Българинът: Политиката на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не!

Сънародниците ни остават положително настроение към Евросъюза
19 фев 2019 11:00, Красимир Ангелов
167

Графика: "Галъп интернешънъл"

Българинът е убеден, че външната политика на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни по целия свят.

Според по-голямата част от участвалите в изследването, международните политики на двете суперсили - САЩ и Русия, дестабилизират света.

Според данните, почти еднакъв дял – съответно 56% и 52% от общо 52 494 интервюирани граждани по целия свят, имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни суперсили. Политиката на САЩ все пак има с 4% повече негативно отношение сред анкетираните.

Като цяло само един от четирима вярва, че външната политика на двете суперсили има стабилизиращo въздействие върху международните отношения.

Далеч по-малко са хората, които считат, че външната политика на ЕС и на Китай дестабилизира света – 31% от анкетираните считат това за ЕС и 42% - за Китай.

Данните от проучването сочат още, че около 2/3 от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък - това отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им.

Погледнато в глобален мащаб, Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света и има положителни нетни стойности във всички изследвани региони, с изключение на Русия и Западна Азия.

Данните от България показват сериозно одобрение от нашите съграждани за международната политика на Европейския съюз. Цели 60% от българите смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция.

Противоположно, с най-ниска нетна стойност (-36), е отношението на българите към външната политика на САЩ. Цели 56% от сънародниците ни смятат външната политика на Щатите за дестабилизираща, а едва 24% от анкетираните я одобряват. По отношение на руската външна политика, 43% от българските граждани са отговорили положително срещу 27% отрицателно.

Въпреки, че външната политика на Китай получава също положителна нетна стойност (+4), твърде големият процент (52%) отговорили „Не знам“ сочи по-скоро липса на знание по темата за ролята на най-многолюдната държава в света.

"Жалко е, че единствената определена като положителна глобална сила, ЕС, е в дълбока вътрешна криза". Глобалната картина отново наподобява тази по време на Студената война, но всъщност е съвсем различна, защото глобалният ред, установен след Втората световна война, се разпада пред очите ни с всеки изминал ден", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"В миналото напрежението между суперсилите всъщност не беше дестабилизиращо - заради договорените правила. Обратно, основната характеристика на настоящата международна обстановка, най-просто може да се определи с две думи: без правила", допълни още експертът.

По думите му има нужда от спешен диалог между САЩ, Русия, Китай и ЕС за нови международни правила.

"Исторически погледнато, всеки нов световен ред винаги се е налагал със сила и кръв. Не можем да си го позволим отново, защото следващият път ще бъде последен за всички", завършва своя коментар Кънчо Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СОЦИАЛИЗМА Е ТОТАЛНА И ТИРАНИЧНА ВЛАСТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОД ПРЕДТЕКСТА ЧЕ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЗА ХОРАТА И ЗА БЪДЕЩЕТОКОЙТО ИСКА ДА ЖИВЕЕ КАТО ИСТИНСКИ КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН-БИЧБОЙ КАТО ПРИ ВРЕМЕТО КРАЛЕТЕ ДА ИЗБИРА КОМУНИЗМА :)
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
74-годишна жена е в болница след побой и грабеж. Жената е в болницата в Лом. Марийка Димитрова е откарана там от сина си часове след нападение в дома и, цялата в синини и кръвонасядания след ударите по тялото ѝ.
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма частната собственост, семейството, децата и дома бяха неприкосновени. Всяко посегателство се наказваше жестоко, законите бяха безпощадни.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бърни Сандърс ще е новия президент на САЩ.
82
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Руския соц отиде в историята,китайския - НЕ.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76Ти да не си ползвал "хранителните добавки" на Чепига и Мишков !!!?Да нямаш пяна по устата...викай бърза помощ !
80
6
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Социализма не фалира държавата, уродливия капитализъм ни фалира СЕГА !Отворете си очите !На дъното се и по-лошо става.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Тодор Живков при социализма нямаше тоалетна хартия и банани а днес при ЕС и демокрацията имаме тоалетна хартия и банани!
78
8
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При демокрацията умбите и кадърните сме свободни да се развиваме без никой да ни пречи и живеем добре, само смотаняците и некадтрниците не могат да се развиват и живеят в мизерия.
77
2
 
5
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
ЕС трябва да се консолидира и да не позволява на двата клана на ционистката мафия САЩ и РФ да продължават да създават световни кризи от всякакво естество, който в крайна сметка рефлектират върху благосъстоянието на европейските граждани.
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПресоли манджата. България е 6.9 милиона, а не 5.4. Вие чичета по време на соца нямахте тоалетна хартия и се бърсахте с вестници, но понеже сте били млади, а всеки си спомня младостта с добро, сега ревете по соца. Свърши тая. Соца и СССР умре, младостта също.
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75"Имаш дръжки. Нямаш ли мама и тате с много пари нищо нямаш и нищо не можеш. Мантрите за успелите със собствени сили без един лев в джоба ги остави за децата."Некадърните *** винаги така казват, но никой не ви е виновен освен самите вие, както и ниското геномно качество на хората които са ви изтърсили на този свят. Точно такива полу едеоти унищожават Имперска Русия и Царска България, искайки чуждото, онова на онзи, който може и има качества, а те до един свинари-опортюнисти
74
0
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
до До АНТИСоциализмът ни отне частната собственост, унищожи земеделието ниСега като гледам какви капиталисти са честните частници ... те живи чорбаджии-изедници бре !Затова млади хора не искат да им рoбуват за 650 лева.Това заплата за европейска страна ли е?!Хората взеха да си ценят времето и труда !Крадливите комунисти, маскирани като демократи, ни върнаха във феодализма !!
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кримнаш...ама друг път !
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ избиха над 1 милион цивилни в Ирак от които над 200 хил деца заради така наречените "оръжия за масово унищожебние" на Саддам което се оказа пълна лъжа.
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСанции-манции, ама Крим е руски, а? Боли, а?
70
2
 
7
 
! Отговори
авс преди 5 години
русия е поканене от законият президент на сирия. сащ не законо влязха в сирия.и помагаха на терористите за мен сащ са убийци искат да контролират световният нефти света с своята цветна революция и печелят има много продавачи на святата родина и нация
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 65Крим не е руски, а е два пъти анексиран...сега и преди два века !Мантрата за "подаръка" на Хрушчов си я дъвчете само вие русофилите и шайката в Кремъл !
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върхушката муха я ухапала, те милярдите си ги имат. Нормалния руснак яде дедовия, точно както винаги от 1917 до сега.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 65 "Крим е Руски - въпросът е затворен." Супер. И сега земи тия санкции баце....

Спонсорирани публикации