Всеки седми у нас – антиваксър. Всеки 11-ти: Земята е плоска!

74% от българите са съгласни, че хора са стъпвали на Луната
13 мар 2019 12:35, Красимир Ангелов
316
Всеки седми у нас – антиваксър. Всеки 11-ти: Земята е плоска!
Снимка: Reuters

15% от българите смятат, че ваксините са вредни за хората, сочи на изследване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 824 души между 1 и 8 март.

Още по темата
58% от сънародниците ни обаче не се съгласяват с това твърдение, а 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност у нас, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени, отчитат социолозите.

Изследването задава и други провокативни въпроси, като например този, дали земята е плоска.

Цели 81% от запитаните нямат колебания по въпроса, но 8% от запитаните са категорични, че земята е плоска. Останалите 11% се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма, а останалите 81% отговарят съгласно науката.

Според авторите на изследването смятащите земята за плоска са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото и това почти изключва опцията някой да се шегува в отговора.

74% от анкетираните пък са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се колебаят.
 
Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които сериозно се съмняват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е да мислиш, да предлагаш разумни обосновани теории, съвсем различно е да си измисяш виртуална-секта реалност. Това че Земята е кълбо е *** факт, който може да се докаже с *** експеримент - отиваш на брега на морето и започваш да следиш как корабите изчезват зад хоризонта. Антиваксърите, веганите, феминистките и т.н. също са секти базиращи се изцяло на псевдонаучни розови исмислици. За жалост интернет и в частност социалните мрежи се превърнаха в най-мощния генерат на човешка глупост.
232
8
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
здрави родители сме, нямаме заболявания по родовете, едното ми дете има астма, другото отключи диабет тип 1. не вярвах, когато казваха за вредата от ваксините, не съм антиваксър, но няма как двете ми деца да са с автоимунни заболявания. да, има вреда от ваксините и аз приключих с тях, лошото е, че послествията са доживт
231
2
 
5
 
! Отговори
Единадесети преди 5 години
Земята не е плоска - македонска е.За ваксините не знам- знам само, че македонец ги е измисли. Май Гоше се казваше.
230
1
 
9
 
! Отговори
Батко ви преди 5 години
А май пропуснахме и иначе дребния факт, че 8% не е всеки единадесети. И математиката им куца на журналистите. За българския език- знаем.
229
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 256гледат някоя глупост в интернет и нямат усмиряване!--това за тока го няма в интернет, това е мое "усещане за нещата", лично мое ...не е логично да се движи /във физическият смисъл/ тоя елетрон, просто не е логично, много бързо би загубил инерция от триенето, а да не говорим, че е неизбеждо да се сблъска кристалната решетка...така, че електрона просто предава импулс/вълна/ на съседния ... винаги природата търси "пътя на най-малкото съпротивление", за най-малък разход на енергия...
228
3
 
7
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Според мен земята е ромбоидна.
227
2
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
То май ти не мислиш шамандуро.
226
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами съсипахте образованието и какво очаквате - напълни се с антиваксъри, почитатели на теории на конспирациите и всякакви други полуграмотни индивиди, които като гледат някоя глупост в интернет и нямат усмиряване!
225
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
който е сложил минуси на 250 , просто не мисли или не иска да мисли!
224
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен250ами никъде не се "придвижва" в действителност. предава импулс (вълна, трептене или като искате го наричайте) на съседният електрон и така се получава ефекта на "мексиканската вълна" и се предава заряда. това е единственият начин, при който електрона би хабил най-малко енергия! единствения!! всичко друго води до голям разход на енергия и в крайна смека до спиране на движението, заради ***!още като ученик не ми харесваше това определение за тока !всичко е вълни!
223
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Земята не е напълно кръгла, малко се информирайте от най-новите проучвания!За ваксините напоследък много се пише, че не са полезни и са по-скоро Плацебо ефект!
222
12
 
10
 
! Отговори
Хи-хи преди 5 години
Скоро имаше изследване в което като цяло почитателите на теориите на конспирациите се оказаха хора с ниска обща култура и образование! Като чета коментарите явно е напълно вярно!
221
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички ли мислят, че "общоприетото" определение за ел. ток, написано в учебниците- ел. ток и насочено Движение на електрически заряд (електрон)??хайде помислете, чисто физически, пратически - как този "движещ" се заряд, се придвижва физически, от единиятг край на проводника, до другия? а ако проводника е дълъг десетки, стотици, хиляди километри как този ел.заряд достига до другия карй, без да се сблъска с кристалната решетка на метала и да не загуби енергия и скорост от триенето? как?
220
2
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Чи то Тиквата е ПРЕМИЕР...
219
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей............къде спахте в часовете по физика и биология???
218
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории--на това се и крепи Системата ... нарастне ли дела на съмняващите се - туто-финито!а за да не се съмняват, не трябва да мислят ... а за да не мислят - "напълни им устата".елементарна схема, но все още работи ... все още ....
217
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чуя антиваксъри и се сещам как баба ми е разказвала че са били 12 деца от които до пълнолетие са оцеляли 4!!! Разни мало.умни.ци ми дават примери с 1 на 5000 деца разболяли се след ваксиниране. Господа антивасъри можете ли да смятате и къде искате да ни върнете???
216
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези дето смятат че земята е плоска са русофилите...и отгоре на всичко е руска !
215
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксините са вредни, те не са това, което бяха............те са пълни с живак, алуминий и водят до аутизъм, Алцхаймер и Паркинсон!!
214
2
 
4
 
! Отговори
до 239 преди 5 години
Кой е създателя и кога,какво е казал ?!?!?! ИЛи на теб някой ти е казал ,че оня го е казал.ХАХАХАХ

Спонсорирани публикации