Социалните услуги - все по-близо до хората

Светлана Ангелова заяви, че новият закон ще подкрепя и възрастните хора
Обновена: 7 мар 2019 22:47 | 7 мар 2019 21:05, Красимир Ангелов
1

Парламентът прие окончателно Закона за социалните услуги. Документът предвижда да се създаде карта на социалните услуги, която ще регламентира къде по места има необходимост от такъв тип помощ. Това е последният закон от пакета, заради който майките на деца с увреждания протестираха продължително през 2018 година. Първите два закона - за хората с увреждания и за личната помощ, вече бяха приети от депутатите през декември.

Още по темата
Народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова каза в студиото на "Денят ON AIR", че последният закон от пакета - за социалните услуги, ще реши голяма част от въпросите в сектора и ще се търси повече качество, достъпност и ефективност на самите услуги.

"С този закон ще бъде създадена Агенция за качеството на социалните услуги, която ще заработи от 1 януари 2020 година. Най-важна роля на тази агенция ще е да осъществява контрол и мониторинг по отношение на предоставянето на социалните услуги и по отношение на изразходването на бюджетните средства, защото всички социални услуги, които се предоставят, се финансират голяма част от тях от държавния бюджет", заяви Светлана Ангелова.

Депутатът изтъкна също, че е много важно и създаването на наредба за критерии и стандарти, каквато в този момент липсва, но също така, че социалните услуги вече стават по-достъпни и ще се предоставят на по-голям кръг от хора, не само тези в риск или от уязвими групи.

Пред Bulgaria ON AIR Светлана Ангелова каза, че бъдещата карта на социалните услуги е нещо, което ще е готово в края на 2020 година.

"Тази национална карта ще се актуализира периодично и по този начин хората ще могат да видят в коя община на общинско, регионално и национално ниво ще има услуги и къде ще има свободни места, за да могат да кандидатстват", поясни още Ангелова.

Тя допълни още, че се надява трите нови социални закона да работят в синхрон и да можем да отчетем положителни резултати след определено време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Този закон ще Отдалечи хората от Държавата . Само Роми ще имат право да им носят в къщите Кеш пари от Медиатори . Бедните Българи ще стават по-зле .