Ще скочат ли цените на шофьорските курсове?

Нови изисквания към инструкторите ще ги оскъпят, смятат в бранша
22 мар 2019 13:15, Александър Попов
14

Всички бъдещи кандидат шофьори ще трябва да се бръкнат с по-високи такси за курсове. Причината е решение на Министерския съвет за промяна в начина на обучение на желаещите да получат разрешение за шофиране на моторно превозно средство.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов обясни, че промените са вследствие на новата рамка на Европейската комисия с оглед намаляване на произшествията на пътя и преразглеждане на системата "водач-път-автомобил", които да доведат до нулева смъртност до 2050 година.

"България, като член на ЕС, е длъжна да се съобрази с тази рамка и във всичките три насоки да даде своя принос за общата концепция - намаляване на жертвите по пътя", посочи Иванов в "България сутрин".

По думите му с това решение би трябвало до края на март да се анализрат учебните документации за обучение на водачи от 17 категории  - от А1 до трамваите, които са последната категория.

"Времето за изпълнението на министерското решение е съкратено, но смятаме, че с динамиката, с която се действа, до края на месеца ще имаме три нови фактора в обучението на водачи на три категори - А1, А и Б. Това са основните участници в движението на нашите пътища", обясни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Акцентирало се на повишаване на броя на учебните часове за леките автомобили. Препоръка на ЕС е те да се вдигнат до 50 часа, в момента са 31.

Ще бъдат вкарани и съвсем нови методи в обучението на мотористите - определен брой изпитни тестове, които ще бъдат извадени от категория Б.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
грешка преди 5 години
До Анонимен 12Точно обратното,ще скочат двойно!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако оправят пътищата съм убеден, че птп-тата ще намалеят поне на половина
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на фона на 10 долара за книжка в сащ без курсове и с личната си кола, а и си вземаш книжката в рамките на 1 час... тези тука го обърнаха на печалбарство
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм с повишаване на таксите,часовете за кормуване и практика! Не може всеки *** и пульо,едва дотикал до осми клас,продал на дядо си магарето,взел за него 5-600 лв. шофьор да става! Повече часове,повече теория здраво цедене на изпитите и едва тогава книжка!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скок подскок,всеки ден нещо да увеличите да поскъпване,качество никакво!
8
0
 
2
 
! Отговори
стоян преди 5 години
До Анонименправ си
7
0
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Нали до 2030г колите сами щяха да карат а ние да се возим като буркани с лютеница
6
1
 
15
 
! Отговори
шматка преди 5 години
:))))Нулева смъртност до 2050гНе разбрахте ли че произшествията не винаги са в резултат на лоши умения.Има и стечения на обстоятелствата.Казва ли са му съдба.
5
0
 
18
 
! Отговори
копраля преди 5 години
Когато човек е с манталитет на добиче,нищо освен дървото не помага!
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тия се канят да бръкнат по-надълбоко в празния джоб на българина,за да му оберат и жълтите стотинки.Ха сега кажете каква е ползата за обикновения българин от членството на подпопечната територията в ЕС? За партийната върхушка е ясно,че ползата е голяма,благинки всякакви,от фондовете до есдепутатството.Но за тебе обикновен гражданино,каква е? Аз все по-често си мисля,че икономическото робство на масата народ е основната цел на управляващите в ЕС и нищо не може да меобеди в противното.
3
0
 
13
 
! Отговори
есе преди 5 години
Ми то е като всичко в Бе Ге... правилата са само за някой, цените на квадрат за апартаменти - са само за едни, за други - са други... и те така,те.......
2
0
 
25
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 5 години
И до 75 часа да ги вдигнат - ефекта ще бъде нулев. Всичко опира до манталитет и възпитание Защото никой на курсовете или на изпита не ходи пиян или дрогиран, а и не съм видял учебна кола да кара с превишена скорост... проблемите почват след това
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо само шофьорите дере това правителство?????