С бяла риза, папийонка... Разказ за последния фото портрет на Левски

Смята се, че османските власти издирват революционера именно по тази снимка
2 мар 2019 16:58,
81

Последният фото портрет на Васил Левски е направен в Букурещ, а Апостола така и не получава копие от снимката. Предполага се, че османските власти издирват революционера именно по тази снимка.

След важно Общо събрание на Българския революционен централен комитет в Букурещ, Васил Левски се отправя към известното фото ателие, за да си направи снимка. Апостола е с цивилни дрехи - бяла риза, черна папийонка и черно сако, разказва Bulgaria ON AIR.

Снимката така и не стига до ръцете на Васил Левски. Преди три месеца български изследователи я откриха в Османския архив на Истанбул. Днес фотоателието пък се е превърнало в бирария.

Оригиналната снимка, за която ни разказва проф. Велчов, той е изложил в скромна рамка в сградата на Демократичния съюз на българите в Румъния. Тя свидетелства за участниците във втората Българска легия в Белград.

Доскоро се смяташе, че снимката е правена именно там. Оказва се обаче, че тя, както и наскоро намерената последна снимка на Апостола, е дело на именития Карол поп де Сатмари в неговото ателие в Букурещ.

Така общо фотографиите, на които е запечатан образът на Левски и които са достигнали до нас, стават осем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Историческите факти сочат, че българите сме живели много по-добре под турско управление, сравнено с който и да е друг период преди или след него. Най-свободни във всяко едно отношение сме живели точно тогава! Материално най-добре сме живели пак по това време. Например в днешно време българите плащаме 50% директни и индиректни данъци, докато при турците сме били облагани с данъци, които прираравнени към днешните стандарти и равно едва на 2 до 3% данъчно облагане.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски е допуснал само една грешка - пропуснал е да застреля дядото на Уикиликс !
42
10
 
3
 
! Отговори
Само ЦСКА преди 5 години
До ТръбаКак да ги няма бе тръба?! На всяка крачка има поне по няколко Левски! Я се огледай наоколо, гъмжи от крадци и обирджии, мошеници и далавераджии, ракетьори и мафиози. Те дори са много по-напреднали в занаята от Левски. Истината е, че делото на Левски ще живее завинаги в сърцето на българина, защото е точното отражение на неговата душевност! Българите са единственото племе в света, чийто пантеон от национални герои се сътои само и само от разбойници, убийци, пияндета и секс дивианти!!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" И кое от написаното от уикиликс е лъжа?! Някой може ли да ги посочи? "А това, което са написали останалите, в защита на Васил Левски и България кое НЕ е вярно?Ама вие само гадното гледате, ЗЛОБНИ продажници нийедни. И вместо да гледате роднините на Васил Левски и техния живот ПРЕДИ и СЛЕД Освобождението,по- добре е, продажници безродни да погледнете живота на ВАШИТЕ предци- те НАДАЛИ са живяли леко и добре ПРЕДИ Освобождение, а и СЛЕД това! Вашите предци биха ви се ИЗПЛЮЛИ!
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38:Ти грешиш ! Най-антибългарска пропаганда проповядват една "рускиня"& русофили, защото се знае, че българските Възрожденци до един не са били привърженици за руско "освобождение" !
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кое от написаното от уикиликс е лъжа?! Някой може ли да ги посочи?
38
2
 
14
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Такива като Левски вече ги няма. Днес всички са в МОЛ-а. Тъпчат се с плюскане, карат бензинова бричка и си купуват маратонки с лампички на промоция. Брадясал и кирлив, ама с флагмански мобифон. Шкембето върви пет минути преди него, ама кара спортен Мерджан (тунингован за повече тостеростерон).
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Тези които мразят и разпространяват лъжи за Левски българите ги наричат русофили-продажници! "Грешиш. По-скоро са турските гъ.зо.ли.зци като Уикиликс и Джордж Оруел
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен " Тези които мразят и разпространяват лъжи за Левски българите ги наричат русофили-продажници! "Грешиш. По-скоро са турските гъ.зо.ли.зци като Уикиликс
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които мразят и разпространяват лъжи за Левски българите ги наричат русофили-продажници!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Джордж ОруелИ този цитат, който даваш в полза и подкрепа на Уикиликс ли е?
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УикиликсИ още нещо, нещастнико: Васил Иванов Кунчев до края на живота си се е каел и е съжалявал, че е убил онова момче ( ратайчето)! А ти, дето го съдиш , надали си толкова морален и чист!!!
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УикиликсГлупако, самият Васил Иванов Кунчев НЕ е искал да бъде почитан ,нито канонизиран за светец! Но той освен, че е бил революционер, Васил Кунчев е бил и вярващ, умеел е добре да пее църковни песнопения, според някои, той е обичал да пее църковния химн, посветен на Пресвета Богородица - "Достойно Есть". А искаш ли да ти кажа, как умира проклетото турско п.с.е- който е заповядал на турците да изколят невинните батачани? Пукнал като п.се, макар и богат, той е изоставен от своите си.
31
5
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Историята с престъпника Васил Левски е един типичен пример как държавната пропагандна машина трансформира един престъпник в идол, едни убие----------За вас е престъпник, естествено, защото 10 години не можете да го хванете, което говори на какво ниво ви е била полицията навремето. Била и като в момента дето, който ислямист не мина през вас той не ви организира атентат!
30
3
 
2
 
! Отговори
Бау преди 5 години
до 28Прав си. Сигурно са обесили някои друг през 1873 :D
29
3
 
3
 
! Отговори
Бау преди 5 години
до 25Кога пък съм казал, че струва, колкото организирането на война ... Да ти направят снимка е било лукс през 18XX година. Факт... Левски е направил ужасно много за България, също факт, но ми е любопитно защо се е снимал толкова? ...
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УикиликсИ какво искаш да кажеш с това, глупав турско-ци.га.н.ски гъ.зо.ли.зе.ц и безроден ***? Че е напразно нашето Освобождение и усилията на революционерите и опълченците?! Продажници като теб НЕ могат и НЕ умеят да оценяват това славно дело. Такива нещастници НЕ оценяват НЕ само българската кръв и жертва за България, но и жертвата на Русия. Най- добре е, такива продажници като теб да им се отнеме българското гражданство. Ходи, нещатснико продажен в Турция, Арабия / Америка
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ами да ти направят снимка през 18XX година не е било 20лв"Със сигурност, само че Левски е роден век по-късно.
26
19
 
7
 
! Отговори
Уикиликс преди 5 години
Историята с престъпника Васил Левски е един типичен пример как държавната пропагандна машина трансформира един престъпник в идол, едни убиец в светец, един крадец и обирджия в символ на честнотст и почтеност! В днешно време хиляди негови полседователи вършат същите деяния като него - крадата и убиват, ограбват и изнудват, но незнайно защо тях ги наричаме престъпници, докато този Кунчев едва ли не го обявяваме за светец!
25
4
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До УикиликсМного евтина пропаганда от турското посолство, драги. И преди 150 години и сега IQ-то не ви е мръднало дори с една единица.Факт е че 2 000 души българи на Шипка през 1877 г. победиха 30 000 редовна турска армия показва ясно какво държава сте били, каквото сте и сега1