Бил ли е предаден Левски и има ли Русия пръст в процеса срещу него?

Проф. Пламен Митев в операция "История"
18 фев 2019 17:30, Анисия Иванова
429

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство, това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точния отговорът все още се крие някъде в османските или други архиви. Това коментира в Операция История по Bulgaria ON AIR историкът проф. Пламен Митев.

"Мит и фалшификация е че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия  ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това, че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден", коментира историкът.

По думите му Левски е обесен на 18 февруари по нов стил и е изключително странно да се отдава почит към Апостола на 19 февруари. "Няма логика, но политическият елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност", обясни той.

Историкът разказа, че тетевенският учител Иван Фурнаджиев пръв дава информация за Васил Левски пред турските власти и това е документирано. Той дава името му, дава словестното му описание - ръст, цвят на очи, коса.

"Най-странното е, че и в момента има улица в Тетевен, която носи неговото име. По време на процеса той иска да получи и награда за това, което прави в полза на турските власти. Това са странностите в нашата национална памет", допълни историкът.

Той разказа още един факт от процеса: "Един от хората пък, осъдил Левски - прочутия Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбсолютно правилно!
195
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парижката комуна в 1871 безспорно помага за освобождението на българите. Франция е в гражданска война и не може да помогне на Турция. Германия търси помощ от Русия, Англия има войни в колониите в Афганистан и Южна Африка. САЩ е с много жертви в гражданската война. Австрия е разгромена. Всички *** рани и Русия използва случая да удари Турция.
194
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 220: Руснаците стояли в основата на разбиването... Г'лупости са това. В историческата наука всичко се доказва с документи. Няма нито един известен документ за намеса на Русия нито в организацията, нито в потушаването на Априлското въстание. Сигурно са знаели, че нещо се готви, сигурно някой е казал и написал нещо преди въстанието, но нищо повече. Напротив, има обществен натиск в Русия след потушаването му да се помогне на българския народ.
193
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bolbov: Това, което си написал, е откровена българофобия. Чети историята. По времето, когато Левски е конвоиран до София не е имало радио и телевизия, за да съобщят че е бил заловен, та да се организират съмишлениците му да го освободят. Това, за което можем да съжаляваме е, че не е било възможно в монархическа Европа новоосвободената (и все още васална на Турция) българска държава да бъде създадена като чиста и свята република - идеал, който ни е завещал Левски.
192
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупавия Миш час по час се изхрачва в лицето на народа ми
191
8
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Знаете ли просто заслужавате съдбата си! Явно да живеете в *** ви харесва!
190
15
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До Народ АпостолиСега на турски щеше да говориш ако не беше Русия. На Европа не и е дремело за тебе и за твоя род. Защо 500 години отдалече ни гледаха и никой не ни помогна, нали и те са християни? Защото ние сме православни славяни и защото Османската империя е търговския съюзник и доставчик на суровини и стоки за Европа. Защо ни разделят след освобождението не си ли се питал? Ако имаш мозък?!
189
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората предали Левски на турците защото разбрали,че той иска да им докара комунизъм и социалистически идеи. Подобна е работата и с Ботев- той е убит от народа,понеже се борел за "светлий" комунизъм.
188
16
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Срам ме е от безграмотното поведение на хората! След 78 година БГ е разделена на 2 части протекторат Османска империя и Протекторат Европа. Името Александър Батемберг какво ви говори - Италиано - Немски потомък изпратен да ни управлява! Европа през цялото ни развитие се е опитвала или да ни затрие като нация, защото сме православни или да ни подчини на своите изисквания. Какво Русия след освобождението? Нямате представа какво пишете.....
187
11
 
14
 
! Отговори
Народ Апостоли преди 5 години
Всеки опит на Русия да закачи България на колана с трофеи ще бъде обречен на неуспех! Българите знаят какво робство значи! Почивай в мир Апостоле!
186
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че Левски не е спасен, защото е имало раздор сред революционерите. Много хора са вярвали, че той всъщност пречи на делото, като самият Общи. И като се вземе предвид, че сумите събирани от комитетите са потъвали безследно. Не е имало доверие и напълно одобрение от народа. Особено за персони, които са развивали дейност, в повечето време под прикритие.
185
14
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Вие дъното на цинизма ли достигнахте или просто се гъбаркате с хората. Оскотелия, нещастен български народ оставен без мозък благодарение на вашите попечители от запада е нужно да бъде просто консуматор и нищо повече!Скотска статия за скотски умове.
184
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами прочетете малко история. България и Османската империя са били бъдещите най-мощни съюзници в Европа. Християно-мохамеданското население е живяло в симбиоза, българите са имали относителни свободи, включително религиозни. Защо да се организират комитети и въстания и да се компрометира дипломатическата дейност? За да дойде трета заинтересована страна да помогне на България, защото изходът е бил ясен?!
183
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още на момента на приключването на руско-турската война,започват арестите на бивши воеводи и комити,също и на организаторите на Българското опълчение.И това продължава докато не се установи и укрепи руската власт чрез своите подставени лица.Било ги е страх че народът ще скочи на новите си освободители-поробители,които разделят България на две части.Като Княжество България,е до Съединението под руска окупация.80% от офицерите са руснаци.След Съединението ги изтеглят и нападат България,и ядоха к.р
182
7
 
24
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Срамът и трагедията на моя мил народ не са ,че българин е предал Левски.Срамът и трагедията на моя нардо са че нито един българин не е скочил да защити и освободи Апостола.Този срам и трагедия минават и през други върхове на моя народ и продължават и до днес!!
181
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски е имал идеята за възобновяване на ,,Стара Велика България'',затова е бил много против да се говори против мюсулманите като за врагове на българите.Сведенията получавани във Високата Порта за него,са идвали от Русия.Руснаците са ги получавали пък директно от своите шпиони,съратници и легионери.Ботев са го оправили руските шпиони зад гърбът му.Да Русия е навсякъде в Българската история.Да се осъществи делото на Левски,означавало Русия да изгуби териториите населени с българи.Демек всичко.
180
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербави ***, ненаплюхте се. Заработите ли надника от цецо-лъжецо-крадецо. Колкото и да решите образованието, толкова по-силни стават децата и не ви се връзват на измислиците турски мекеренца продажни
179
3
 
13
 
! Отговори
До 176 бай Иван Пре преди 5 години
До 176 бай Иван През Тошово време ни втълпяваха,че Левски е първоизточника на комунизмаЧувах ли се какво говориш - никой никога не е казвал, че Левски "е първоизточника на комунизма". Преди да професорстваш , първо научи фактите. Изобщо така фамилиарничите с Левски и Ботев сякаш сте си пили ракията с тях, ха-ха-ха
178
2
 
12
 
! Отговори
До 192 преди 5 години
Прав си - Батак е Пример .Те не са искали да се интегрират и са ги изклали .Под секрет да те питам нещо - мюс;ю ли си ?
177
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иванчо Хаджипенчович може да е бил хамелеон,но на едно нещо никога не е изменил- любовта си към рублите и преклонението пред смрадливите ватенки на мужиците.