За да повишим стандарта – трябва да си внесем работна ръка!

На година губим по 40 000 души от пазара на труда
14 мар 2019 22:46, Боряна Павлова
149

7525 гледания   |  Още видео
За да се повиши материалнто състояние на хората трябва да имем стабилна и развиваща се икономика, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Имаме сравнително добър икономически ръст в сравнение с Европа. Старият континент изостава в сравнение с Китай и САЩ. Икономиката ни расте, но много по-бавно от страните в Централна или Източна Европа. Това се констатира на днешната дискусия. На събитието се отзоваха както управляващите, така и опозицията", отбеляза той в "Денят ON AIR".

Той посочи основните проблеми – бизнес средата и недостигът на кадри.

Още по темата

"На година губим по 40 000 души на пазара на труда. Трябват нови политики в сферата на демографията. Трябват усилия за привличане на работна ръка от чужбина", посочи той.

Васил Велев подчерта, че у нас пенсионерите се изравниха с работещите.

"Продължаваме да се питаме какво направихме, за да върнем българите от чужбина, но за да се върнат трябва да се повиши стандартът. Трябва да вкарваме работна ръка от трети страни. Вместо това ние се питаме трябва ли ни или не. Тези хора трябва да получават не гражданство, а карта за постоянно пребиваване. След 5 години работа могат да кандидатстват за гражданство", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.


149
Още от Общество
От Денвър до с. Чавдар: Да избереш България заради родния хляб
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
50
 
! Отговори
хахо преди 1 седмица
Заплащането също е важно,но битовия климат е далеч по-важен.Отвреме навреме ме пращат по европата да поработвам.Такова нещо като междусъседска вражда,открита завист от познати,агресия на под път и над път не съм попадал.Тук си е ежедневие.Хората,които напуснаха тази държава и я напускат не от добро.Няма да се върнат.Не ги чакайте.Ще се върнат да погребат родителите си,ако са още живи и пак обратно.
8
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудесно...младите с образование и без работа.С дипломи с висше образование сервират в чужбина...или тук се подиграват с тях...а те ще внасят кадри.Е не няма такава държава....Само куриози.
7
2
 
21
 
! Отговори
Булгаристан мющери преди 1 седмица
Ха ха ха
6
1
 
45
 
! Отговори
Свети Аврам преди 1 седмица
Тези, които ще дойдат по-големи роби ли ще бъдат или ще изтърпят дивотията само за да вземат европейски паспорти?
5
1
 
61
 
! Отговори
:-) преди 1 седмица
Внимание! Качвайте се на дърветата, че чужденците ще си счупят краката да дойдат и да работят на родните чорбаджии!
4
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи трябва да вкараме граждани от трети страни, а не да повишим стандарта, за да се връщат българите от чужбина, да остават младите тук и да раждат деца. 8 милиона българи живеят извън страната - 8. Вие да не си мислите, че гражданите на третите страни ще ви работят за жълти стотинки? Свърши тази с робите! Или ще плащате или ще фалирате и ще дойдат още повече чуждестранни компании, които не предлагат заплати под 2000 лева.
3
0
 
46
 
! Отговори
номер преди 1 седмица
ИМА работници в Столипиново и Факултета,ГЕРБ да ги организра,ама незнем да ли говорят езика.
2
0
 
24
 
! Отговори
Rumen Vasilev преди 1 седмица
kato vdignete zapltatite i mutrenskite istorii priklu4at moje i da uspeete da vurnete nqkoi drug BG ...VKLU4ITELNO I MEN
1
0
 
54
 
! Отговори
8 преди 1 седмица
Това няма да реши проблема на *** бизнесмени, единствентоо решение е да легализираме робството и да им отворим робски пазари