Само за 3 години: Апартаментите скочили с 25%, в София – с цели 34%

Цените се повишават най-бързо в София и Пловдив, сочат данни от НСИ
Обновена: 12 мар 2019 07:02 | 12 мар 2019 07:00, Красимир Ангелов
190
Само за 3 години: Апартаментите скочили с 25%, в София – с цели 34%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цените на жилищата у нас скочиха с близо 25% за последните три години, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от "Труд".

Още по темата
Очаквано, най-голямо е поскъпването в София. През третото тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с цели 34% по-високи от същия период на 2015 г.

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,4% за три години. В останалите четири големи града с над 120 000 жители поскъпването на апартаментите също е със сериозни темпове. Във Варна, Русе и Стара Загора повишението е с малко над 25%. В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 17,76% за три години, което e около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив, отбелязва изданието.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на апартаментите има в градовете, където заплатите нарастват и фирмите разкриват нови работни места. Именно затова и не е изненада, че скокът в шестте най-големи града у нас е най-голям. Заради икономическото развитие много хора се местят да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

Интересно е да се отбележи, че скокът в цените на старото строителство е по-голям, в сравнение с повишението при новото строителство. В рамките на 3 години старите апартаменти са поскъпнали средно с 26,41%, докато новите с 22,41%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Варна, Бургас и Русе. В Пловдив старите и новите жилища поскъпват с почти един и същи темп, а от големите градове изключение прави само Стара Загора, където при новото строителство увеличението е с 31,11%, при 23,62% за старото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
1
 
! Отговори
Лошия преди 5 години
Какво сега се хванахте за цените на имотите? Търсенето им ръсте, значи всичко е качествено.... Нормално е някои цени да се вдигнат, все пак търсим КАЧЕСТВО
143
1
 
0
 
! Отговори
Бани преди 5 години
Нормално е да се вдигнат ... хубавите и качествени имоти на хубави места се вдигат, но всеки има право на избор - можете да си купите панелка в разпадащ се блок
142
2
 
1
 
! Отговори
Мишето преди 5 години
Хайде се стегнете малко бре хора .... защо пак мрънкаме? Все едно сме тръгнали по 5 апартамента да купуваме. Използват се ПО-КАЧЕСТВЕНИ материали, строи се на по-хубави места, нормално е да се вдигнат цените
141
1
 
0
 
! Отговори
Иско преди 5 години
Нормални работи са това, но цените не са чаак толкова завишени, колкото се пише... Мисля, че имотите са ни едни от най-евтините в Европа все още, така че нека да не се оплакваме
140
1
 
1
 
! Отговори
Касапина преди 5 години
Това е най-нормалното нещо! Освен това навсякъде се вдигат цените, но дори с вдигнати цени апартаментите са ни евтини в сравнение с тези в Европа
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз немам пари за катък "Веселина", а вие за апартаменти пишете.
138
1
 
1
 
! Отговори
Sata NATO преди 5 години
Цените ще се вдигат, лихвите ще паднат още.Като цяло България се замогва.Но за всеки случай не си продавайте селските имоти.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През шлифера ми е, границата е премината отдавна... в гето без инфраструктура и с анархия не си заслужава да се инвестира. Има страхотни имоти в чужбина на не чак толкова по-високи цени. Брокерчета със здраве и у лево,аааайде .
136
2
 
3
 
! Отговори
Народен_салам преди 5 години
София е изчерпана икономически, поради липсата на планиране на инфраструктура, имотната мафия, краткострочното примитивно мислене на големците ... Разходите растат, заплатите след краха на икономиката ще се сринат, ще последва екзодус. Изкуствения балон, липсата на строителство, не позволяват на работници и интелектуалци да живеят в София под наем или на кредит. Змията си хапе опашката. Не забравяйте в България сме, винаги сме най-зле по-всичко. Да инвестираш в тухли в тази страна е лудост.
135
2
 
3
 
! Отговори
Народен_салам преди 5 години
Измъчената горна средна класа, която леко надигна глава и иска да живе в нови жълти сгради купува на зелено тъй като "няма". А то наиситна няма, докторската градина е пълна с празни апартаменти. Полу-Изкуствения недостиг надига балона на всички нива. Но чакайте малко минаха 10 години а още няма рецесия? Явно вече няма да има кризи, купувай народе дорде не е станал 5к/м2. Ала когато гръмне, ще има още по голям екзит, ниска раждаемост, фалити на хора, фирми,
134
0
 
2
 
! Отговори
Народен_салам преди 5 години
След 2010 в България раждаемостта спада всяка година, масово заминават семейства от София, които се компенсират от семейства от странат. Този процес се обръша вече, мкадите диреткно бягат. Наемите и услугите в СФ са толкова високи че масата от хората е принудена да се тъпче по 3ма 4ма в двустаен апартамент. От друга страна евро-кражбие и всеки спестен лев се заделят в апартаменти които стоят празни. Мафията бави А16, за да се финансира на зелено и поддържа предлагане съобразяващи високи цени..
133
0
 
1
 
! Отговори
До 144 преди 5 години
Най-накрая един смислен коментар.
132
0
 
4
 
! Отговори
ВВ Путин преди 5 години
До 146.....братчед , това че си пиеш бирата в Амстердам е за хвалба, така ли. Да не ти казвам аз къде я пия.....амсалак. Самия факт че се хвалиш е тревожен. Първо дреме ми на шнорхела къде си пиеш бирата. Второ от 20 години съм имигрант и да ти кажа с малки изключения не сме кой знае колко напред. Имам авери в БГ са по добре. ФАКТ.А за панелките.....щом твойте приятели са имали панелки, значи разбирам що си емигрирал ).Аз в панелка живях преди 25 години. Стига с това дуене като пуяци ))))
131
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 15г живея в чужбина, всичките ми познати си продадоха панелките в София и сега си поем биричка в Амстердам. Чат пат отскачаме до Франция и Германия.Какво разправяте за цените в БГ?
130
1
 
2
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
Ало, веждите 200 евро/м2 кога? А, верно на село е още толкова...
129
6
 
8
 
! Отговори
истината преди 5 години
Цените на имотите през 2008 година бяха стигнали за София средно 1100-1200 евроСега са на същите нива.Лихвите по кредитите обаче са 3 пъти по-ниски, а заплатите са двойни.На който му е скъпо не купува, не съм чувал брокерите да звънят на случайни да предлагат имоти, докато редовно се обаждат от мобилни оператори и от банки да си предлагат планове и услуги.При ипотечни кредити от 3 % , тези които имат нужда от дом, е по-добре да си купят такъв, отколкото да са под наем.
128
2
 
3
 
! Отговори
Митьо Гестапото преди 5 години
Хора търся спешно гараж..имам бюджет от 10 000 евра,ама за тези пари никъде няма гараж в София....помогнете ми,от колата нищо веке не одтанс- чистачки,стопове,джанти,страничното огледало...всичко отлетя...
127
2
 
6
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До АналлиберастЗа София също не виждам къде са тия 35% от миналата година.Цените от 2014 насам постоянно растат. Никаде в статията не са казали 35% ръст от миналата година. Друг факт е, че поскъпването за 3 години е по голямо от 34%. Но като цяло съм съгласен с теб, че цените са балонизирано високи за това което получаваш и на база достъпност спрямо доход.
126
5
 
14
 
! Отговори
Аналлибераст преди 5 години
Пълни глупости. От една година следя едни и същи апартаменти , но по Черноморието. Започнаха да ги намалят с по 500, 1000 евро. За София също не виждам къде са тия 35% от миналата година. Цените са все същите. Само не знам на какво отгоре са такива високи. Нито инфраструктура има нито дяволи. Трябва ние като потребители да изискваме повече от селяните строители. Цялата информация за имотите е балон и лъжа.
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И балон при цените на имотите няма, вярваме ви безрезервно и безусловно, на тези цени и гараж не мога да си купя, но щом така хубаво целите да го обясните в статията, балон няма.