МВР следи под лупа от 2016-а две подозрителни организации

Засега не се открива връзка между тях и терориста от Нова Зеландия
Обновена: 18 мар 2019 07:27 | 18 мар 2019 07:26, Елка Василева
47
МВР следи под лупа от 2016-а две подозрителни организации
Снимка: Reuters

Две организации, които според МВР са с „уклон“ към преобразуване в паравоенни формирования, са под наблюдение от службите. Те са сложени под лупа от началото на 2016 г., пише "Монитор“.

Организациите, чиито членове се обличат в камуфлажни униформи и набират финансиране от чужбина за различно оборудване, са попаднали в полезрението на разузнаването след множество сигнали, подадени към вътрешното ведомство.

В петък, след атентата в новозеландския град Крайстчърч, се появи информация, че се търсят евентуални връзки между терориста Брентън Тарант и паравоенни формирования на Балканите, в това число и у нас.

Още по темата

Както стана ясно, Тарант е пребивавал през ноември 2018 г. в България, заради което се проверява и версия той да е бил подпомаган от местни организации.

Според МВР и ДАНС у нас има само две такива, които отговарят отчасти на профила. Това са Воински съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“.

До момента обаче не са установени никакви връзки на 28-годишния Брентън Тарант с двете организации.

Въпреки това българските специални служби работят по всички версии, тъй като е станало ясно, че терористът е пътувал у нас около шест дни. Това е станало от 9 до 15 ноември. Наел е автомобил и е обиколил Дряново, Плевен, Велико Търново, Шипка, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник.

Маршрутът му беше оповестен от главния секретар на МВР Ивайло Иванов в събота в интервю пред БНР. Ден по-рано главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че пътуването на нападателя в България не е предполагало „евентуална терористична дейност или връзки на лицето“ на българска територия. Според информация на „Монитор“ към момента няма и изпратена молба до прокуратурата у нас за правна помощ от Австралия, откъдето е Брентън, нито пък от Нова Зеландия, където е изправен пред съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Коце кметаКоце кмета е голям патриот с руско самосъзнание. Дори се ядосва че тези нелегални организации работещи срещу България свързани с международния тероризъм били следени от МВР при условие че Коце кмета не се чувства аплашен от тях, дори се радва че има такива достойни съидейници чакащи нов пробив на Червената армия от към Дунав.
15
6
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Ако тия организации бяха ГРОБ и ДПС, нямаше да е лошо. Само те са пряка заплаха за националната сигурност.
14
6
 
15
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
След като нямаме армия, малка банда джендита с оскубани вежди и нулева, военна подготовка, след като нямаме полиция, а голяма банда ОПГ, които защитават не тези от които им се плащат заплати, сллед като няма правосъдие, а има цацратурен апарат за смачкване на неудобните на властта се налага да има макар и ПАРА-военни, пара-полицаи, а скоро, надявам се да се появят и пара-съдии. За това аз не се чувствам заплашен от ПАРА-та, а от "официалните" !
13
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия двете подозрителни организации ги спонсорира Русия, така че очаквайте доста платени коментари под тая статия които да ги защитават
12
7
 
22
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Понеже аз плащам заплатите на тези дансоплужеци, настоявам да знам защо следят тези 2 организации! Аз не се чувствам заплашен от тях и знам, че те няма да ме заколят вкъщи или взривят на улицата! Страх ме е от тези, които се дупят в джамията и нахлуват през границата. А те правят обратното, защитават ги! След като тюфлеците са се превърнали в либерастка маша, не е ли редно *** и сорос да им плащат заплатите? След като си се сношават, да си се разплащат!
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както стана ясно, Тарант е пребивавал през 2016, 2017 и 2018 гг. в доста страни в Европа. Това струва огромни средства за самолетни билети, хотели, коли под наем и тн и тп. Възниква основен, важен и първостепенен въпрос - кой го е финансирал.
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки гад, който клати стабилността на правителството на Бойко, е в съучастие с Тарант.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом казват че ги следят, което едва ли е вярно значи скоро очаквайте разкриването на топла връзка между Тарант и тези паравоенни нелегални организации но не от нашите служби а от както ги наричат от МВР партньорските служби.
8
7
 
2
 
! Отговори
до3 преди 5 години
въпросния "диктатор" който визираш има мн добри отношения с един по реален диктатор от Сауди араб. а и все пак 40 милиона в държавата му са мюслулмани и в столицата му е най голямата джамия в света. Не подготвен си пич. Чети учи и пиши.
7
2
 
9
 
! Отговори
до3 преди 5 години
ясен си пич, гонят те червени бабички с автомати още
6
5
 
25
 
! Отговори
Какво следите? преди 5 години
Не виждат ли МВР, че джамиите са се превърнали във военизирани щабове на исляма? Навремето само старци се виждаха в джамиите, днес само млади мъже влизат там, нима влизат да се молят? И тук циреят зрее, но МВР и ДАНС спят!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и стига сте показвали тези пълнители, не си мислете че нещата са толкива елементарни. Подхвърлени едни набързо надраскани пълнители с дати и места и вече трябва да вярваме че той ги е изографисал.
4
3
 
23
 
! Отговори
Само питаме преди 5 години
А дпс и дост следят ли?
3
3
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
виждам че се осланяш на нещо антируско но тук на фърфиш, смешен си, не става да смесваш ислям и Украина.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
глуписти са това, МВР и ДАНС точно на журналистите ще обясняват какво разследват. По скоро джурналите си съчиняват истории и чакат някой да потвърди или отхвърли ....нали требе сензации, кво им пука че ще вземе накой да подпука нашитв църкви.
1
4
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
Ми обявете и какво друго следите, та да знаем работите ли въобще или само в медиите се шматкате да говорите фантазии...

Спонсорирани публикации