Държавата дава 750 лв. на рискови родители, но еднократно

Парите в помощ да не бъдат изоставяни децата
15 фев 2019 08:20, Петя Славова
28
Държавата дава 750 лв. на рискови родители, но еднократно
Снимка: архив, Булфото

Държавата ще дава двойно по-голяма помощ - 750 лв., на рискови родители, за да не изоставят децата си. Парите се отпускат еднократно и са за превенция на изоставянето и реинтеграция на детето в семейна среда. Това е разписано в промените в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, които са качени за обществено обсъждане, пише "24 часа".

Сега финансовата подкрепа за превенция на изоставянето и реинтеграция се равнява на 5-кратния размер на гарантирания минимален доход или 375 лв. Предлага се той да стане 10-кратен - 750 лв.

Социалните работници вече ще предприемат спешни мерки за превенция до 24 часа, когато дете е настанено в болница, но родителите не го търсят. В момента срокът е 7 дни от деня, в който е трябвало да бъде изписано.

Социалните работници ще правят план с конкретни мерки за връщане в домашната среда на всяко отделно дете в риск.

През миналата година от Агенцията за социално подпомагане са работили с 2316 жени, които са искали да оставят децата си. От тях 1773 са спасени от изоставяне.

В тези случаи служителите от отдел "закрила на детето" са насочили майките към защитени жилища, звена "Майка и бебе", дневни центрове и други социални услуги. Там жените получават покрив, храна и дрехи. Служителите помагат и за място в ясли или детска градина. Социалните търсят и работа на майките. Те са се занимавали с интеграцията на 915 деца, като половината от случаите са успешни и те са върнати при родната майка или семейство.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Ейй политици лъжливи и крадливи, нали щяхте да контролирате размножаването при тези "рискови" родители, а вместо това ги поощрявате!? Поощрения и облекчения трябва само при образовани родители, останалите бълват само паразити.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво поощрявайте ромките да снасят всяка година.Докато тя ражда родителите и и те взимат помощи за нея защото е дете.Прекрасно.После *** неспособна на човешка реч ще ходи да се бие с лекарите защото не е слезнал професор да излекува полуумрялото и от наркотици и неглижиране бебе Тя има права - няма образование и нито ден трудов стаж но нейната бездънна *** и дава всички права на света.Мяйката на Мустафа изоставен в болница с левкимия дори не отиде да го погребе.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който има малко пари си купува кондоми с тях! Точка, от бедни деца няма нужда никого...
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно така, модерното робство продължава. Умните работят а мюмюните събират пари ей така за нищо.
Държавата цирк.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман вече ще крещя какви са тези 750лв.Какво ще правя с тях,ами ток,вода,данъци,ами дрехи,ядене.750€ и тогаз ще гласувам.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ги дава държавата а ги даваме ние робите дето ни дерете по всевъзможни начини!Някой от тиквениците да ми обясни какъв изобщо е смисъла от развъждането на не грамотни индийци?Бълтария е умряла!Хора бягайте от таз ко4ина!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рискови са, да. Кой им позволява да раждат малолетни още, да не дключват брак, да не носят отговорност за нищо? Кой го позволява? Откъде накъде ще се грабят парите на хората и ще се раздават на тези да се размножават?
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това вече преминава всякакви граници! Нямало пари за пенсии, заплати, болни хора, а за тези вадят скритите милиони преди избори.....
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако тези неща се решаваха с 750 лева...
Но идват избори, трябва да се погрижим за електората. То и минималната заплата се вдигна, от там и помощите. И пари за интеграция има...
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди да се взимат такива решения се прави един много сериозен анализ за период от поне 5 години назад каква е ситуацията. Колко родители са се възползвали досега? Оставили ли са детето в по-късен етап, след като са взели тази помощ? Какво е образованието на родителите? Ползват ли и други социални помощи? Брой деца, семейна среда, посещават ли детски заведения? раздаването на пари не помага дългосрочно на тези хора. Аз не съм съгласна така да се разпореждат с парите ни без да съм видяла доводите
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едонствената отчасти демократична възможност на изборите беше преференциалния вот. Сега вече е 100% сигурно, че изненади при избора на депутати не може да има. Които сме си сложили на челни места в листите, те СА.
НИЕ СМВ СИ НИЕ!
4
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
750 лв. са добър стимул за всяка ромка да излъже, че няма да вземе от родилния дом детето си. И за всяко следващо така! Абсолютно грешен подход, по-добре на всяка рискова "майка" поставяйте спирала. Грешни пари, Боже, от залъка на нашите деца....
3
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
да си ромеин в тая държава само деца праиш не работиш и държавата ти храни децата
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо да намислят начин да накарат индусите да работят, да плащат данъци и да спазват законите, като нормалните хора, те измиха нов способ да ги спонсорират. Година на избори е.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сериозно???? Изпукват парите и като порасне малко го пращат да проси и краде, докато те правят следващото!