Започва Великият пост, време за покаяние и смирение

Той не се препоръчва на болни, деца и възрастни хора
11 мар 2019 07:58, Александър Попов
16
Започва Великият пост, време за покаяние и смирение
Снимка: Булфото, архив

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост.

Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. През тази година Възкресение Христово или Великден е на 28 април.

Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни, най-вече на тези от животински произход, не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

През втората седмица от Великия пост се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е посветена на Светия Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол. В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - Преподобната Мария Египетска - ярък пример за покаяние.

Съботата от шестата седмица (Лазаровден) на Великия пост е посветена на възкресението на Лазар. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.

Шестата неделя (Цветница или Връбница) е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Добър денБългаринът НЕ е веган и вегетарианец. И добре правят българите, когато след постите ( имам в предвид само и единствено църковните пости, и дни за пост и полово въздържание установени от БПЦ - БП и от стария и нов стил) започват да блажат. Който иска да бъде веган и вегетарианцец 365 дни в годината, това си е негов проблем. Веганите да престанат да вият, ние, българите НЯМА да бъдем вегани, а ще си спазваме църковните пости, а след това ще блажим с месна и млечна храна.
8
0
 
4
 
! Отговори
А така преди 5 години
99% от вярващите не спазват десетте божи заповеди.
7
0
 
5
 
! Отговори
Добър ден преди 5 години
Понякога е добре да пости човек.Но нашенеца след постене го удряна на яко ядене и пиене.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение :Постната храна и църковните пости НЕ вредят на бремените жени, кърмачките, малките деца, старите хора, младежите. Напротив, постенето помага на бремените жени да износят добре рожбата си и да родят без затруднение, а и за фигурата е полезно. За бремените жени и майки НЕ се препоръчва вегетарианството, веганството, суровоядството и други извращения, които НЯМАТ нищо общо с постите и църковния смисъл на поста.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е да се спазват църковните пости. Православните християни по време на църковен пост спязват ограничения в храната ( предимно ядат постни храни , плодове и зеленцуци, ИЗКЛЮЧВА се и НЕ се употребява животинска храна) и без да преяждат с постната храна. Спазват се и други ограничения - по време на църковни пости, както и на големи християнски празници ( по нов и по стар стил) , християните НЕ правят секс, нямат полово общуване. Половото въздържание е задължително.
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България от 30 години е в пост и молитва ... и скоро това няма да приключи.
3
4
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
българинът не знае какво е това смирение така че няма прошка
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вече възрастните жени постят.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неведоми са пътищата Господне!!