Все по-малко българчета: Ражданията у нас по-малко с 2441 за година

Всяко второ дете у нас е родено секцио
14 мар 2019 19:00, Красимир Ангелов
127
Все по-малко българчета: Ражданията у нас по-малко с 2441 за година
Снимка: Булфото

Ражданията у нас намаляват, а ин витро процедурите се увеличават, сочи актуална информация от "Индекс на болниците" за ражданията през миналата година в страната.

С 2 441 са намалели ражданията в страната през 2018 г., в сравнение с предходните 365 дни, показва информацията, направена на база на данните на НЗОК и Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Общо 55 796 са били ражданията у нас през изминалата година. Те са били извършени в 106 болници. Запазва се тенденцията не всички лечебни заведения, които имат договор с НЗОК за тази дейност, да осъществяват минималния брой раждания за година. Според медицинския стандарт той трябва да е между 80 и 100 за болница. През миналата година обаче 13 лечебни заведения не са отговорили на това изискване.

Най-голяма част от ражданията отново са извършени в три болници в столицата - "Майчин дом" - 3400, "Първа Св. София" – 2442, и "Шейново" – 2205, сочат данните.

Въпреки намаляването на ражданията, се увеличава процентът на тези, които са извършени чрез секцио - от 45.00% през 2017 г. на 46.90% през миналата година.

Смъртността на децата при ражданията остава ниска - 0.53%, а процентът на недоносените бебета също е почти непроменен - 13.14%. Броят на клиниките, където са обгрижвани най-тежките случаи на недоносеност – бебета с тегло под 1499 гр., е бил 34.

Успеваемостта при ин витро процедурите, които се финансират от държавата остава почти непроменена. Броят им обаче се увеличава. Общо 3233 стимулации са били извършени у нас през 2017 г. или с 523 повече спрямо 2016 г. Броят на родените бебета също е по-висок – 1023, срещу 820 през предходната.

Средната успеваемост на всички клиники през 2017 г. е била 25.51% срещу 25.05% през предходната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
И как ще преборим това робство ?Единствения вариант е с личен положителен пример към нашите деца и да се надяваме ,че техните деца ще бъдат свободни
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените нито на 40 нито на 65 75 не раждат може от мутра за пари само и безработните млади мъже емигрират
90
3
 
10
 
! Отговори
До славянин преди 5 години
Абсолютно правилно, но за съжаление е пълно с ***, които считат за невероятно постижение да оставят безценните си гени в наследство на човечеството.
89
2
 
11
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Раждането на деца означава раждане на роби - човечеството днес е един концлагер с роби владяни от една пирамида робовладелци! Има смисъл да правиш деца, ако живееш в свободна цивилизация! За тези, които ще се присмеят, ще им отговоря с максимата: ''най-страшното (и безнадеждно) робство е това, което не се осъзнава (от робите)''! Всички, които не искат да правят деца, като минимум подсъзнават робството в което живеят и в което ще живеят евентуалните им деца, затова и не ги правят!
88
1
 
8
 
! Отговори
noro преди 5 години
как се отглеждат днешните българчета - с купища лекарства, с антибиотици и адаптирани млека. т.е. родителите, масово дезинформирани, и като овце с промити мозъци от медицински специалисти дори, си подлагат децата на стрес, лишения, заплашват здравето и развитието им. тотално неестествено и после спорят, че на децата нищо им нямало, те били здрави и обичливи деца, гените били по-важни от отхранването. агресията започва с некърменето на децата, после що се трепели по училищата
87
0
 
9
 
! Отговори
халхабер преди 5 години
като гледам днешните родители какви са, и най-вече днешните майки с техните претенции и вяра, че са образовани, знаещи и можещи и мислещи... по-добре да не се раждат българчета. дори си нямат идея колко ползи носи за жената едно раждане нормално - регенериращи, здравни, психологични. ама то се иска четене, не само снимки от пътешествия. те само мрънкат колко натоварващо било да се гледа дете, да се посветиш на семейство - да ходят тогава да се разтоварват на работа и да живеят за пари
86
0
 
22
 
! Отговори
wqw преди 5 години
добре, че не казват колко от тези 56 хиляди деца са ромчета, че някои хора ще получат паник атаки
85
2
 
12
 
! Отговори
Чак пък толкоз! преди 5 години
Е, има си и добрите страни! С намаляванията на ражданията пък, например - тиквите стават все по-дебели и по-гнили, и особено някои!
84
2
 
10
 
! Отговори
11 преди 5 години
И на кого му пука? НА НИКОЙ!! Така,че все тая....
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дадо вангоИх па леле малеййй! Дръж ***, чи да ни падна!.... Стига глупости уе човек!
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Какво е карма и как се предава тя?"Измишльотина, за която няма грам научни доказателства. Предава се, най-често по глупави женски списания, предава ия и страници във фейсбук. Надявам се, че отговорът ми е задоволителен.
81
10
 
11
 
! Отговори
Дядо Ванго преди 5 години
Мужишкият екперимент, наречен "свободна българия" ще завърши с тотална катастрофа за българите. 500 годишното покровителство на османските турци предпази 400 хилядното изчезващо племе и го увеличи на над 3 милиона. Не само запази езика, религията и културата на това племе, но им преложи и условия за развитието им. Днес това племе изчезва, защото е некадърно да поддържа държава и социален строй. Още 2000'та година в доклад на ООН се подчертаваше, че до 2050 г. това племе ще се самоунищожи.
80
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Или и ти си поредният шyшлек, който го е яд на турците, без дори да може да обясни защо го е яд и затова да говори така."Защото са ЗЛИ поробители, целящи нищо друго, освен тоталната доминация над всички българи!!!!!
79
4
 
4
 
! Отговори
Danny преди 5 години
***, сигурно са те пратили на командировка. Така ли е? Türk olduğumu inanmıyorsan gel türkçe konuşalım salak. В момента такива като теб многознайковци ги освобождавам на първият полуден, чу ли добре. В Турция не биха те търпяли и толкова, ако не беше на командировка само там. Anlaştık mı pislik?
78
4
 
11
 
! Отговори
До български юнак преди 5 години
Я марш в Анадола бе. Търци в България няма. Едно време са давали по една кесия с жълтици да станеш мюсюлманин и най подкупните са се съгласявали.
77
2
 
10
 
! Отговори
Danny преди 5 години
Доживях някой да ме сметне за туркомразец. Момче, аз съм етнически турчин и съм живял две години в Истанбул. Пределно ясно ми е за какво говориш. Видял съм детски труд и това, че жените им масово не работят, а мъжете бъхтят като роби не ми харесва. Големи разбирачи се извъдихте тук. А ти като много хвалиш работата в Истанбул дали си бачкал там? А ко си го представяш като топлия офис в София ще издържиш до обяд преди да те изгонят.
76
2
 
7
 
! Отговори
Danny преди 5 години
Все се надявам, че сме направили цивилизационен избор в друга посока. Натам където не се налага на малолетни да бутат ръчни колички с кашони. Точно това се опитах да кажа в предния ми пост. За да се наложи на дете да работи физически труд говори лоло за семейството ти и планирането им. В България имаме малцинственият пример. За щастие българинът в общи линии е отговорен и гледа преди да направи дете да е уверен, че може да му даде най-доброто. Другото в безотговорност и не води до добро.
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Хубаво е, че съпругът ти е единодушен, иначе щеше да е зле работата много, хахахаха, не бях се смяла скоро толкова, мерси. "То такива бездетни и безродни па.ча.ври като тебе са за смях, така че..
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен " Хубаво е, че съпругът ти е единодушен, иначе щеше да е зле работата много, хахахаха, не бях се смяла скоро толкова, мерси. "То такива бездетни па.ча.ври като тебе са за смях, така че...
73
2
 
7
 
! Отговори
Danny преди 5 години
Има далеч по-малки държави, които от столетия продължават да съществуват, при това доста по-добре от нас. Нека подобрим образованието, здравеопазването. Разберете и, че по-малки страни се подреждат по-лесно. Аз лично не виждам за София накъде има да расте, а в провинцията работа няма. Погледнете Турция. Имат по много деца, но младежката безработица е огромна. Да живееш в Истанбул си е адът на земята. Смятам, че имаме много работа, но тя определено не минава към увеличаване на народонаселението.

Спонсорирани публикации