Бил ли е предаден Левски и има ли Русия пръст в процеса срещу него?

Проф. Пламен Митев в операция "История"
18 фев 2019 17:30, Анисия Иванова
429

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство, това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точния отговорът все още се крие някъде в османските или други архиви. Това коментира в Операция История по Bulgaria ON AIR историкът проф. Пламен Митев.

"Мит и фалшификация е че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия  ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това, че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден", коментира историкът.

По думите му Левски е обесен на 18 февруари по нов стил и е изключително странно да се отдава почит към Апостола на 19 февруари. "Няма логика, но политическият елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност", обясни той.

Историкът разказа, че тетевенският учител Иван Фурнаджиев пръв дава информация за Васил Левски пред турските власти и това е документирано. Той дава името му, дава словестното му описание - ръст, цвят на очи, коса.

"Най-странното е, че и в момента има улица в Тетевен, която носи неговото име. По време на процеса той иска да получи и награда за това, което прави в полза на турските власти. Това са странностите в нашата национална памет", допълни историкът.

Той разказа още един факт от процеса: "Един от хората пък, осъдил Левски - прочутия Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
9
 
10
 
! Отговори
помешчик преди 5 години
Де се е було и видело роби да освобождават България. Докато в България макар и под османска власт българите имат право на религия собственост и народност в Русия крепостните селяни ги продават като *** и нямат никаква собственост и права.
215
5
 
8
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
До истината според*///Когато видите под одеалото някой до жена си ,трябва да сте убеден ,че е руски шпионин,а не любовника на съпругата ви и в момента стенанията ,които чувате ,не са нищо друго освен ,израз на нечовешките мъчения ,на които е подложена
214
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Славянска и православна Русия ни освободи, а дивия и агресивен и крадлив запад ни пороби със заеми, и ни наложи немските шпиони за княз и цар Батенберг, Фердинанд Бекаса-Лисицата и Борис Окултиста вкараха българския народ в пет национални катастрофи и организираха 5 преврата. Отмениха Търновската конституция, прилагаха я формално, забраниха политическите партии, убиха Гео Милев, заклаха Александър Стамболийски, народа гладуваше а те хранеха немскофашистката армия Всички антибългари го хоум!
213
7
 
12
 
! Отговори
истината според преди 5 години
До 88руските шпиони....ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО ЗАЩО ЗАЩИТАВА РУСИЯ.....Пламен Димитров Митев-Инструктор в Ленински районен комитет на ДКМС, първи секретар на Университетския комитет на ДКМС в Софийския университет КлиментОхридски.БКП (от 1977 г.).Първо главно управление на ДС, отдел 14 Културно-историческо разузнаване.Дата на привличане/назначаване:26 май 1983 г.Има много добра идейно-политическа подготовка, обща осведомености богат за възрастта си организационен опит.
212
2
 
12
 
! Отговори
88 преди 5 години
Русия няма пръст в процеса,колкото и професору няма зависимост от Москва и не е бил агент на ДС
211
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нечленоразделните писъци на турци и *** само доказват величието на Левски!
210
8
 
13
 
! Отговори
Поклон преди 5 години
Левски е голям!10 години е правил мюмюните луди в тяхната империя!Ако кюрдите имаха подобен човек,да са се освободили отдавна!
209
16
 
11
 
! Отговори
До Мишо преди 5 години
Полша е загубила Княз Владислав и много хора за освобождаването ни и то в самото начало! А само Европа ли е гледала 500 години - а Русия какво е правила.. нищо за нас, само за гърците, сърбите... на няколко пъти е спирала до българските етнически граници.Когато по цяла Европа са започнали да негодуват, да пишат и да обсъждат на правителствено ниво как християнска България трябва да получи автономия, Британия е приложила силен натиск върху Турция. Автономията, след нея и пълната независимост, е щяла да стане факт. ТОГАВА Русия е тръгнала!
208
4
 
7
 
! Отговори
Шумахер преди 5 години
Най- достоверната теория, която съм чувал е, че Левски е предаден от Величка Хашнова.
207
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санстефанския договор не е освобождение на българия , безмозъчните *** не могат да мислят
206
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадци и престъпници апостоли.......смешен народ смешна държава
205
11
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
В Тетевен има улица с името на предателя Иван Фурнаджиев, а в София има улица с името на терористката Виолета Якова убила генерал Луков.
204
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че той не е казал, че е имало младотурци през Априлското въстание. Казва ти, че идеята за дуалистична държава е витаела чак до младотурците. А между другото, в една такава държава България щеше да е в Санстефанските граници, че и отгоре.
203
6
 
17
 
! Отговори
Реално преди 5 години
Не се ядосвайте за историята на България. В близко бъдеще българите ще са около 3 млн. и други ще правят история за България.
202
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 225Когато си глу.пав и слабограмотен, по-добре е да не го показваш, а да си мълчиш. Какви руснаци са организирали Априлското въстание? Какви младотурци са те патили? Кога започва движението на младотурците и кога става сериозен фактор? Дрън-дрън на уникално тъъъп и претенциозен хоминид!
201
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да не е бил,ще го изкарат че е бил предаден.За да могат да смачкат малкото ни останало национално достойнство.Преди години имаше социално проучване от някаква международна конспиративна организация под надслов ,,100те най-Велики българи''. На първо място беше Левски,и от него и започнаха.Не им се връзвайте на провокациите.Дисциплината в комитетът е била желязна,и Уставът е бил безмилостен.За кражба,измяна,донос само смърт.Левски е бил много опасен за Московеца,затуй ги е мразил толкоз.
200
10
 
13
 
! Отговори
Който ни освободи преди 5 години
Ще ни пороби!Прав е бил за Рушката *** Дякона!Поклон!
199
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНапротив, точно това еказал
198
16
 
11
 
! Отговори
До 229 преди 5 години
До До 214Не си прав, приятелю - тук се изпърдяха много още псевдопатриоти-русомразци, овоняха терена и ще си легна омерзен и ядосан на племето, което търпи всичко това! Добри хора има още, но мекушави! Докато не хванат сопите и ги развъртят, няма да се оправим. А всички жалки русомразци правят най-голямото престъпление - разделят и смразяват народа ни! Това е престъпление и национално предателство!
197
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 182 преди 5 години
Никакво съмнение могат да нямат само двете самотни измъчени сиви клетчици, които се плицикат в черепната ти кутийка.Шах!"..възгледите му (на Левски) хич на са се вписвали с формите на управление в Британската империя". Нейното управление тогава особено демократично се е проявявало в Индия, където сахибите вежливо са въвеждали в цивилизования маниер на пиене на чай невежите сипаи. Русия още тогава е водела хибриднавойна с Великобритания и Верещагин е нарисувал картина, позоряща британците!

Спонсорирани публикации