7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"

Днес се навършват 34 години от трагедията
Обновена: 9 мар 2019 11:00 | 9 мар 2019 11:00, Петя Славова
147
7 жертви, сред които 2 деца: Атентатът при гара "Буново"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

34 години от атентата край жп гара "Буново". Трагедията се случва на 9 март през 1985 г. в 21.31 часа, когато бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас – София, припомня "Фокус".

Жертвите при атентата са 7, сред които две деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени. По случайност взривът избухва на гарата, а не – в тунела. Заради маневра на гара "Златица" влакът закъснява с две минути. По разписание той трябва да премине през Буново в 21.30 ч., а в 21.32 ч. да навлезе в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история. Извършителите на терористичния акт принадлежат към нелегалната организацията, наречена "Турско националноосвободително движение в България".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера на празника са репресирали собствените си жени в Турция,а някои чакат да се променят.....
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Докажи го."Е ти самият го казваш, после викаш "Докажи го". То е същото все едно да кажеш, че си изпекал и изял една пържола, а после да чакаш някой да ти доказва, дали си дъвчил като си ял.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, ама това е дело измислено от ДС. Значи реално се получава, че признаваш, че християните са терористи детеубийци. Ти----------Докажи го.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Призивите към мюсулманите да съботират всичко-----Какво е "съботиране". Нещо като да не работиш в събота ли??
40
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И до ден днешен има глyпаци, които още да вярват, че тия атентати са измислени от мюсюлманите в България..... :))))))) Ахахаха!!!
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разделяй и владей"... Римска тактика на повече от 2000 години, която винаги е работила безотказно.
38
12
 
14
 
! Отговори
RIP преди 5 години
Тази измислена и войнствена релугия трябва да бтде изкоренеба от Европа. До крак! Така са действали 5 века, така действат и сега в Близ. изток.
37
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пpocт народ - слаба държава" - тая фраза съм я чувал много пъти. И ето, докато българите не си знаят истинската история, ами вместо това вярват във вълшебни феи, дракони, летящи коне на Крали Марковци, великани, *** и гноми, атентатори мюсюлмани, горски елфи и пещерни джуджета.... До тогава няма да се оправи тая държава. Няма как някакви хора да си съчиняват истории, за да подклаждат омраза и в същото време нещата да са добре. Който сее ветрове, жъне бури!
36
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трябва да се помни какви са "българите от турски произход" - терористи, детеубийци."Да, ама това е дело измислено от ДС. Значи реално се получава, че признаваш, че християните са терористи детеубийци. Ти го казваш!
35
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Арменци и евреи не мразят България и не милеят тук да стане турско!"Освен това, хората които си гонил от тая държава и на които насила си сменял имената и вярата, са били най-ценното и население. Най-работливото, най-честното и с най-висок морал. Най-вероятно дори най-чистокръвното и най-близко до автентичните български гени. И въобще не са мразили България. Напротив! Обаче християнските ви ценности са ви карали да мразите тия хора.
34
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се помни какви са "българите от турски произход" - терористи, детеубийци. А сега ще им налеем и милиони ей така - откуп от терористите.
33
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветникът на Тодор Живков обясни много добре защо се е случил възродителният процес. Причината е турските амбиции за разбиване на Българската държава. Призивите към мюсулманите да съботират всичко: да не ходят на работа, да не си плащат сметки, данъци и т.н. Целта е отцепване на част от България. Да не забравяме и наклеветяването зо атентата срещу Папата.Турция с враждебното си отношение предизвика това! Подли и долни, като вярата им!
32
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Арменци и евреи не мразят България и не милеят тук да стане турско!"Заради арменци падаш 200 години под Византийско робство. Ама онова е било наистина робство, защото тогава си бил роб, а не по време на турците, които са те пазили и множили и позволявяли да имаш собственост и личност. А евреите няколко пъти ти разтурват държавата. Включително в дълбок исторически план, разни царици еврейки и т.н.
31
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България реално има 5 големи насилствени възродителни процеса и множество по-малки, през различни години. Някои от тях наречени "въстания". Срещу кого въставаш в собствената ти държава бееее??? Реално истината е, че даже и цели мюсюлмански села са опожарявали, разни четници. Още от 1918-та започват тия движения. Ислямът в България не е налаган насилствено, обаче християнството многократно е натрапвано насилствено.
30
9
 
18
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 34. Арменци и евреи не мразят България и не милеят тук да стане турско! Затова няма двойни стандарти, има "Каквото повикало, такова се обадило". И да знаеш, нагли сте, трябва да се извините, а не да наглярствате. Искахте извинение за възродителния процес, Станишев ви го даде, но ние не се извиняваме, това си е негово лично извинение. Ако искате да живеем в мир, ще спазвате законите на България, ще се извините, първо за 500г геноцид, после за атентатите.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам човек, който са набедили, че е извършил престъпление. И са се опитали да го изнудват с това, принуждавали са го да им играе по свирката с подобни неща. Но той е избягал в Гърция и повече не иска да се връща в България.
28
17
 
16
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До Турски ятаган Дрън-дрън!Има разсекретени документи по случая.Било е акт на ДС.Много удобно е да обвиниш турците,след като си го направил ти самият.----------------Дай доказателства, да ни тези документи! Случаят не е бил огласен за да се направи от него пропаганда. Отново сте си показали дивашката природа за пореден път!
27
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Никаква религия, вяра или политически възгледи не оправдават атентатите. Никой няма право да убива невинни хора."Ами то християните от Държавна сигурност ги правят тия атентати. Турците които са използвали за да свършат мръсната работа са просто бyшони, които да операт пешкира.
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия всички с арабски имена са "иев", "ов".------Ами то и преди насилствената смяна на имената и опитите за покръстване, в България мюсюлманите си имаха такива имена с -иев и -ов. Примерно Ахмедов, Джелалов. Но пък за сметка на това арменци и евреи не са с -иев и -ов, но в България тях никой не ги е закачал. Двойни стандарти???
25
19
 
17
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Не се карайте.Гледал съм секретни документи за "Възродителния процес",в които се казва,че в Турция трябва да се изселят не по-малко от 300хил. души.Цялата работа е била турците един ден да са по-малко от 1млн. души,за да не могат да искат автономна република.Имаше митинги тогава на българи,които бяха против гоненето на турци.ДС просто е трябвало да наклони везните в мисленето на хората с атентата.