Първият финансов театър у нас учи деца на спестовност

Проектът е дело на фондация "Инициатива за финансова грамотност"
15 мар 2019 20:07, Екип на Bloomberg
1
Първият финансов театър у нас учи деца на спестовност
Снимка: Pixabay

"Въртележка на парите" е първият финансов театър за деца в България. Постановката е иновативен образователен метод, наречен "урок-спектакъл". Целта му е да въвлече активно децата в процес на творене в ролята на актьори, музиканти, сценични работници и режисьори. Това коментира Росица Вартоник, "Инициатива за финансова грамотност", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Управлението на личните финанси е в много по-голяма степен поведение, отколкото чисто знание, отбеляза Вартоник.

"Работилниците и игрите, включени в програмата "Първи стъпки", са създадени така, че да са изключително ангажиращи за децата. Моделите на поведение се променят, децата започват да си създават собствен план за бюджет. Докато по-малките от тях са склонни да спестяват и го правят, с напредването на годините това се променя в обратната посока. Децата са подложени на натиск за потребление. Трябва да се развият умения кое е необходимост и кое – каприз", посочи тя.

"Финансово грамотните хора се справят по-лесно с житейските неблагополучия. Това е забавно и увлекателно за децата, когато е представеното под тази форма", добави  Анна Йонкова от NN България.

"Инициативност, креативност, работа в екип – децата развиват много подобни компетенции и умения. В последните години нивото на финансова грамотност сред тях се повишава. Но все още често се бъркат финансови понятия", добави тя. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.


1
Още от Общество
Гражданските сигнали: Разбити тротоари, спирка, преливащи кофи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, да спестявайте непрестанно. За да може тикваров, хамсиев и тотаджийското да ви ги откраднат. Или пък някой комунист. А ако не са те, някое моше ще ви ощави.