Демограф: Ромите ще са трудов резерв 2050 г., но неграмотен

Те ще съставляват около 20 процента от населението
23 мар 2019 12:16, Елка Василева
108
Демограф: Ромите ще са трудов резерв 2050 г., но неграмотен
Снимка: архив, Булфото

Към 2050 г. ромите в България ще бъдат около 20% от населението на страната по прогнозни данни. Това население ще бъде с преобладаваща млада възрастова структура - то е реален резерв на пазара на труда, но проблемът е неграмотността, защото 80 на сто от ромите ще бъдат с образование под средното. Това каза пред Дарик доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет.
 
„Това население е на тази територия и ще живее на тази територия. По прогнозни данни около 2050 г. ще бъде около милион и сто-двеста хиляди. Или около 20-21% от населението на България, с преобладаваща млада възрастова структура. Т.е. реален резерв на пазара на труда. Но не може неграмотно население да бъде резерв на пазара на труда в развита европейска държава“, каза Бърдаров.

„Статистиката понастоящем е - висше образование - 0,5%, средно - 9%, т.е. над 90% с по-ниско от средното образование. Какъв резерв на пазара на труда? Прогнозните данни сочат към 2050 г., да кажем тенденциалният вариант, не песимистичният и не оптимистичният, около 3% висше, около 15% средно. Това пак е с над 80% по-ниско от средното. То ще тежи тогава отново на социалните системи и става затваряне на един изключително порочен и тежък кръг за България, ако не се направи нещо“, заяви демографът.
 
В предаването на Дарик "Реактивно" доц. Бърдаров коментира и прогнозата на депутата от ГЕРБ Георги Марков, че след пет години в Европейския парламент ще има ислямска партия. Според демографа при условие, че в Европа има 50 милиона мюсюлмани, а те ще станат и 100 милиона, най-нормалното е тези хора да бъдат представени в европейските институции, вместо да се стига до радикализация.
 
„В умерените ширини, които предлагат най-добри условия за живот и стопанска дейност на хората, никога не се е търпял демографски вакуум. Имало е такъв при чумни пандемии“, посочи той.

Доц. Бърдаров обясни, че той се запълва по два начина - или свръх раждаемост, или свръхимиграция. „За първото не може да очакваме в Европа - където и да се случи такова нещо, т.е. може да има прогноза за второто. Аз го прогнозирах преди 6-7 години. Тогава ме разсипаха от критика, че това било антипатриотично, антиевропейско. Но аз съм учен и представям картината такава, каквато е. Не, че се радвам на нея“, каза Бърдаров.

„България с това географско положение, с тези природно-климатични условия е уникална. Ние не си даваме сметка колко е уникална. Аз като географ го казвам това, не като демограф. Така че тази територия няма да остане празна. Това е сигурно. А демокрацията като форма на управление, управление на народа, която тръгва от Европа и Древна Атина, означава във властта да бъдат представени всички основни слоеве на населението. При положение, че в Европа има около 50, а ще станат 100 милиона мюсюлмани, най-нормалното нещо е те да бъдат представени във властта. И по-добре да бъдат представени от нормални, нерадикализирани, образовани хора, отколкото да се стига до радикализация. Това е моето мнение“, коментира демографът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
Щом сте работили, не може да мислите толкова наивно, че европарите за интеграция на ромите, няма да излязат от джоба на българския данъкоплатец в бъдеще, когато трябва да се връщат. Или "лъвския ви мозък" си мисли, че тези пари ни ги подаряват? Важното е, че това сте работили и "знаете далаверата" - типичен *** с манталитет на завършен селянин.
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжна картинка...
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Република България все повече се превръща в Ромска България.
50
0
 
7
 
! Отговори
Ти го раниш а оно .. преди 5 години
Ейнджънт ориндж за скандинавците до последния!!!
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домусчиев, Васил Велев и все останали робовладелци ги въдят, за да ги вземат един ден да им работят без пари.
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н демографът или е некадърен,или е купен.49 му е описал много точно,как стоят нещата сега,а никой не може да предвиди,какво ще бъде положението след 30 години.Тогава,като се има предвид начина на размножение на този планктон,щедро стимулиран от държавния "п"репарат,20% ще бъде българското население,две трети от което ще бъде от пенсионери!Това ни очаква,ама на булгарраята не им пука...докато изпукат всички "българи"!
47
11
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
През комунизма когато нямаше толкова голяма и ясно изразена дискриминация към ромите , много голяма част от тюркоезичните роми дори не искаха да се приобщават към турците ! Казваха ние не сме турци , ние сме от миллета ! Не че тогава нямаше омраза към ромите ,но поне не се афишираше толкова гласно както сега , сега по телевизията , по ютуб навсякъде български протести изпълнени с омраза към ромите ! И същите тези роми за които споменах сега се чувстват по-сигурни ако се турчеят !
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до ТОН. Какви пари ти излизат от заплатат ти добре ли си. Знаеш ли какви милиони се прибират за интеграция на Ромите от тези за които гласуваш. Няма да ми стигне цял ден да ти опиша далаверата. Работил съм точно в този сектор и напълно съм наясно с нещата. Но такива като теб с кокошия мозък си мислят че стотинките които им отдържат като данъци хранят Ромите. Така си мислят онези 80 % които един ги нарече с точно име. Знаеш ли защо се ду.пят на евро.гейците и изпълняват нареждания сети се де.
45
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те сега са минимум 25 % --30 % яко се лъже на тая тема защото народа ще се вдигне на въстание ,ако знае истинското състояние какво е... а в селата са пълно мнозинство та само в Пловдив в 4-те махали са поне 100 000 човека --- но никой не знае точно колко са ..
44
1
 
16
 
! Отговори
Да, ама не преди 5 години
Ще станат 20% само ако допуснем това.Трудов резерв няма да бъдат никога, защото само една част от тях искат да работят. Останалите се опитват да минат метър и да получават или "берат" наготово. Точно това ще им изиграе възможно най-лошата шега, защото обществото търпи до време и после следват някои неща, независимо от това дали властимащите са съгласни или не.
43
19
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Езикът кости няма ,но кости троши , езикът може планина да повдигне ,но може и планина да разруши ! Вие не си знаете мярката на езика ! Обвинявате и плюете абсолютно всички роми , приписвате върху ромите дори бедността в страната , приписвате им всички престъпления като не споменавате за българските престъпления ! Ромите може да са необразовани ,но не са глупави и затова много логично е да ви смятат за врагове и затова се турчеят понеже Ердоган е по-умен от вас и ги нарича " мои братя "
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя доцент явно не се е информирал какво става в Дуисбург,Хановер, Дюселдорф...ами пристигат катун след катун,новите германци от Българоиндийски произход,на местните не им е много радостно, но полека ,лека ще свикнат с ориенталските таблети на нашите.И стига ревахте,че БГ се обезлюдява.Халал да им са както се казва ,такъв подарък имаме за швабите
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2050 в Бойколандия няма да има нито Роми нито българи и кучетата бягат вече оттук.Ще останат само политици и тук там някой емигрант минаващ транзит
40
3
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До До привет от ГерманиДа, ами тогава да си ходят в Турция...но там ще трябва да работят!.....................Ами работата е там ,че Ердоган иска да ги интегрира в България ,но по свой вкус и свой интерес ! Голям оратор е , знае как да им вземе душата с памук , затова целия родопски край са ревностни мюсюлмани и дори ромите и помаците вече са " турци " ! Вие с това ваше високомерие и насаждане на омраза само ще помогнете на Ердоган да интегрира ромите и помаците в България по свой вкус !
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя па, резерв били някакъв. Все едно да съхраняваш дъждовна вода в бидони и да си въобразяваш, че имаш резерв 200л нафта.
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя в момента говори празни приказки.Ромите масово се изнасят от Бантустан,цели махали,цели села заминават.Всички имат една заветна цел и тя е Германия.На добър път.
37
1
 
6
 
! Отговори
До привет от Германи преди 5 години
Да, ами тогава да си ходят в Турция...но там ще трябва да работят!
36
0
 
15
 
! Отговори
Тон преди 5 години
Съмнявам се да съставят само 20% от населението и не могат да бъдат никакъв "резерв". Направете статистика колко лева излизат от заплатите на всеки работещ българин, за да им се плащат помощи, а не такива глупости.Все едно да говорим за трудов резерв при скакалците и ***, които нападат и унищожават реколтите.
35
11
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
На Ердоган му свалям шапка за политиката която води към България ,въпреки че го мразя за политиката която води към собствената си държава ! Голям оратор е и знае как да спечели сърцата на помаците и тюркоезичните български роми , нарича ги " мои братя " , " наши братя " ,тоест показва толерантността на турците към помаците и ромите от България ! Затова повечето от тях станаха ревностни ислямисти и Ердоганофили! Ердоган им помага и финансово , така се печелят малцинствата , а не с омраза !
34
0
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Трудов резерв !!!???!!! Хахахахаааа....