2020 г. ЕС спира да върти стрелките – кой кое време ще избере?

Вероятно северните страни ще се придържат към стандартното време
Обновена: 25 фев 2019 09:36 | 25 фев 2019 08:40,
65
2020 г. ЕС спира да върти стрелките – кой кое време ще избере?
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 г. Това съобщи евродепутатът Емил Радев.

Дебатът, започнал преди две години, получи реакция от Европейския парламент, който гласува смяната от стандартно към лятно часово време, да бъде преустановена от 2020 г.

"Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки", заяви пред БНТ Емил Радев.

Още по темата

Радев обясни, че от 2020 г. всяка държава ще избере стандартно или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни вероятно ще изберат стандартното часово време, докато южните държави - лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време

Според Радев това няма да предизвика проблеми.

Евродепутатът посочи, че причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин например пести около 54 стотинки годишно.

Последиците за здравето са негативни, посочи Радев. Той цитира увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания, безсънието и на пътните произшествия.

"Ползите са доста по-малко от потенциалните вреди, а когато говорим за здравето на гражданите, не можем да правим компромис", обясни Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
15
 
! Отговори
??? преди 5 години
Народът съвсем изтрещя. Мисли си, че ако оставят и перз зимата изместеното с един час лятно часово време, в България ще настъпи вечно лято!!!
41
6
 
11
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Искаш вечно да е лято, ама в България има и зима. Това си написал, а не за часовото време. Къде ги виждаш късите полички през зимата, особено ако ставаш в по тъмно в 4-5 през нощта, за да отидеш на работа?
40
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее лятното време!
39
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятно време завинаги!!!
38
4
 
5
 
! Отговори
BGN преди 5 години
Ей Факт, според " младите, умните и интелигентните" вече хвърляш пари през терасата :))
37
10
 
7
 
! Отговори
Лятно време преди 5 години
мацките ходят по къси полички. Навън е топло. Навсякъде хвърчат хормони. Що са ненормалник трябва да си, че да не ти харесва всичко това??? ДА на лятното време, НЕ на зимното!!!
36
9
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Има държави, които спряха да местят стрелките и оставиха лятното часово време, което очевидно е по-лошия вариант и след протести на хората, в крайна сметка върнаха за постоянно нормалното време от преди да въведат изместеното лятно часово време. Трябва ли България да повтаря грешкиет на другите държави и да остави изместеното лятно време, вместо нормалното време от преди 1979 година, когато започна местенето нс стрелките за през лятото? Хората в България на над 40 години знаят как беше.
35
10
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Критерият трябва да бъде къде попада България според меридианите и времето по Гринуичкия меридиан. Друг критерии може да бъде как е по-добре за зимата, защото през лятото деня е достатъчно дълъг. Според мен и по двата критерия, България трябва да се върне към нормалното си предишно часово време, което сега някои погрешно наричат зимно часово време. Сега имам нормално часово време и изместено лятно часово време.
34
6
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Зимното часово време е очевидно по-добро за зимата, а лятното за лятото.Да се измести деня и нощта с един час през зимата, защото някакви искали лятното часово време за лятото, защо?! За повечето работещи млади хора, по-удобният вариант е както беше преди да въведат местенето на стрелките за лятото, особено ако са с деца. На пенсионерите е ясно, че им е все тая и не знам защо пишете за тях! Не забравяйте, че половината жители на България са живяли част от живота си когато не сменяхме времето.
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЗИмаш сериозни проблеми с мисловния апарат.
32
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПенЦиите да си гледат пенсията и да оставят младежите да решат, живота е пред младите а не пред пенЦиите!
31
9
 
17
 
! Отговори
До х-щите от балкони преди 5 години
Защо ви е зимно часово време бе г-да/г-жи пенсионери? На село им е все едно защото като се съмне си изкарват козите на паша и не ги интересува време, а вие в панелките какъв ви е проблема? Къде ще ходите в 4 сутринта? По магазините? Или по автобусите??
30
5
 
9
 
! Отговори
BGN преди 5 години
До 28. Ами да бяхте учили на времето. Не да бачкате като къртици.... Ние " пенсиите" не сме утрепани след работа и по тъмно можем да ида на разходка....
29
5
 
7
 
! Отговори
Предложения преди 5 години
Като се стъмва късно през зимата и сме на лятно часово време, просто може да има зимно и лятно работно време, включително за училищата и детските градини. Сега в повечето софийски училища първа смяна започва в 7:30 или в 8:00, а може през зимните месеци /декември-февруари/да се измести с половин час началото на учебния процес. Разбира се това ще доведе до по-късен час за приключване на втората смяна.
28
11
 
16
 
! Отговори
До BGN преди 5 години
Ами да, искаме да си починем от дългия работен ден! За разлика от вас ние бачкаме по над 8 часа на ден, до като вие сте бачкали дали се събират и 6 часа, знаем всички как се е работило " едно време"Искаме лятно часово и по-дълга светла част за да отморим, все пак ние ви изкарваме пенсиите дето ги хвърляте през балконите!
27
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсиите искат зимното време, да се съмва рано, за да могат да хвърлят пачки през балкона рано рано, докато не са станали младите!
26
21
 
15
 
! Отговори
BGN преди 5 години
Тъй като гледам, " младите умните и интелигентните", пак обиждат на пенсионери в защита на лятното време. Щот искали да са в моренцето в 9 вечерта......Като стане време да си заведете децата на градина или даскало и в 9 сутринта е чисто тъмно.... Ама за " интелигентните" не е важно децата да са добре, искат биричка след работа !!!
25
16
 
20
 
! Отговори
За лятно преди 5 години
За лятното! До късно ще е светло, топло, приятно, в 8 вечерта ще съм в морето с някоя мацка, а не в леглото както искат пенсионерския състав зимното време! Моля пенсиите да си карат по зимно часово без да пречат на младите! И без това достатъчно бъркат живота като гласуват по изборите за разни ПатрЕоти!
24
10
 
10
 
! Отговори
W A1 Mtel преди 5 години
РУСИЯ МОСКВА И САНКТ ПЕТЕРБУРГ са на астрономическо винаги
23
18
 
18
 
! Отговори
Нож с две остриета преди 5 години
Зимното е много по-лошо, ще се съмва в 3 сутринта, ще има недоспали хора, депресия и хората няма да се чувстват добре! И лятното и зимното си имат своите предимства! Ако приемем зимното дали ще ви е приятно да се съмва в 3 и да губите тези 3 часа у дома, вместо в аванс да ги ползвате за почивка след работа, когато денят ще е по-дълъг!?Най-изгодно и умно е чрез смяна, хората не случайно са го измислили!