Постите започват: Днес са Месни заговезни

На трапезата ни трябва да присъстват ястия от месо
3 мар 2019 09:36, Елка Василева
29
Постите започват: Днес са Месни заговезни
Снимка: архив, Булфото

Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни.

Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден.

Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия /Великденския/ пост. Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.

В съботата преди Месни заговезни е Задушница, когато се прави помен за мъртвите. Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 11 март, понеделник, след Сирни Заговезни, които са на 10 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
5
 
! Отговори
Патил преди 5 години
Няма смисъл да се спори с религиозни. Все едно да спориш с телевизора. Оставете ги животът сам да ги научи, лошото е, че до тогава ще са изгубили известно време в заблуди. Ако пък не се опомнят до 30-ина години, значи са си смахнати, пак няма смисъл. Веднъж допуснеш ли да ти промият съзнанието, връщането към нормалността е много трудно и оставя поражения на психиката с години. Към такива хора трябва състрадание, те са болни.
24
5
 
5
 
! Отговори
Шоу гърл преди 5 години
*** тук било забавно! Голямо шоу е, когато на смислени аргументи религиозните отвръщат с цитати на митологични герои. Бълнуват постоянно за чудеса, възкресения и наказания свише без да предоставят никакви доказателства и се чудят защо хората ги смятат за хахави.
23
4
 
5
 
! Отговори
Тото преди 5 години
Религиозния, виж се, че не си добре. Оставил си се да ти промият мозъка, за да не мислиш, а само да цитираш стихчета. Добре, че са места като църквата и разните там крайни организации с привърженици на каквото и да е, където да се концентрират откачалките, за да не щъкат като свободни електрони. Профилът на такива е: отритнат неудачник без професионални успехи и без семейство. И по-добре, че да не се размножават.
22
5
 
2
 
! Отговори
Православен преди 5 години
... "Бог обича ли децата, дето *** от глад и болести с милиони?"...На тези, които изпълняват волята Му, Бог оказва милост 1000 поколения след тях. А тези, които я престъпват, наказва до три поколения - деца, внуци и правнуци. Мнозина не харесват тези правила, но Той е постановил тъкмо тях, а не някакви други.
21
3
 
5
 
! Отговори
Agn. преди 5 години
БоК обича ли децата, дето *** от глад и болести с милиони? Или е зает да гледа кой какво прави в спалнята и дали го прави правилно. И без глупости за задгробен живот, хахаха. Големи хора да вярват в приказки!
20
5
 
2
 
! Отговори
Православен преди 5 години
до Agn...."Оня всеобичащия ще допусне ли чадата му да отидат там? Значи не ни обича, а е най-обокновен тиранин, който заповядва и наказва."...Всеобичащият и всеопрощаващ Бог обича и приема всички, които отидат при Него! Но! Всеки човек има свободна воля и сам решава как да живее живота си и къде да отиде след смъртта (което зависи от постъпките му приживе).Ако някой избере тъмнината и прекара живота си в блудство и грях, това си е негов избор, Бог никого не праща някъде, против волята му.
19
2
 
4
 
! Отговори
Пастафари преди 5 години
Ти се покай и стани един от нас. Вашият бог е лъжлив, само само Нашият е единствено праведен и вечносъществуващ Бог. Амин, да бъде!
18
4
 
5
 
! Отговори
Пас преди 5 години
Не се връзвайте на провокациите на рвлигиозните, те това целят. Първо заплашват, после, когато има ответни действия, а такива винаги има от нормалните хора, бият отбой и се показват като кротки агънца, тормозени от лоши хора, дето са си позволили да разсъждават. Добре, че адът, дето плашат гаргите с него не съществува, иначе те първи щяха да аа там.
17
6
 
1
 
! Отговори
Православен преди 5 години
до Дедомир ..." заплашваш ли ме, .змет, попска"...Христос никога никого не е заплашвал, нито Светата църква някога е заплашвала някого, нито пък аз те заплашвам сега.Предупреждавам те за съдбата, която те очаква, СЛЕД като свърши времето ти на тази земя. С всичката тази злоба и отрова, която се е събрала в теб и която без никакъв срам избълваш от устата си, нищо хубаво не те очаква в БЪДЕЩИЯ век :(Не те мразя, не те заплашвам, а искрено ти желая да се осъзнаеш и да се покаеш.
16
2
 
7
 
! Отговори
Agn. преди 5 години
Православния скот, сутринта правих с.кс (не знаеш какво е това), а не сме женени. Ще горим ли в ада, Урко? Оня всеобичащия ще допусне ли чадата му да отидат там? Значи не ни обича, а е най-обокновен тиранин, който заповядва и наказва. Да не забравяме, че е забременил майка си, за да се роди. Или май това само се случва в болното съзнание на социопати като тебе. Марш да биеш чело, гнъс.
15
2
 
6
 
! Отговори
Дедомир преди 5 години
До правоболенГлавчо, заплашваш ли ме, .змет, попска. Не приемам поучения от пробити религиозни ц.рвули, неже ли пък да ме заплашват. Гледай да не дойдат дяволите за тебе. Буквално. Или не, чакай, ти си с връзки горе и имаш застраховка за рая. Само *** като тебе вярват и си говорят с въображаемите си приятели. Здравната система явно не работи, но не смейте да принуждавайте чрез заплахи нормалните да ви следват извратеноя акъл. Това е подсъдно, но ти няма как да го знаеш, вмирисан скот!
14
5
 
5
 
! Отговори
Православен преди 5 години
до ..."Има ли научни доказателства, че тези пости изобщо вършат някаква работа а не са религиозни догми?"...Да, има, огледай се около себе си колко хора са болни от залътстяване. Постът е СМИРЕНИЕ и въздържание не само от храна, но изобщо от всеки прекален и излишен лукс. Земята има достатъчно ресурси за потребностите на всички, но е и за тяхната алчност. до ..."И какво, ако не спазвам постите?"...Ще те вземат дяволите, буквално. Никак няма да ти хареса, когато дойдат за теб.
13
5
 
6
 
! Отговори
Дедомир преди 5 години
И ако не спазвам постите, какво?
12
9
 
6
 
! Отговори
Пи преди 5 години
Религията е най-голямата глупост на тоя свят. Не ни занимавайте с глупости, моля.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как хляб няма да ядеш???Какво ще караш на фотосинтеза ли?Постът е да не ядеш никакви животински продукти. А хлябът си е постен.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Науката си е наука, религията си е религия.То съвременната наука се опитва да го играе секта, трябва сляпо да вярваш в нея. А тя си променя постулатите при нови открития.
9
3
 
11
 
! Отговори
гост6 преди 5 години
Постите са смирение на душата заедно с тялото,не е нужно да има доказателство от науката,че трябва да се пости,това е Божествен закон.Също както науката няма доказателства за душата,така няма да има и за поста,това е духовно ,а не материално.Всеки сам за себе си може да прецени,как и с какво храним нашите души.
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли научни доказателства, че тези пости изобщо вършат някаква работа а не са религиозни догми?
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не коментирайте, като не разбирате от евроценности... и от ирония.
6
6
 
9
 
! Отговори
Християнин преди 5 години
Започвам Великите пости, няма да ям месо, хляб и т.н. до Великден. Миналата година също бях така. По този начин се прочиства душата и тялото и се показва уважение към Бог, нашия Спасител.