ГЕРБ и БСП мобилизираха електората за евровота, 80% готови за урните

За над половината от избирателите е важно кого ще изпратим в ЕП
Обновена: 24 фев 2019 16:35 | 24 фев 2019 09:30, Камелия Цветанова
157
ГЕРБ и БСП мобилизираха електората за евровота, 80% готови за урните
Снимка: Булфото, архив

За над половината от всички българи (54%) предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. Това показва проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено от 5 до 13 февруари.

Още по темата
В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, като сборът от опциите “изключително важни” и “по-скоро важни” сред привържениците на двете големи партии е близо 80%.
Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори.

Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации.

В сравнителен план между проучването ни през януари и това през февруари не се отчита динамика спрямо партийните предпочитания на основните партии.

ГЕРБ задържа първото място и този месец (18,3%), с минимална преднина пред основния партиен опонент в лицето на БСП (17,1%). Запазва се и двойната разлика между ДПС (6,9%) и “Обединени патриоти” (3,5%).

Парламентът е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%), а съдът - с най-ниски положителни (20%).

Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни).

22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение.

Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението.

Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%.

Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Защо , ако БСП спечелят изборите фирмите на Валентин Златев и ГеПи Груп няма ли да усвояват еврофондове???Агент Арчи Бенинг!ЦРУ!!!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този с главните букви е написал "фалшиВикации"... Боже, колко са неграмотни герберските платени драскачи!
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кво й е на Нинова, тя си е ок
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво, че Нинова не харесва Станишев, ама листата им с кандидати още не е известна, да не би да смятат да я обявят 1 ден преди изборите. Може би ще е по-добре да знаем кандидатите малко по-рано
38
13
 
3
 
! Отговори
baba преди 5 години
Ами гласувайте за Нинова. Лошото е че после на всички дупе да ни е яко.
37
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ТЕЗИ СА МИ НАЙ-МАЛКАТА ГРИЖА КОЙ ЩЕ ВЪРВИ В БРЮКСЕЛ СЛЕД КАТО СИ ПОГЛЕДНА ПОРТФЕЙЛА И ВИДЯ ДА СЕ ТЪРКАЛЯТ ДВЕ МИЖАВИ БАНКНОТИ. ПИКАЯ ИМ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ. ТЕ СЕ БОРЯТ ЗА ГОЛЕМИ ПАРИ КОИТО ИЗЛИЗАТ ОТ ДЖОБА НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ И СЛЕД МАНДАТА СЕ ЗАВРЪЩАТ КАТО МИЛИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАПЛАТИТЕ И ПРИВИЛЕГИИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАТ. ДРЕМЕ МИ ЗА ТЯХ. НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ Е НАПРАВИЛ НЕЩО ТАМ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОСВЕН ДА ДРЕМЕ ПО БАНКИТЕ.
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа е готов на 100%да даде наказателен вот на днешните бандити,мутри,убийци,варвари.
35
20
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ГЕРБ ще спестят пари от предизборна агитация... - на всяка крачка се виждат изградените от тях инфраструкторни и други обекти - на ползу роду... - народът не е сляп, не можеш го подведе...
34
2
 
5
 
! Отговори
Дели Ри ум преди 5 години
Няма значка кой ще спечели изборите. Те фирмите им общи ,пък Ния сме бонаците,колко години вече не помня.Няма да видим истинската демокрация дето я пише в книгите.Още сме в социалистическия реализъм. И всичко е било просто сън.
33
3
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
Не одобрявате парламента и съдебната система. Ами променете ги.
32
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП НЯМАТ И 5% В БЪЛГАРИЯ И, АКО НЕ СА ФАЛШИВИКАЦИИТЕ И КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ,НЯМА И ДА ПРИПАРЯТ ДО ПАРЛАМЕНТ.НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ФАЛШИВИКАЦИИ БЯХА 1990г.ТОГАВА 90% ОТ НАРОДА ГЛАСУВА СРЕЩУ ТЯХ,А БАЙ ТОШО СЕ БЕШЕ НАСРАЛ ОТ СТРАХ ДА НЕ ГО УБИЯТ ХОРАТА ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ.ЗА ТОВА ИМА ВОЙНА МЕЖДУ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КЛАНОВЕ.
31
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Относно миграцията... - демокрация бе дрОгарЕ, де-мо-кра-ция... - ако имаше такава едно време при бай Тошо само аз старият хъш и родолюбец СТРАНДЖАТА щеше да остане в тая държава...
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев отдавна не води БСП, бе! Алооооо... И с Нинова не се понасят.
29
1
 
6
 
! Отговори
Свчарваоплетени преди 5 години
И Галъп да проучва резултатите . Имам пред вид наще моушенници ААаахахахаха
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев, не царствения гей, ще гласувам за БСП само ако го махнат
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избирателната активност ще е не повече от 30%, а какво казват социологическите агенции, които са приятели и подчинени на властта, е една лъжа и манипулирация!
26
6
 
20
 
! Отговори
До Странджата преди 5 години
Странджа за да има подобрение в България първото условие е партията ти любима да се окаже в опозиция.10 години Герберизъм доведоха до повече миграция навън и обезлюдяване на България. Самозалъгването в ГЕРБ ни връщат 30 години назад.И за да не пеем песента 45 години стигат редно е и вярно е да запеем 10 години Ви стигат герберистчета.Само ако има смяна на управлението може да има просперитет.
25
5
 
4
 
! Отговори
Комунист нецоциалист преди 5 години
Затова исландския модел , или поне дистанционното гласуване а не маханизираното. Да може всеки да си провери за кого е гласувал,да видим как ще крадат гласове и първо преброяване ,после гласуване.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво разбират от активизиране на 80 % това колко народ е 500 000 ли. Къде са останалите 3 000 000 гласуватели. Пак ли ще ни пускат успивателния газ и ще се правят на победители.
23
5
 
11
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Бели българи,идете да гласувате за който си искате,най-малкото за да падне процентът на ДПС!Защо това е важно?Ами защото впечатленията на външни влиятелни сили се формират и от изборните резултати!Представете си какво ще си мислят за БГ,ако ДПС спечели 30%,ако и да е само заради слаба активност!