Къде ни е дългосрочната стратегия за отбраната?

30 години никой не се заел с научно-техническото подпомагане
Обновена: 26 фев 2019 23:02 | 26 фев 2019 20:50, Екип на Bulgaria On Air
38

Сдружението "Българска отбранителна индустрия" и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Още по темата
Причината, за да бъде изпратено писмото с тази покана е нуждата страната ни да има дългосрочна стратегия за отбраната. Това обясни в студиото на "Денят ON AIR" съпредседателят на сдружението Акад. Стефан Воденичаров.

"Първата ни молба е: Искаме държавата да каже какво предвижда като участие на българската отбранителна индустрия в трите проекта за превъоръжаване на българската армия", каза той и подчерта, че вече има окуражаващи сигнали, защото Министерството на отбраната вече е отделило част от работата за родната индустрия по проекта за бронирани машини.

Бившият председател на БАН допълни още, че в стратегията за българската отбрана трябва да залегне и въпросът с кадрите, защото по думите на акад. Воденичаров много от родните учени, които са големи професионалисти, вече не работят в тази сфера, а именно разработването на нови и нови системи е най-важното, за да се задържи България сред големите сили в оръжейната индустрия.

"Държавата, през последните 30 години, не отделя никакво внимание на научно-техническото подпомагане на българската отбранителна индустрия", посочи още съпредседателят на сдружение "Българска отбранителна индустрия" пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Стефан Воденичаров изрази увереност, че желаната среща с министрите Емил Караниколов и Красимир Каракачанов ще се състои и подчерта, че стратегия е необходима, защото губим качествените експерти, а на тяхно място няма подготвени кадри, които да работят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен24 "Че кво ли произвежда тая "отбранителна индустрия" ? Кораби, танкове, самолети, ПРО, крилати ракети, хеликоптери, стратегически ракети може би?"Мноо ги разбиъш тея работи, нъли? Можеш да изброиш и още военни продукти, нали? Що не си траеш, неграмотнико?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До То няма близкосрочнаИ като дойдеш после ти на власт курнело, каква ще ти е отбранителната стратегия?
17
1
 
6
 
! Отговори
То няма близкосрочна преди 5 години
А някои говорят за дългосрочна!? Не виждате ли, управляващите треперят дали мандата си ще изкарат, вие очаквате дългосрочни виждания!? Те не виждат по далеч от носа си, затова трябва да се махат!
16
0
 
2
 
! Отговори
ЕВОА преди 5 години
На Мачу Пикчу,най-вероятно е там!
15
6
 
10
 
! Отговори
Юдо-Масоните правят преди 5 години
До Анонимен", че при война някой ще излезе да се бие. Тука на протест не излизат на война ще идат, леле що за брътвежи"сметка да ни подкарат срещу Русия !то и немския евреин Борис 3-ти така смяташе но се излъга
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато ние се наумуваме и развиваме ,,страховити" стратегии и доктрини,планове ,и 30год.си оставаме само с намеренията за нещо си!През това време съседите ни се въоражават !За армийте на Гърция ,Турция ,Румъния си знаем ,че не може да ги стигнем,но уж бедна Сърбия ,вече има 14 МиГ-29, нови и модернизирани с най-новите технологии за поколение4+.Очакват и 50 нови танка Т-72С,10 Хеликоптера Ми-24,и Ми-35, и още друга военна техника получиха ,и очакват още до края на годината!Ние нека си умувам
13
5
 
18
 
! Отговори
Докато хрантутим преди 5 години
гадовете от НАТО за нашата армия няма да има нито пари нито техника !!!НАТО ни струва милиарди !!!издръжката на Американския окупационен корпус ни струва много
12
0
 
10
 
! Отговори
дамн преди 5 години
"Къде ни е дългосрочната стратегия за отбраната?"е как къде? Там където ни и "Националната доктрина"WTF
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще воюва?????Хахахаха,, шкембе воеводата ли ще воюва. Моля се да има мир и всякакви войни да ни заобикалят , защото това е най страшно,, но в контекста на статията е смешно дори някой да си помисли ,, че при война някой ще излезе да се бие. Тука на протест не излизат на война ще идат, леле що за брътвежи
10
0
 
10
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 5 години
Знаете как ни викат, там е и програмата.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно не знаете къде е програмата - на бюрото на някой нископоставен чиновник в ЦРУ.
8
12
 
5
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Стратегията на Българската Армия е веднага БАН да се преустрои в научен център за разработка на ядрени ракети 5-то поколение. Веднъж като ги произведем, диктатора от Кремъл ще започне да уважава името България!
7
1
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
отговора е *** - в банковите сметки на накои хора ... там е дългосрочната стратегия ... ама не нашата
6
3
 
9
 
! Отговори
баш стратег преди 5 години
Ами ще го посрещнем поредния "освободител" с хляб и сол,ще му се хилим верноподанически,а след време пишман ще стане дето се е хванал с нас!
5
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Щели да ремонтират 10 стари танка за 10 милиона лв.?!? Абе Бойко наистина е легнал на Путин. Ще ремонтират и Су-25 и МиГ-29?!? ГЕРБ ще ядат голата опашка вече!!! Аман от ***!!!
4
3
 
9
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Стратегията ни е да подмамим някой да ни завладее за да го фалираме. Сега наред са ЕС и САЩ. След това ще видим Китай, ама те са мъдри и няма да искат да ни владеят.
3
3
 
8
 
! Отговори
Боко преди 5 години
Аз ще ви дам една стратегия ако ме изберете пак - ще ви оправя за 300 дни а не за 800 както Сакса лъготеше - така че ще станете богати ...някога в светлото бъдеще Горанович го каза и му наредих Аз
2
3
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Такава индустрия не можем да развием заради вишизма ;) Там са важни конструктивни идеи и опит в обработката на метали . Аз имам няколко идеи на герб ми взеха ръцете .А научни работници не ни трябват заради компютрите .Те помнят и изчисляват много повече от нас ;) Света много се промени .А герб остават огромен непреодолим проблем за всеки който иска да работи ,а именно в труда се раждат идеите ,а не университетите .
1
1
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
То няма стратегия за развитие на държавата в НИТО ЕДНА ОБЛАСТ,камо ли в отбраната!Страната се управлява като ТКЗС в ликвидация....

Спонсорирани публикации