7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"

Днес се навършват 34 години от трагедията
Обновена: 9 мар 2019 11:00 | 9 мар 2019 11:00, Петя Славова
147
7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

34 години от атентата край жп гара "Буново". Трагедията се случва на 9 март през 1985 г. в 21.31 часа, когато бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас – София, припомня "Фокус".

Жертвите при атентата са 7, сред които две деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени. По случайност взривът избухва на гарата, а не – в тунела. Заради маневра на гара "Златица" влакът закъснява с две минути. По разписание той трябва да премине през Буново в 21.30 ч., а в 21.32 ч. да навлезе в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история. Извършителите на терористичния акт принадлежат към нелегалната организацията, наречена "Турско националноосвободително движение в България".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никаква религия, вяра или политически възгледи не оправдават атентатите. Никой няма право да убива невинни хора.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои се изнесоха - т.нар. Голяма екскурзия, защото се чувстваха турци и си отидоха в Турция.
22
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, то всичко е ясно. ДС са били силна структура и доста често репресивен апарат. Доколкото ми е известно, дори и самият Доган май не е отрекъл, че е вербуван от ДС. Много е лесно да хванеш за орeхите някакви хора и да стискаш до болка с изискването да направят нещо, било то и атентат. Нещата се наричат изнудване. Реално си е "предложение, което не могат да откажат". Набеждават те, че си извършил някакво престъпление, скалъпват 2-3 фалшиви свидетели и ако не искаш до живот в затвора, изпълняваш.
21
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"За онези, които не искаха отвори границата и ги покани да си ходят. Насилие не е имало от страна на управляващите! Турците отговориха с тези кървави атентати""Турците" не знаеха къде се намират. Ако дойда и ти потропам на вратата, с изискване да си смениш името или да се махаш, защото иначе ще те "махна", не е ли насилие? Или на ултиматомите им викаме "избор". И турците не отговориха, защото от стотици хиляди засегнати, ако имаше отговор, днес щеше да има масови гробове ...
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Анонемен Алкохолик"Ако утре правителството вкара *** закон, а аз, на базата на това, гръмна 2те ти деца и 5тимата ти най-близки роднини и приятели, дали ще приказваш пак така?
19
28
 
20
 
! Отговори
равнопратка преди 5 години
Това е работа на ДС,колкото и да не ви се иска е така.Турците са били само образи,за да имат коз ДС да си изиграят картите.
18
10
 
27
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Бях командировка в Сливен същата година когато вечерта избухна бомбата на турските терористи в хотела на "Балкантурист" в който нощувах! Тогава се размина без жертви, но все пак, убийци!
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе че нещо, ама ДС си правеше, каквто ДС си искаше и не дължеше отчети нокому.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата управия от години е крадлива сбирщина, но идва и краят и. Не можеш да крадеш от крадеца.
15
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терористи? Неее- ДС. Това е истината.
14
39
 
26
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Дрън-дрън!Има разсекретени документи по случая.Било е акт на ДС.Много удобно е да обвиниш турците,след като си го направил ти самият.Комунистите са владели перфектно масите и техните настроения.
13
35
 
10
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 5 години
Странно защо никой не споменава комунистите. След глупавото им решение да прекръстят турците. Можеше да стане постепенно с всяко новородено, но те знаят само насилствено. Те за мен са толкова виновни колкото и самите атентатори. Мир на прага на жертвите
12
8
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Бързо ги разкриха и след няколко месеца им теглиха куршума.Жалко за загиналите.Помня го като днес
11
10
 
32
 
! Отговори
ЛОШО преди 5 години
Лошото е че НОИ плаща и ДНЕС Пенсии на наследниците на Терористите .На Жертвите - Поклон от Българския Народ .
10
3
 
28
 
! Отговори
varg преди 5 години
СДС и Желю Жeлев реабилитираха и пуснаха от затворите престъпниците.
9
10
 
39
 
! Отговори
Православен преди 5 години
В тяхна памет Бойко опрости 12 милиона наши данъци на поръчителите!
8
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партията ги накара да сменят имената си с български, ако останат да живеят в България. За онези, които не искаха отвори границата и ги покани да си ходят. Насилие не е имало от страна на управляващите! Турците отговориха с тези кървави атентати и вместо да се изнесат взривяваха българите и искаха автономни територии у нас...
7
5
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
И след промените, *** едва ли не се изкараха жертви.. Въобще не се споменават причините за възродителния процес, а за атентатите пък въобще! А, всичко е свързано и всяко действие си има причина..
6
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КетиТези са цру и турските служби. Те стоят и зад атентата срещу папата,в който обвиниха БГ и Серегй Антонов,и зад тези атентати в БГ.
5
35
 
15
 
! Отговори
пълни глупости преди 5 години
Всички щуротии от онова време са организирани от ДС с цел разделение на народа,и при евентуални промени властване над този народ!Така и ДПС,и СДС се създадоха от ДС!Справка-всички "политици" на прехода се оказаха агенти на ДС!