Всеки седми у нас – антиваксър. Всеки 11-ти: Земята е плоска!

74% от българите са съгласни, че хора са стъпвали на Луната
13 мар 2019 12:35, Красимир Ангелов
316
Всеки седми у нас – антиваксър. Всеки 11-ти: Земята е плоска!
Снимка: Reuters

15% от българите смятат, че ваксините са вредни за хората, сочи на изследване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 824 души между 1 и 8 март.

Още по темата
58% от сънародниците ни обаче не се съгласяват с това твърдение, а 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност у нас, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени, отчитат социолозите.

Изследването задава и други провокативни въпроси, като например този, дали земята е плоска.

Цели 81% от запитаните нямат колебания по въпроса, но 8% от запитаните са категорични, че земята е плоска. Останалите 11% се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма, а останалите 81% отговарят съгласно науката.

Според авторите на изследването смятащите земята за плоска са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото и това почти изключва опцията някой да се шегува в отговора.

74% от анкетираните пък са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се колебаят.
 
Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които сериозно се съмняват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ НАУЧИХ КОЛКО ПРОГНИЛ КОМУНИЗЪМ СЕ СИПЕ ОТВСЯКЪДЕ ТУК ДОКАТОНЕ ПОСТОЯХ В ГЕРМАНИЯ И ШВЕЦИЯПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИИ НЕ ЧЕ ВИ ПЛАША АМА Е ДОБРЕ ДА ЗАПОЧНЕМ С ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМАИ ТО КАТО ИЗХВЪРЛИМ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ УЧЕБНИЦИ НАПИСАНИ ДОТУКПО КАКВОТО И ДА ЕМОЖЕМ ДА ПРЕВЕДЕМ ГЕРМАНСКИТЕ С ТЯХНО СЪГЛАСИЕДАСКАЛИТЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА ХВЪРЧАТ, МОН ИЗОБЩО ШАНСА НИ Е В НОВИ ХОРА НАВСЯКЪДЕИНАЧЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ
192
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е какво излиза всеки 11-ти е *** ,че то като се вземе населението на България ще се окаже ,че са точно колкото избирателите на БСП---ПО ЗЛЕ:ВСЕКИ 11 Е П РОСТ;ВСЕКИ ВТОРИ НЕ ЗНАЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ И ДОСЕГА Е КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВАИЗБИРАТЕЛИТЕ НА БСП СА ЕДНИ ДЪРТИ КОМУНИСТИ И СА ОКОЛО 22%ОТ НАСЕЛЕНИЕТО...
191
9
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Когато руснаците ни поробват и избиват интелигенцията няма как да се очаква да няма такива индивиди
190
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо окръжна болница е правоъгълна?
189
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИТЕ СЕ ЧУДЯТ ЗЕМЯТА КРЪГЛА ЛИ Е , ПЛОСКА ЛИ ЕВСЕЛЕНАТА СЕ РАЗШИРЯВА С 800km/sИ НЕЩО ПОВЕЧЕ : РАЗШИРЯВА СЕ ИЗОТРОПНО
188
4
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
е какво излиза всеки 11-ти е *** ,че то като се вземе населението на България ще се окаже ,че са точно колкото избирателите на БСП
187
7
 
3
 
! Отговори
ДОКАТО преди 5 години
КОМУНИСТИТЕ СЕ ЧУДЯТ ЗЕМЯТА КРЪГЛА ЛИ Е , ПЛОСКА ЛИ ЕВСЕЛЕНАТА СЕ РАЗШИРЯВА С 800km/s
186
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те защо отмениха смъртното наказание в България защото въведоха здравната реформа !!!
185
3
 
6
 
! Отговори
СПОРЕД преди 5 години
КАРЛ СЕЙГЪН (И МОЕТО СКРОМНО МНЕНИЕ)ЗЕМЯТА Е"КОСМИЧЕСКА НЕЗНАЧИТЕЛНОСТ"
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗЕМЯТА Е КВАДРАТНА БЕГАЛИЛЕО ГО ПРИЗНА
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заводите са си заводи ВАСИЛЕВ КОГАТО ЦАПАТ САМО ТВОЙТо АРЕАЛЧЕКОГАТО СВ ИНИШ ЦЯЛА ЕВРОПАТИЯ ЗАВОДИ НЕ САМО ТВОЯ РАБОТА
182
0
 
8
 
! Отговори
МАНИПИЛАЦИЯ преди 5 години
Заглавието е манипулативно - поставят под един знаменател антиваксърите с хора, които мислят, че земята е кръгла. Освен това като гледам колко много от записаните за формата на земята нямат мнение, се занислям как точно е бил формулиран въпроса и какви хора са запитвани. Аз лично не познавам нито един човек, който да вярва, че земята е кръгла, но познавам достатъчно, които не се ваксинират. Няма логика. От поне 500 души, които познавам, нито един не споделя подобно мнение.
181
1
 
2
 
! Отговори
ДОГОДИНА преди 5 години
ЗАВОДЗА ОЩЕ ПО-ЦЕЛИ ПРОВОДНИЦИ....КЪДЕ Е ТОЯ ПЕНЧО БЕ..ПЕЕЕЕНЧО
180
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХВАНАЛ СЕ ГАНЪО ЖИВКОВ , "ИНДУСТИЯ" ДА ПРАВИ....СЪЩОТО КАТО БАЙ ВИ ГАНЪО ЖИВКОВ В БАНЯТА
179
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нефтохим и Маришките тецове---НИТО НЕФТОХИМ СИ ВИЖДАЛ , НИТО ТЕЦОВЕТЕНЕ МИ СЕ ПРАВИ НА ЗНАЕЩ ИЛИ ПЪК ПО-ЛОШОЛИЧНОСТ С ОСЪЗНАВАНЕНЕ СИ ТОВА
178
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАВОДЧЕТО НА БАНЕВИ ЩЕШЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ЕКОЛОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА Е ЕВРОПАДОБРЕ ЧЕ БЯХА ФРАНЦУЗИ ДА ПОМОГНАТ"ИНДУСТРИАЛЦИ"...
177
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименЗаводите са си заводи и това е актив на държавата, а друг е въпроса че няма кадърен управленски елит начело на тях!Нефтохим и Маришките тецове сега са с милиарди пазарна стойност, и каква им е била пазарната обосновка, да минат в офшорни фирми и печарбата да изтича зад граница, както и за БТК и за енергоразпределителните дружества, и за Дънди Прешънс, и за стотици активи, които носят печалба не на българския народ!!!Агент Аксел Манохан!ЦРУ!!!
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМАХ И НАВИКА ДА СИ ГОВОРЯ САМ, НО АКО НЯКОЙ СЕ ПРЕЖАЛИ ДА ЗАПОВЯДА
175
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 91Клише. Няма изключения от правилата. Ако правило има изключение - не е правило. Грешно е. 2 + 2 =5 не е изключение, глупост.Колкото до ваксините. Застанете очи в очи със заразен от туберкулоза по време на васкиниране и му кажете: "Съсипахме единствения ти живот за общото благо." - после ми говорете за правила.
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО ГИ ГЛЕДАЙТЕ ЧЕРВЕНИТЕ...ОЩЕ ПОМНЯ КАК ВОДАТА В ДИМИТРОВГРАД НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ПИЕОТ СЪДЪРЖАНИЕ НА ОЛОВО И ЦИМЕНТОВИ СЪСТАВКИТЕ ОБАЧЕ ЦЪКАТ "-"

Спонсорирани публикации