ивайло Калфин. Това може да преобърне френската политика, счита той.

Още от интервюто вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Този Калфин се премята като Акробат. Също като братовчед си Каракачанов.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МайстораНавремето написах в блога му, че е калфа, а не майстор. Беше по повод, че през 2008 се обяви като член на Клуба на привържениците на Грузия, при ***, литовците, и другите шпроти. Това беше Грузия на убиеца Саакашвили, който изби повече от 3000 мирни граждани на Грузия от осетинска националност и около 100 руски миротворци, намиращи се законно в Цхинвал. Та това е Калфин - правещ се на умник нагажденец! Заради такива като него БСП губи електорат! Гпъс!
10
2
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Полша, сй- изгражда, мирът,...Унгарйя, е, Австрйиско- руски, клон ,..- Затова, до- 2025 г..Германия, ще- сй- прйзнае, ..Че- не- съществува,...И, ще- пойска,..Да- няма- общо, със, Е. С...Относно, шпионите,...Това, също- е- човеци,...И, желаят- свобода,...Колкото, пътниците, от- 11- ти....Русия, издигна- Путин...Заради, думите - му....Нашият- дом, е, Русия....
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ивайло *** жив ли е още, или му се пукна жлъчката от праведен гняв.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По случай Скрипал няма нищо завършено, за да се коментира по този начин.Тук също не е доказано.Използват се евтини трикове да притискат за нещо, новите братяна някого.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво излезе ..някакъв "агент" специално обучен обикаля по света и "трови" цели, които видите ли оцеляват. Излиза, че тоз агент е е**ти некадърника... Поредната простотия и анти-руска пропаганда на която могат да се хванат единствено безмозъчните избиратели на герб
6
4
 
18
 
! Отговори
П преди 5 години
Ха ха какви глупости пишат ужас дядо нали е жив какво искате на кой му трябва този дядо русия забрави че има малка държава бг
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
голем, да отиде с Гоце при малък Владо и да го пита
4
19
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
В този случай позицията на България беше напълно противоположна на ЕС - така на практика подкрепихме Русия!!! И как иначе като всичките наши политици са руски *** или контролирани от Москва!Едни го правят явно, други задкулисно. На Калфин му е лесно така да коментира ама неговата партия е в опозиция и това и изнася, иначе и БСП си затрая за този скандал! Да си опресни паметта!!! Всъщност с реакцията по случая (Скрипал) нашите политици нанесоха непоправима щета на България като член на ЕС!!
3
6
 
7
 
! Отговори
Чирака преди 5 години
Калфата е утрешният майстор!
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе Калфин ти продажен ***, как пък реши че Скрипал и Гебрев са свързани. Предателите като теб никой не харесва нито предадения нито вербовчика, обикновенно не стигат дълголетие, пример великата Мата Хари...
1
4
 
24
 
! Отговори
Майстора преди 5 години
Калфата е срам за България!!!!!!!!!!!!!!!!!!